Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Alexander Stenvall och hunden Arne söker regelbundet efter narkotika i Avestas skolor. Nyligen gick de igenom lokalerna på Johan-Olovskolan i Horndal när eleverna var närvarande. “Det finns ett starkt signalvärde i att ta hit hunden när eleverna är på plats”, förklarar rektor Mikael Isaksson.
Foto: Sara Flodin

Arne letar droger i skolan

HORNDAL. Flertalet av Avestas skolor genomsöks regelbundet av narkotikasökhundar för att leta reda på eventuella droger. Nyligen genomfördes ett skarpt sök på Johan-Olovskolan i Horndal och Lokalt i fick vara med när Alexander Stenvall och malinoishunden Arne letade droger. – En gång per termin ska hunden vara här, sedan väljer vi tillfälle utefter hur läget ser ut, förklarar rektor Mikael Isaksson.

Denna termins besök av teamet var dock ingen slumpartad åtgärd.
– I närtid har vi fått indikationer på att det kan finnas ett värde i att låta hunden ”springa runt” här, på grund av elevers beteenden som uppmärksammats av andra elever, berättar Mikael Isaksson.
Sök görs även i preventivt syfte.
– Det finns ett starkt signalvärde i att ta hit hunden när eleverna är på plats. Vi ska ju arbeta förebyggande.

När malinoishunden Arne kommer in i skolans entré klockan 10.00 på förmiddagen har många elever rast och befinner sig i kapphallen. Elevskåp, allmänna utrymmen som toaletter men även personalrum och rektorns arbetsrum kontrolleras av teamet.

Det går undan när malinoishunden Arne sätter igång att söka efter narkotika och detta görs både högt och lågt. Detta år har Arne och husse Alexander Stenvall gjort två fynd av narkotika i Avestas skolor. “Det vi hittar mest är cannabis”, förklarar Alexander. Foto: Sara Flodin

Vid detta tillfälle fick Arne även söka i ett av skolans klassrum och bland elever. Hunden får vistas bland eleverna då de allt oftare bär drogerna på sig och söken görs spontant, utan att eleverna förberetts på detta.
– Det finns så klart en förklaring till det, poängterar Mikael och lägger till:
– Vi har genomfört söken i både tom skola och med elever på plats.
Det är främst på högstadiet som insatsen görs, men denna dag söker hunden även i byggnaden där låg- och mellanstadieelever vistas.
– Det är kanske inte jätteroligt, men vi vet att droganvändandet kryper ner i åldrarna så det finns ett intresse för oss att låta hunden gå igenom låg- och mellanstadiet.

Johan-Olovskolans rektor Mikael Isaksson. Foto: Sara Flodin

Alexander åker till flertalet skolor i Avesta och även till skolor i Västmanland. Närmare ett tiotal gånger har Johan Olovsskolan anlitat Alexander som aldrig funnit någon narkotika på platsen.
Arne kan identifiera kokain, morfin, crack, opium, heroin, LSD, amfetamin, ecstasy, GHB, metaamfetamin, cannabis och diverse tabletter. När Arne ringat in doftämnen från någon drog sätter han sig för att markera sitt fynd.
– Jag säger att jag fått en markering och sedan får rektorn sköta resten, säger husse.
– Om vi misstänker att det finns något otillåtet i en elevs skåp ber vi först eleven att öppna skåpet. Finns inte eleven på plats eller vägrar öppna har vi rätt att klippa låset för det är skolans egendom. Men vi har inte rätt att gå igenom en elevs tillhörigheter. Det betecknas som husrannsakan och det får bara polisen genomföra, upplyser Mikael.

Arne, som är sju år, har funnit narkotika i andra skolor och under året har teamet gjort två fynd av narkotika i Avestas skolor.
– Rektorn ringde ut en polispatrull och de klippte upp skåpet. I innerfickan i en jacka hittade de cannabis, berättar Alexander som arbetat med narkotikasök under fem år och tycker att det är en utmaning att hinna upplysa sig om alla nya droger.
– De är snabba att leverera preparat som inte är narkotikaklassade, men som blir det efter ett tag, framhåller Alexander och konstaterar att samma ämnen förekommer i många olika preparat.
– Det är ofta samma substanser och doftbilden blir likvärdig.

Om Alexander Stenvall och hunden Arne hittar narkotika får rektor Mikael Isaksson ta över ansvaret och ringa polisen. Foto: Sara Flodin

Denna dag hittar inte ekipaget några droger, vilket rektor Mikael tycker känns skönt. Skolan har en åtgärdsplan för hur de ska agera om sökhunden gör ett fynd.
– Om det föreligger misstanke om droginnehav gör vi orosanmälan till socialtjänst.
Skolpersonalen uppdateras regelbundet om hur det ser ut på “drogfronten”.
– Vi har dialog i vår rektorsgrupp samt en samverkansgrupp med polis och socialtjänst där vi delger varandra hur läget ser ut.
Att tillgången på narkotika ökar är information som även Mikael får ta del av.
– Och det tragiska är att det kryper ner i åldrarna.
Rektorerna får själva ta beslut om och när ett narkotikasök ska genomföras på skolan och det belastar skolans budget.
– Vi är ytterst ansvariga för verksamheten och det är också vi som tar den här typen av beslut och bestämmer hur vi ska arbeta förebyggande. I första hand vill vi hjälpa barnen och måste då identifiera dem som nyttjar droger för att de ska få stöd och hjälp.
Den elev som missbrukar får enligt lag inte vistas på ett skolområde.
– Den stängs av, men detta föregås av polisanmälan och orosanmälan till socialtjänst. Vi är skyldiga att undervisa eleven och får lösa det med distansundervisning.
Johan Olovsskolan har inte hamnat i den situationen, men det finns andra skolor i kommunen som tvingats göra dessa insatser. När elever nu tar julledigt känner Mikael viss oro.
– Alla elever har inte en trygg och säker miljö i sitt hem, konstaterar han.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!