Kurt Fosselius firar 25 år som museivärd vid hembygdsmuseet Åsgårdarna i Säter. I år är det även 100 år sedan som Åsgårdarna invigdes. “Jag klipper gräset och mindre skötsel på byggnaderna. Det är så roligt att vara här på Åsgårdarna, jag trivs så bra med området och med att träffa så mycket människor från jordens alla hörn”, säger Kurt Fosselius. F
Foto: Pär Sönnert

Åsgårdarna fyller ett sekel: ”Trivs bra här”

SÄTER. Hembygdsmuseet Åsgårdarna i Säter ligger som en lummig liten oas ett par stenkast från centrum. I år är det 100 år sedan som Åsgårdarna invigdes. Museivärden Kurt Fosselius har inte varit med riktigt lika länge men firar 25 år på posten i år. Mer eller mindre hela sommaren finns han på plats för att guida besökare. – Det är så roligt att vara här och träffa så många människor, säger Kurt Fosselius.

Kurt Fosselius möter upp Lokalt i:s utsände utanför Myntmästargården, en av de 23 byggnader som utgör hembygdsmuseet Åsgårdarna i Säter. Han är både förväntansfull inför den stundande sommarsäsongen samt en aning förgrymmad. Anledningen till det sistnämnda är en vattenläcka i just Myntmästargården.
– Vi upptäckte den i vintras men arbetet med att åtgärda allt är fortfarande inte klart. Det blev visst något missförstånd gällande vem som har hand om byggnaderna. Säters kommun äger dem och hembygdsföreningen sköter om dem. Nu har vi inget golv i huset och kan inte nyttja köket. Vi har vårt sommarkafé just i Myntmästargården så nu får vi ha kaféet utomhus i stället, säger Kurt Fosselius.

De senaste 24 åren har kaféet skötts av Kurts särbo, Majlis Gustafsson.
– Men hon har tackat för sig i år. I stället kommer Annas Café att driva vårt sommarkafé, de sade ja på en gång när de fick frågan. Det kommer att bli bra, men det är som sagt synd att vi inte kan nyttja köket. Vi hade dock kaféet utomhus under pandemin och det fungerade ju bra, säger Kurt Fosselius.
Planen var att göra något extra under sommaren, med anledning av 100-årsjubileet, men så blir det inte.
– Luften gick dock ur mig efter det här med vattenskadan, jag tappade sugen lite. Så programmet blir detsamma som vanligt, säger Kurt och räcker över ett gult programblad med sommarens aktiviteter vid Åsgårdarna.

Åsgårdarna består av 23 byggnader. Fyra av dem har uppförts på platsen och 19 har tidigare stått på andra platser i Säter innan de har timrats ner, fraktats till Åsgårdarna och sedan timrats upp igen.

Det traditionsenliga Nationaldagsfirandet den 6 juni följs av Lilla Midsommar den 22 juni, dagen före midsommarafton. Sedan blir det en cykelutställning den 21 juli, i samband med Nostalgidagarna, och så – ”på allmän begäran” – en konsert med Torkel Selin och Tomas Bergius den 13 augusti.
– Trubaduren Torkel Selin har publikrekordet för en konsert här på Åsgårdarna. Det kom 225 personer på gårdstunet när han spelade här förut och nu återvänder han. Vid Nationaldagen kommer Birger Sjungargård att högtidstala. Han var tidigare ordförande i hembygdsföreningen, säger Kurt Fosselius.
1923 invigdes Åsgårdarna och det finns 23 byggnader på platsen.
– Året 1923 och antalet 23, lätt att komma ihåg, inflikar Kurt.

Kurt Fosselius framför Myntmästargården på Åsgårdarna. En vattenläcka i huset, där sommarkaféet brukar hållas, innebär att sommarkaféet kommer att finnas utomhus i sommar.

Fyra av byggnaderna har uppförts på platsen, resten har flyttats hit från olika platser i Säter.
– Krukmakeriet, kapellet, boningshuset och stallet har byggts här, vid mitten på 1600-talet. Man kallade det för Åsens gårdar, eller gårdarna på Åsen, som ju själva området heter. Så fick det sitt namn: Åsgårdarna. 1907 stängdes krukmakeriet, det var familjen Elfdahl som ägde det och fröken Elfdahl bodde kvar i boningshuset ett tag efter stängningen. Sedan köpte hembygdsföreningen gården av familjen. Länsarkitekten Magnus Dahlander sade ”nu ska vi skapa ett mini-Skansen” här. Det var på tapeten då, för 100 år sedan. Dahlander bodde senare i Myntmästargården fram till sin död 1951, säger Kurt Fosselius.

22 av de 23 husen vid Åsgårdarna är från 1600-talet. Här visar Kurt Fosselius upp “ynglingen” i byggnadssamlingen. “Klockargården är lite mer modern, den byggdes på 1700-talet”, berättar Kurt.

Själv hade Kurt ingen koppling alls till Säter innan han flyttade hit.
– Jag kommer från Sollentuna och jobbade tidigare på en begravningsbyrå. Sedan fick jag order om att flytta till Säter och öppna ett kontor här. Jag gjorde så och blev kvar. Efter 24 år inom begravningsbranschen började jag jobba på ett försäkringsbolag i stället, berättar han.
Redan på torsdag, den 1 juni, öppnar Åsgårdarna för säsongen. Fram till och med den 31 augusti finns Kurt Fosselius på plats för att guida besökarna runt de 23 historiska byggnaderna.
– Men vi har stängt på måndagar, som så många andra museer. Jag blir ju att sitta fast här hela sommaren, med alla guidade turer, men jag ser inte det som något minus. Vi tog lite semester i april när vi var ute med husbilen en sväng. Det är så roligt att vara här på Åsgårdarna, jag trivs så bra med området och med att träffa så mycket människor från jordens alla hörn. Vi marknadsför ju inte det här alls, trots det hittar de hit från både USA och Australien. Ja, till och med från Borlänge…, säger Kurt Fosselius.

På detta gårdstun brukar det hållas vigslar. Här kommer det även att bli konsert med trubadur Torkel Selin och Tomas Bergius den 13 augusti.

Detta är hembygdsmuseet Åsgårdarna
Ligger mitt i Säter, på Åsen – därav namnet. Innehåller totalt 23 byggnader och invigdes 1923.
Från början fanns ett krukmakeri på platsen, som grundades i slutet av 1600-talet. Krukmakeriet drevs av familjen Elfdahl, från Västerås, som sedan sålde gården till hembygdsföreningen 1907. Vägen förbi Åsgårdarna har döpts efter familjen Elfdahl.
Krukmakeriet och tillhörande byggnader (bostad, stall och förråd – det sistnämnda är i dag kapell) är de fyra byggnaderna vid Åsgårdarna som har byggts där.
De resterande 19 byggnaderna har flyttats till platsen från andra delar av Säter. Byggnaden som har transporterats längst är ett dass från Solvarbo.
Alla byggnader (med undantag det lilla båthuset som byggdes för tiotalet år sedan) har hundratals år på nacken. 22 av de 23 byggnaderna byggdes på 1600-talet förutom ”den moderna” Klockargården som är från 1700-talet.

Källa: Kurt Fosselius

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS