Ingegerd Andersson, Bo Fremén och Ann-Marie Lundström i PRO Saxdalen bjuder in till jubileumsfest.
Foto: Maria Karlsson

Aktiv 75-åring firas med jubileumsfest

SAXDALEN. PRO Saxdalen fyller 75 år och det ska firas med fest den 29 november. – Det blir gratis musikunderhållning av Trio Fobi och mat med tårta till kaffet, samt en tillbakablick, berättar Ann-Marie Lundström, sekreterare i föreningen.

Jubileumsfesten blir i föreningens möteslokal i gamla skolan.
– Det kan ställa till problem för vi får bara ta in 50 personer i lokalen och nu har vi inte längre tillgång till Folkets Hus, säger Ann-Marie.
– Men vi vill inte hindra några medlemmar att komma så vi får duka i biblioteket om det kommer fler.
För att kunna planera vill de ha in anmälningar i förväg senast den 20 november.
– Kanske det blir bättre nästa år när vi går ihop med PRO-föreningarna i Gonäs och Blötberget för i Gonäs finns Folkets Hus, berättar Ann-Marie.

Ann-Marie Lundström och Ulla Holm läser i gamla handskrivna protokollböcker från 1948.

PRO Saxdalen är en aktiv förening med aktiviteter minst en gång i månaden. Det är allt i från medlemsmöten, boule, tipspromenader, pubaftnar med pizza och musikunderhållning eller ett eget melodikryss som Bo Fremén, allt-i-allo i föreningen, brukar göra.
– Det är en hel del pyssel men det är roligt, säger han.
Hans fru Eva Fremén är ordförande men kan inte vara med när tidningen är på besök på grund av sjukdom.
Ibland arrangerar föreningen skogspromenader till exempelvis till de gamla dammarna.
– Då är det viktigt att så många som möjligt kan vara med så vi ser till att det också går att åka bil dit, förklarar kassör Ingegerd Andersson.
Bo skickar numera ut ett sms så det plingar till i telefonen hos medlemmar när det är någon aktivitet på gång.

En bussresa till Blekinge på 1980-talet. Foto: PRO Saxdalen

Tidigare arrangerades även bussresor men de som vill åka i dag har i stället möjlighet att följa med PRO-föreningar i Fredriksberg eller Ludvika exempelvis.
– Det har blivit så dyrt med bussresor så när vi åker i väg tar vi oftast egna bilar. Som till Leksand och ser på ishockey eller till Romme på trav, berättar Ann-Marie.
När de läser de tidigaste anteckningarna i protokollböckerna ser de att verksamheten är sig ganska lik den i dag.
Möten med underhållning, kortare filmvisning och uppläsningar samt information om det som rör pensionärer står det bland annat.
– Vi sitter med som representanter i Kommunens pensionärsråd, KPR, i möten med politiker och tjänstemän. Där har vi exempelvis jobbat för att det ska finnas korttidsboende i kommunen, berättar Ann-Marie.

Det viktigaste syftet för föreningen är att bryta ensamheten för de äldre och se till att ha en plats där människor kan mötas och ha trevligt.
Föreningen ansvarar för biblioteket som ligger vägg i vägg med möteslokalen och dit är alla välkomna på kaffe eller bara träffas och prata en stund.
– Vi ser gärna att det kommer fler yngre pensionärer som vill vara med och arrangera aktiviteter. Vi är en liten förening och det finns mycket närhet här och det är guld värt. Vi känner alla och bryr oss om varandra, säger Ann-Marie Lundström.

Facebook
En av Smedjebackens 25-årsjubilarer var i år kommunalråd Fredrik Rönning.
Skattlösbergs bygdegille bjuder in till adventsmys med stickning och guidad tur den 5 december.
I Bärke pastorat satsas det på att unga ska känna sig tryggare i livet med hjälp av det nya materialet "Meningen med mig".

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS