Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Avestahälsan investerade i en husbil som anpassats för verksamheten. Marcus förklarar att ”satsningen har lönat sig”. Foto: Sara Flodin

Årets företagare satsar på en mobil vårdenhet

AVESTA ❚ Ägarna till Avestahälsan utsågs till ”Årets företagare” i Avesta 2022. Specialistläkaren Marcus Carlsson driver företaget tillsammans med Marie-Louise Albertsson som är verksamhetschef. Förutom en vårdcentral i centrala Avesta och företagshälsovård har de investerat i en mobil vårdenhet i en husbil som tar vården till patienten i stället för tvärs om.
– Vi har fått nya kunder som vi inte hade tidigare tack vare ”bussen”, förklarar Marcus som är företagets VD samt biträdande verksamhetschef.
Avestahälsan skaffade den ”mobila vårdenheten” för ett halvår sedan.
– Det är en intressant satsning som verkligen har lönat sig för oss, säger Marcus.
Hela husbilen är byggd utefter företagets önskemål och för att passa verksamheten. Nordic specialhusbilar i Kristinehamn har byggt enheten.
– De bygger åt Polisen, Tullen och blodgivar- och bokbussar. Det var därifrån vi fick idén att det går att göra denna vårdenhet.
– Vi fick utforma bilen som vi ville ha den med fönster, eluttag, bänkar och hur precis allt skulle se ut.
Specialistläkaren Marcus Carlsson visar den mobila enheten för Theresa Roos som är områdeschef på Samhall i Avesta. Foto: Sara Flodin
Fordonet är sju och en halv meter långt, men får köras med B-körkort och är vinterbonad med golvvärme som drivs av gasol eller el. Inredningen är flexibel för att det ska gå att möblera om utefter behov. Marcus tycker att det är enorma fördelar med att ha en mobil vårdenhet.
– Även för våra nära kunder i Avesta och Hedemora innebär det en enorm vinst. Ska vi vaccinera eller undersöka ett stort gäng behöver de bara lämna verksamheten en kort tid jämfört med om de ska åka till Avesta och blir då borta från jobbet halva dagen. Det blir mer kostnadseffektivt. Miljömässigt är det också mycket smartare med att vi åker till företaget, jämfört med om alla ska åka till oss.
I husbilen kan hälsoundersökningar med konditionstester göras. I utrustningen finns en arbetscykel som mäter EKG.
– Med den gör vi undersökningar av lokförare, brandmän och folk som klättrar i höga master. Det är många i vårt område som arbetar i vindkraftverk, förklarar Marcus.
Även provtagning och analyser kan utföras.
– Vi kan även göra lungfunktionsmätningar, spirometri.
Ett nätverk med egen router gör att Marcus kan komma in i patienternas journaler. I vagnen finns även en toalett som används när urinprov ska tas och det finns plats för att förvara vaccin. Två ingångar gör att Marcus och hans kollega kan ha dubbla patienter samtidigt i husbilen och det går att köra in med permobil, eftersom en av dörrarna är extra bred.
– Att den är tillgänglighetsanpassad var ett krav.
Avestahälsan har även en vårdcentral och företagshälsovård i hjärtat av Avesta, men den mobila vårdinrättningen har öppnat upp för att företaget ska få nya kunder.
– Vi har åkt till Västerås, Östervåla och Insjön för att göra undersökningar.
Avestahälsan utsågs till “Årets Företagare i Avesta” 2022. Tillsammans med kollegan Marie-Louise Albertsson driver Marcus Carlssons företaget. Den “mobila enheten” underlättar arbetet för både Avestahälsan och de som anlitar dem, tycker Marcus. Foto: Sara Flodin
Vårdcentralen har cirka 40-45 personer i styrkan och företagshälsan, där cirka 15 personer arbetar, är de som ansvarar för bussen. Den mobila vårdenheten levererades i augusti.
– De senaste fem veckorna har vi varit ute med bilen varje dag. Många företag som är kunder säger att det är smidigt när vi kommer till dem och kan ”bränna av” alla vaccineringar, eller det som de vill ha gjort.
Theresa Roos jobbar som områdeschef på Samhall i Avesta. Hon gör ett studiebesök i husbilen samtidigt som Lokalt i:s utsände är på plats och säger att hon är intresserad av att använda sig av ”bussen” för Samhalls anställda.
– Jag tycker att det här är en jättebra idé och något jag hoppas att vi kan få nyttja. Vi har inte använt oss av den ännu, men har folk som är i behov av vaccinering och samtal.
Theresa Roos gör ett studiebesök i Avestahälsans husbil och säger att hon vill nyttja denna för Samhalls anställda. Foto: Sara Flodin
Theresia tror att husbilsmiljön skulle vara lättare för många att besöka jämfört med en vårdcentral.
– Vi har många medarbetare som tycker att det är jobbigt att gå in på en vårdcentral, förklarar hon.
Marcus inflikar att han inte tänkte på detta innan husbilsköpet, men att de fått en viktig del ”på köpet”.
– Det är mer avslappnat. De som får högt blodtryck på mottagningen tycker att det känns mycket mer avspänt att komma till husbilen.
FAKTA Motiveringen för utmärkelsen till ”Årets Företag i Avesta” lyder:
❚ ”Med en stark och tydlig målbild om att vara den ledande vårdcentralen som också erbjuder företagshälsovård som håller över tid. Genom att säkerställa en hög kompetens i rekryteringarna som i sin tur skapar trygghet bland kunder och patienter, gör att de växer med hög kundtillströmning. Duon visar att med kompetens och ödmjukhet driver man ett företag med stor framgång.”
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS