ANNONS

Från vänster Göran Edström, ordförande i Avesta kammarmusikförening, Ann-Marie Josefsson, kassör, styrelseledamot Mats Björk och vid flygeln Åke Hollman hemsidesansvarig.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Avesta kammarmusikförening firar tio år med jubileumskonsert i Centrumkyrkan

AVESTA För tio år sedan bildades Avesta kammarmusikförening och under åren har de medverkat till runt 100 konserter. På lördag, 25 september, blir det jubileumskonsert i Centrumkyrkan med hovsopranen Hillevi Martinpelto från Hedemora och pianisten Matti Hirvonen.

– Det har varit bekymmersamt under pandemin så nu är vi glada att kunna genomföra konserter igen, säger Göran Edström som är ordförande i föreningen.

Göran Edström möter upp i Centrumkyrkan tillsammans med Ann-Marie Josefsson, kassör, Mats Björk, sekreterare och Åke Hollman som är hemsidesansvarig.
Kammarmusikföreningen bildades efter initiativ av bland andra violinisten Ann-Marie Josefsson.
– Vi var några som ville aktivera musiklivet i Avesta och kantor Beata Karacsony har en stor del i att föreningen bildades, säger Ann-Marie Josefsson.
Syftet var att arrangera konserter och att främja eget musicerande. Avesta kammarmusikförening anordnar konserter men stöder även lokala musiker och grupper. En sådan grupp är stråkkvartetten Capella Dolce som bildades genom föreningen. Capella Dolce består av Ann-Marie Josefsson, Mats Björk, Per-Anders Lundkvist och Agneta Sonnebo.
– Vi vill stimulera musicerandet både bland ungdomar och föreningens egna medlemmar, säger Göran Edström och tillägger att kammarmusikföreningen har cirka 100 medlemmar.
Normalt gör föreningen sju konserter under ett år, främst i Centrumkyrkan, men Avesta kammarmusikförening har även lunchkonserter under Slånkvicku-veckan.
– Det är stor efterfrågan på våra konserter och vi har även blivit kontaktade av länder utanför Sverige som vill vara med, säger Göran Edström.
En av kammarmusikföreningens traditioner är att arrangera resor till någon intressant stad i Europa för att lyssna på konserter.
– Det har vi gjort under flera år innan pandemin och vi har rest till Berlin, Prag, Dublin med flera städer. Men vi gör även resor i Sverige, säger Ann-Marie Josefsson.
Kammarmusik är en gren inom den klassiska musiken och traditionellt sett ska det vara en grupp passande för att spela i en kammare i ett palats eller en större sal.
– Kammarmusik förknippas främst med klassisk musik men det kan även innehåll genre som jazz och folkmusik, säger Mats Björk som spelar cello.
Under pandemin har det varit få konserter och medlemmarna ser fram mot kommande arrangemang.
– Det är mycket jobb och planerande men så roligt att vi kan komma igång igen, säger Göran Edström.

Facebook

ANNONS

ANNONS