Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ledningssjuksköterskan Sofi Tingvall Kalén och undersköterskan tillika gipsteknikern Anne-Marie Gradin, båda vid akutmottagningen på Falu lasarett.
Foto: Sonny Jonasson

Akuten-expertis om vinterns fallolyckor

FALUN/DALARNA. Med vintern kommer halka och tillhörande fallolyckor. När vurporna är av det vådligare slaget krävs inte sällan vårdinsatser. Sakkunniga krafter vid Falu lasarett ger nu en lägesrapport kring underlagets påverkan för årstidstypiska skador. – Skador i underarm och underben är de allra vanligaste, säger Sofi Tingvall Kalén som är ledningssjuksköterska och sektionsledare på akutmottagningen i Falun.

Växlande väderlek skapar inte sällan utmanande förutsättningar längs vägar och trottoarer.
Resurser för vinterväghållning, biltrafik, cyklister, kollektivtrafik, övriga yrkesförare – den kallare årstiden är för många en bitvis tuff variabel gällande framkomlighet.
Inte minst har fotgängarna i Falun och Dalarna även denna vinter märkt av när marken presenterar ett svårbemästrat ytskikt.

Sofi Tingvall Kalén, ledningssjuksköterska på akutmottagningen vid Falu lasarett, konstaterar att årstiden medför flertalet vanliga skador.
– Ja, det är vissa typer av skador som i högre grad tillhör vintern, och motsvarande gäller ju även för sommaren.
– Just i dagsläget vill jag inte påstå att vi ser en ökning i tillbud jämfört med för ett par dagar sedan, men det kan svänga snabbt och det är svårt att förutspå från dag till dag.

"Broddar eller dubbar är klokt. Det ser vi ofta är en konkret hjälp mot halkan", hälsar Sofi Tingvall Kalén och Anne-Marie Gradin. Foto: Sonny Jonasson
“Broddar eller dubbar är klokt. Det ser vi ofta är en konkret hjälp mot halkan”, hälsar Sofi Tingvall Kalén och Anne-Marie Gradin. Foto: Sonny Jonasson

Hon inflikar att såväl väderinstitut som media ofta varnar föredömligt för halkrisk och svåra förutsättningar i sammanhanget.
– Däremot kan det ju snarare vara ännu lömskare underlag om det ett par dagar senare kommer lite nysnö ovanpå isen.
Sofi upplyser att det finns några typer av frekvent förekommande ortopediska skador med koppling till halkincidenter.
– Ja, radiusfrakturer, det vill säga skador i underarmen, är väldigt vanliga. De uppstår inte sällan om man faller och sedan försöker ta emot sig.
– Vi ser också många frakturer i underbenet. Det kan exempelvis ske om man halkar och liksom sätter sig på foten, utvecklar hon.

Liknande frakturer är heller inte ovanliga inom alpina aktiviteter.
– Nej, är det en väldigt välbesökt helg vid Romme och andra skidorter häromkring så noterar vi ofta det i ökat antal tillbud. Man kan säga som så att det märks när skidorterna öppnar och stänger för säsongen, redogör Sofi Tingvall Kalén.

Anne-Marie Gradin är undersköterska och gipstekniker på akuten i Falun. Just innan tidningens besök har hon bevittnat undersköterskorna Katarina Valfridsson och Simon Nilsson öva sig i att lägga gips på varandras underarmar.
Gradin instämmer i Sofis lägesbeskrivning och inflikar:
– En annat exempel på halkskada som förekommer är att axeln går ur led. Det kan också inträffa om man faller och tar emot sig med handen.

Undersköterskorna Simon Nilsson och Katarina Valfridsson övar sig i att lägga gips på varandras underarmar. Foto: Sonny Jonasson
Undersköterskorna Simon Nilsson och Katarina Valfridsson övar sig i att lägga gips på varandras underarmar. Foto: Sonny Jonasson

Händer det att patienter påtalar halkan och bristande halkbekämpande åtgärder?
– Jo, nog är det ganska vanligt att man nämner om det inte varit sandat, grusat eller dylikt på platsen, reflekterar Gradin.

I samklang med Sofi Tingvall Kalén lyfter hon några av de metoder man själv kan tillämpa för att dämpa skaderisken i halkan.
Båda framhåller behovet av såväl försiktighet som förnuft och årstidsriktig utrustning.
– Försök om möjligt att ta det så lugnt det bara går. Att skynda i väg och samtidigt ha dåliga skor är till exempel ingen bra kombination, varnar Anne-Marie.
Och fortsätter:
– Det är lätt hänt att man slänger på sig foppatofflorna för att gå ut och hämta posten, men då kan också olyckan vara framme.

Sofi tar vid i samma välmenande tonläge som kollegan och konstaterar vikten av att agera med aktsamhet.
– Ja, försök som Anne-Marie säger att vara ute i god tid så du slipper stressa i halkan.
– Och som sagt, se gärna till att ha riktiga skor. Broddar eller dubbar är klokt. Det ser vi ofta är en konkret hjälp mot halkan, avslutar hon.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,314975" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS