Faluns nya badhus kultur- och fritidsnämnden.
För ett år sedan invigdes Faluns nya badhus under festliga former. Därefter har det varit ett år för badhuset som inneburit både positiva och negativa besked. Det positiva är att fler barn och ungdomar upp till tolv år har badat på Lugnet. “Det är jätteroligt att badhuset är välbesökt av barn och unga. Men det ekonomiska utfallet är inte roligt”, säger Fredrik Persson som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Foto: Sonny Jonasson

Åtgärder krävs efter ekonomiskt bakslag

FALUN. Ett år har gått sedan nya badhuset invigdes i Falun. Ett år som inneburit att fler barn och ungdomar badat. Men badhuset har också inneburit en prognos på ekonomiskt underskott för 2023 på cirka 14,1 miljoner. Därför görs nu en översyn för hela fritidsverksamheten i Falun för att få en totalbudget i balans redan till 2024.

– Det finns ett uppdrag till förvaltningschefen att ta fram en åtgärdsplan för en budget i balans, vilket också gäller badhuset. Det jobbar förvaltningen med nu, säger Fredrik Persson, ordförande i Faluns kultur- och fritidsnämnd.
För ett år sedan invigdes Faluns nya badhus under festliga former. Därefter har det varit ett år för badhuset som inneburit både positiva och negativa besked.
Det positiva är att fler barn – och ungdomar upp till tolv år har badat på Lugnet.
Satsningen på gratisbad för den åldersgruppen har gett positivt resultat.
– Det är jätteroligt att badhuset är välbesökt av barn och unga. Men det ekonomiska utfallet är inte roligt. Badhuset och relaxen visar otroligt stora underskott Vi når inte våra intäktsmål, säger Fredrik Persson.
En prognos på cirka minus 14,1 miljoner kronor för verksamheten i badhuset svider.

Nyligen beslutade kultur- och fritidsnämnden i Falun att det ska finnas en budget i balans för hela fritidsverksamheten redan år 2024.
– Det kräver en hel del åtgärder, säger Fredrik Persson.
Vilka åtgärder?
– Jag kan inte föregå det arbetet. Det får förvaltningen, tillsammans med oss politiker, ta fram och se vilka besparingar som vi ser är möjliga, säger Fredrik Persson och betonar att hela fritidsverksamheten ska få en översyn:
– Det kan exempelvis handla att ändra arbetssätt, öka intäkter på olika delar. Att kanske inte hyra vissa fastigheter. Verksamheten är inte bara kopplat till badhuset, utan vi väljer att göra detta utifrån den totala kostnadsbild vi har i dag.

Hur bekymrad är du över situationen som uppstått?
– Det är ett stort problem. Det ser både vi politiker och förvaltningen. Det är också en verksamhet som står där i dag. Det är inte lika lätthanterligt utifrån det utfall vi har i dag, svarar Fredrik Persson och fortsätter:
– Att få budgeten i balans är en nödvändighet för att kunna göra våra politiska beslut framöver. Att möjliggöra att fler falubor ska kunna ta del av kultur- och fritidsverksamheten och få ett aktivt fritidsliv.

Hur kunde det gå så illa med badhuset?
– Den kalkyl som ligger till grund bygger på att vi i Falun ska bada betydligt mycket mer än andra jämförbara kommuner. Samtidigt är vi den enda kommunen, mig veterligen, i Sverige som har helt kostnadsfritt för barn upp till tolv år.
– Utfallet för relaxen de första fyra månaderna har 13 procent intäkter av prognosen. Försäljningen i relaxens café var tre procent av prognosen under samma period. I september var avvikelsen till budgeten 10,5 miljoner. Det framkom då från sektionschefen att det också är felbudgeterat med över fem miljoner kr. Från förvaltningen så säger man att det varit för hög ambition gällande personal och att föreningar fått för mycket tider. Underskottet ökar, menar Fredrik Persson.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS