Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kreatören Håkan Alfon och kocken och kreatören Görgen Tidéns meny utsågs till Dalarnas landskapsmåltid.
Foto: Kajsa Kilström

Älvdalslax och älg föll måltidsjuryn på läppen

DALARNA. Den som hade trott att falukorv och makaroner skulle bli Dalarnas landskapsmåltid kan se sig besvikna. Dalarnas bidrag blir betydligt mer kulinarisk. – En nationell kommitté hade tagit fram vissa kriterier för rätten som vi hade att förhålla oss till. Bland annat skulle det vara en nyskapande trerättersmåltid, gjord på lokala råvaror, säger Mikael Selander, avdelningschef för Hållbar utveckling på Länsstyrelsen i Dalarna.

Det var på Matmässan den 6 oktober som en jury utsåg Dalarnas landskapsmåltid bland fyra tävlande bidrag. Segrade gjorde kocken och kreatören Görgen Tidén samt kreatören Håkan Alfon. Deras meny bestod av älvdalslax till förrätt, kryddstekt älgbiff till huvudrätt och glass med hjortron och hallon till efterrätt.
– Det här är en meny när Dalarna är som vackrast – på hösten och sensommaren när bär, vilt och svamp smakar som bäst i säsong, när djuren fått i sig mycket av skogens flora. När laxforellen har kommit i gång efter vårens lek och svamp och bär fått växa till sin prakt, säger Görgen Tidén i ett pressmeddelande.

Mikael Selander på länsstyrelsen tycker att det var Görgen Tidéns bidrag som bäst levde upp till de kriterier som landskapsmåltiden skulle innehålla.
– Juryn tyckte att det var en spännande och kreativ rätt, säger han.
När ska måltiden ätas?
– Förhoppningsvis i slutet av november. Då kommer juryn och andra att prova den.
Var finns receptet?
– Det är inte framtaget än. Men det kommer framöver det är givet. Kanske lagom till nyår.

På Måltidens dag i Stockholm den 20 oktober kommer Dalarna och alla andra landskap i Sverige att presentera sina landskapsmåltider. Dessa kommer därefter att offentliggöras den 1 januari 2023 då Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad 2023.

Dalarnas landskapsrätt har korats. Den består av Älvdalslax till förrätt, Kryddstekt älgbiff till huvudrätt och glass med hjortron och hallon till efterrätt. Foto: Kajsa Kilström

Det här är Dalarnas landskapsmåltid
Förrätt – Från älv till bord: Älvdalslax i variation – bakad, kallrökt och gravad tillsammans med picklade senapsfrön och senap från Liss-Ellas samt sommarens syrade grädde.
Varmrätt – Från skog till bord: Kryddstekt älgbiff från Särna serveras med rostad jordärtskocka från Rättvik, gnocchi gjord på mandelpotatis samt trattkantareller från dalaskogarna.
Efterrätt – Från äng till bord: Glass gjord på råmjölk från Ingelsbo smaksatt med rostat hö serveras med hjortron plockade i Malung, hallon sura band samt hallon från Sundborn.

Juryn bestod av: Camilla Fagerberg Littorin, tf landshövding i Dalarnas län.
Anita Bohman, ordförande LRF Dalarna. Anders Frodig, kock och verksamhetsledare Offentlig gastronomi i Dalarna. Christer Björklund, Länsmuseichef, Dalarnas museum.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!