Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Att bli chef var inget som Jenny Lindqvist strävade efter. “Jag hann jobba som specialpedagog mot förskolan här i Säters kommun i två månader innan chefen för elevhälsan slutade och då fick jag frågan att ta över. Först var jag tillförordnad, sedan ordinarie och jag har inte ångrat mig en sekund”, säger hon.
Foto: Pär Sönnert

Även här är behörigheten bäst i länet – ”Trivs här”

SÄTER. I Säter finns den anpassade grundskolan med flest behöriga lärare i Dalarna. – Att vi är en liten enhet lockar lärare att komma hit, säger Jenny Lindqvist, som är rektor för anpassad grundskola, ett begrepp som från och med i sommar ersätter det nuvarande begreppet grundsärskola.

Det är inte bara grundskolan i Säters kommun som har många behöriga lärare, även särskolan – eller anpassad grundskola som det korrekta namnet är från och med juli månad – i Säter är bäst i länet när det gäller detta.
– Visst, vi ligger högt, men man ska ha i åtanke att vi är en liten kommun med en liten verksamhet och få lärare. De behöriga lärarna har jobbat länge hos oss, vi har haft turen att de har trivts här och stannat kvar. Vi är en mindre enhet och det lilla sammanhanget lockar andra att komma till oss. Pedagogerna får använda sina kompetenser på rätt sätt här, säger Jenny Lindqvist.
I anpassad grundskola går elever som har intellektuell funktionsnedsättning.
– Det görs ett noggrant kartläggningsarbete kring dessa elever innan de ens börjar hos oss. Det görs fyra professionsbedömningar: psykologisk bedömning, medicinsk bedömning, social bedömning samt pedagogisk bedömning för att se om man har rätt till anpassad grundskola, säger Jenny Lindqvist.

Jenny Lindqvist är rektor för anpassad grundskola (som fram till juli månad heter grundsärskola) i Säters kommun, vilket är den anpassade grundskola som har högst andel behöriga lärare i Dalarna. “De behöriga lärarna har jobbat länge hos oss, vi har haft turen att de har trivts här och stannat kvar”, säger Jenny Lindqvist. Foto: Pär Sönnert

I Säters kommun är de yngre barnen inom anpassad grundskola tolv till antalet och går årskurs 1-6 på Kristineskolan, som ligger lokalintegrerade på Kungsgårdsskolan.
– Därefter går de vidare till årskurs 6-9E på Klockarskolan. Jag var tidigare rektor även för den enheten men numera är det Per Sandberg, rektor på Klockarskolan, som är rektor för den. Undervisningens innehåll är riktad med mer tid mot praktiska ämnen än teoretiska inom anpassad grundskola. Några av eleverna inom anpassad grundskola hos oss läser inga ”vanliga” skolämnen utan läser mot fem olika ämnesområden. Det handlar om kommunikation, vardagsaktivitet, verklighetsuppfattning, motorik och estetisk verksamhet. De har ett större, och andra slags, behov. De har ofta en personlig assistent eller en elevassistent, vilket gör att det blir väldigt vuxentätt, säger Jenny Lindqvist.
Hon betonar att man alltid sätter elevernas behov i första hand.
– Vissa av eleverna behöver sondmatas eller sitter i rullstol och måste vila för att orka med hela skoldagen. Många inom personalen har en bakgrund inom vården och det behövs mer medicinsk kompetens för att hjälpa de elever som har mycket behov.

Jenny Lindqvist har varit rektor för anpassad grundskola i Säters kommun i tre år nu.
– Jag har varit, och är fortfarande, enhetschef för hela elevhälsan. Före det har jag varit lärare inom både grundskola och anpassad grundskola och jag har även varit med och startat upp en anpassad högstadieskola i Skutskär för flera år sedan, berättar hon.

I Säters kommun är de yngre barnen inom anpassad grundskola tolv till antalet och går årskurs 1-6 på Kristineskolan, som ligger lokalintegrerade på Kungsgårdsskolan. “Därefter går de vidare till årskurs 6-9E på Klockarskolan”, berättar Jenny Lindqvist.

Chefspositionen var dock inte alls något som lockade henne.
– Tvärtom, jag hade sagt att jag aldrig skulle vara chef. Jag hann jobba som specialpedagog mot förskolan här i Säters kommun i två månader innan chefen för elevhälsan slutade och då fick jag frågan att ta över. Först var jag tillförordnad, sedan ordinarie och jag har inte ångrat mig en sekund, säger Jenny Lindqvist.
Det är dock en sak som hon hoppas på framöver.
– Vi har inte de bästa lokalerna, bland annat för elever som har svårt att ta sig fram, så det vore bra med nya lokaler, säger hon.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS