Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
En av fem distriktsguvernörer som är med och styr Lions i Sverige är Anki Rooslien, från Långshyttan. “Jag är så glad över att jag tog den här chansen, det lät väldigt abstrakt men jag är glad för min egen skull att jag tackade ja. Sedan är det roligt att jag får representera min egen klubb i detta och det är kul för klubben att en medlem går upp och tar ansvaret på riksnivå”, säger Anki Rooslien.
Foto: Pär Sönnert

Anki är med och styr Lions Sverige: “Är glad över att jag tackade ja”

Hjälporganisationen Lions har drygt 8 000 medlemmar i Sverige, fördelat på omkring 300 klubbar över hela landet. I Sverige styrs Lions av ett guvernörsråd, där en av de fem nuvarande guvernörerna är Anki Rooslien, från Långshyttan. “Jag är glad över att jag tog chansen när jag fick frågan”, säger hon.

Totalt har Lions 1,4 miljoner medlemmar över hela världen och drygt 8 000 av dessa bor i Sverige. En av dem är Anki Rooslien som har varit aktiv i snart 30 år.
– Min bror var aktiv i Lions och värvade mig 1995. Jag har varit president för Lions Club Hedemora fem gånger och nu är jag en så kallad “past president” som bland annat jobbar med att förmedla de internationella sakerna, berättar Anki Rooslien.

Hon var rätt säker på att hon skulle bli kvar på klubbnivån men har nu fått chansen att avancera i Lions organisation, som hon beskriver som “ett stort pussel”.
– Vi fem distriktsguvernörer tillhör guvernörsrådet, tillsammans med en ordförande, som styr Lions i hela Sverige just nu. Jag klev på uppdraget den 1 juli, men “fuskade” lite eftersom en guvernör hoppade av i februari och då fick jag kliva in som ersättare. Men nu är jag vald som ordinarie, en position som man bara kan ha under ett år. Och man kan aldrig bli omvald, på så vis hålls organisationen hela tiden fräsch, säger Anki Rooslien.

Anki Rooslien har varit engagerad i Lions sedan 1995. “Min bror var medlem och värvade mig”, säger Anki som sedan dess har varit president för sin “hemmaklubb” Lions Club Hedemora hela fem gånger. Foto: Pär Sönnert

Distriktet som Anki är vald för består av Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Närke, Värmland och Västmanland,
– När man tackar ja till att bli distriktsguvernör så får man förbereda sig i två år, först ett år som andra vice guvernör och sedan ett år som första vice guvernör. Dessutom får man gå en utbildning som var fantastiskt bra! Jag brukar säga att jag hade velat gå den utbildningen för 20 år sedan, det hade varit värdefullt för mig som föreningsmänniska.

Vad gör man som distriktsguvernör?
– Håller ihop klubbarna, stöttar dem och är klubbarnas språkrör uppåt i organisationen. Dessutom ansvarar vi för hela svenska Lions inför internationella Lions, säger Anki Rooslien.

Tillsammans med 600 andra blivande guvernörer, från hela landet, deltog Anki i en kurs i Boston där alla guvernörer valdes in.
– Det kändes så stort! Jag har hållit på i föreningslivet sedan jag var i 10-årsålden, så det är ju 60 år sedan nu. Jag är så glad över att jag tog den här chansen, det lät väldigt abstrakt men jag är glad för min egen skull att jag tackade ja. Sedan är det roligt att jag får representera min egen klubb i detta och det är kul för klubben att en medlem går upp och tar ansvaret på riksnivå, säger Anki Rooslien.

Lions Clubs International är en ideell internationell välgörenhetsorganisation som bildades i Chicago 1917. Lions ursprungliga devis var “Liberty intelligence our nation’s safety”, där initialerna bildade ordet Lions. Utifrån detta antog man ett lejon som symbol. Foto: Lions

Vad är det bästa med att vara aktiv i Lions?
– Alla nya människor man lär känna. Sedan har vi samma problem som alla andra föreningar i landet, att hitta nya medlemmar. Det gäller att vi blickar inåt och ser vad vi kan göra för att locka fler nya medlemmar. Vi får mycket beröm för det jobb vi gör, bland annat med ljusfesten i Sveaparken, säger Anki Rooslien.

Detta är Lions: 
Lions Clubs International är en ideell internationell välgörenhetsorganisation som bildades i Chicago 1917.
1948 kom Lionsrörelsen till Europa och Lions Club Stockholm bildades, som den första klubben i Europa.
Medlemmarna arbetar ideellt och utan politiskt eller religiöst ställningstagande för människor i nöd och en värld i fred, efter FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Lions internationella motto är ”We Serve” (Vi hjälper), och det svenska mottot är ”För samhällsansvar och livskvalité”.
Lions ursprungliga devis var “Liberty intelligence our nation’s safety”, där initialerna bildade ordet Lions. Utifrån detta antog man ett lejon som symbol.
Lions logotyp utgörs av bokstaven L omgiven av två lejonansikten som är höger- respektive vänstervända.
Källa: Wikipedias artikel om Lions

 

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 36, 2023.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS