Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Konflikter har förekommit på Hagge Golfklubb efter att klubbens tränare sagts upp. På Hagge Golfklubbs årsmöte avgick hela styrelsen och en ny fick formas på plats. “Det har varit turbulent”, konstaterar klubbens nya vice ordförande Rebecca Boström som dock ser ljust på framtiden.
Foto: Sara Flodin

Efter turbulensen – ny styrelse i Hagge Golfklubb

HAGGE. Hagge Golfklubb har haft en turbulent tid och flera personer har beskrivit att klubbens tränare Johan Liljeros Holmgren sagts upp på fel sätt. Efter klubbens årsmöte valdes en ny styrelse in efter att hela styrelsen valt att avgå. – Det pratas om att det var en kupp. Att medlemmarna hade som avsikt att avsätta styrelsen, det stämmer inte. Från mitt perspektiv ser jag inte det här som en kupp, förklarar Rebecca Boström som nu är klubbens vice ordförande.

Upprörda känslor kring, bland annat, Johan Liljeros Holmgrens uppsägning gjorde att många medlemmar kom på årsmötet i slutet av februari. Nyvalda vice ordförande Rebecca Boström var inte med på mötet men hon har fått information om vad som hände.
– Det var ett årsmöte som inte var sig likt. Det brukar inte gå till på det här viset. Det brukar gå lugnt och stilla till och det brukar inte vara jättemånga medlemmar där. Den här gången var det stor uppslutning, drygt 150 personer.
Klicka HÄR för att läsa om bakgrunden till turbulensen på Hagge Golfklubb!
En vecka innan årsmötet ville inte ordförande Thomas Yvell ställa upp som ordförande.
– När det kom till den punkten att det var dags att välja ordförande föreslog valberedningen Anna-Karin Österberg, men medlemmarna på plats presenterar en annan kandidat; Jan Björnerud, berättar Rebecca.
Detta innebar att det blev en omröstning på mötet.
– Det blev en sluten röstning där alla fick gå fram och rösta med lappar. Annars brukar det vara handuppräckning, men nu blev det en anonym, ordentlig röstning, förklarar Rebecca som tycker att det var jättebra.
– Då fick alla chansen att säga sitt.
Efter rösträkningen visade det sig att Jan Björnerud fick flest röster.
– När det här sker så blir han ordförande och de ska gå vidare för att välja en efter en i styrelsen till omval, men när det här sker väljer hela den sittande styrelsen att avgå.
– Det uppfattades som väldigt turbulent och styrelsen gick därifrån. Alla tog på sig jackorna, klev av scenen och gick därifrån. Även valberedningen.
Enligt Rebecca hade de tänkt att den gamla styrelsen skulle få sitta kvar.
– Vi gav det som förslag. Vi hade aldrig tänkt avsätta styrelsen, förklarar hon och att de hade velat samarbeta med flera i styrelsen.

Hela den gamla styrelsen avgick. Foto: Dreamstime

Efter en paus fick nya ordföranden Jan Björnerud ge sitt förslag på en ny styrelse.
– Det här sker väldigt plötsligt. Det fanns inga direkta förslag. Det enda namn som fanns var mitt för att valberedningen skulle presentera mig som en ledamot i styrelsen.
Jan Björnerud fick sätta sig med ett gäng för att rädda upp situationen och presenterade sedan ett antal personer som röstades in.
– Det pratas om att det var en kupp. Att medlemmarna hade som avsikt att avsätta styrelsen, det stämmer inte. Från mitt perspektiv ser jag inte det här som en kupp. Det enda som sker är att vi presenterar en ordförande som kandidat, men det går inte till några andra röstningar.

Före detta ordförande Tomas Yvell förklarar att han tycker att han blivit misstolkad.
– Jag har lagt ner mellan 20 till 40 timmar ideellt arbete per månad och när det finns en liten del av klubben som inte tycker om det man gör så tackar jag för mig och andra får ta över.
Tomas säger att alla inte har haft rätt information och att han själv anser att uppsägningen av Johan gick rätt till.
– Har man en verksamhet som inte går ihop måste man titta på vad man ska göra och ibland får man ta svåra beslut och jag känner mig trygg med beslutet.
Tomas har valt att inte kommentera tidigare artiklar på grund av att han anser att uppgifter runt uppsägningen av tränaren varit personlig.
– De går ut med sin version och vi har valt att inte kommentera det för det blir bara värre.
Tomas hälsar att han själv mår “jättebra” och att han kommer ha mer tid för egna saker och fortsätta spela golf, men att han nu gått ur Hagge Golfklubb.
Nu har även klubbchef Peter Bengtsson, som anställdes i september, sagt upp sig.
– Det hände på torsdag kväll veckan efter årsmötet. Vi hann ha ett möte med honom innan han skickade in sin uppsägningsansökan.
Rebecca tycker att det är tråkigt att Peter, som bor i Skåne, sa upp sig.
– Det är synd att vi inte fick påbörja ett arbete med honom. Nu behöver vi leta reda på en ny tränare och klubbchef. Det är klart att det blir mer jobb, men vi vill det bästa för klubben och är det så att han inte vill vara kvar så är det så.
Klubbchefen stannar kvar, klicka HÄR för att läsa mer!

Vissa talar om en “kupp” att avsätta styrelsen, men Rebecca Boström säger att hon ville ha den gamla styrelsen kvar. “Vi hade aldrig tänkt avsätta styrelsen”, förklarar hon. Foto: Sara Flodin

Angående uppsägningen av Johan Liljeros Holmgren kommenterar Rebecca så här:
– Personligen tycker jag att det är tråkigt. Det gick kanske inte helt rätt till och det är jättetråkigt.
Den nya styrelsen träffade Johan efter årsmötet och tackade av honom med blommor och presenter.
– Vi ser att det kommer bli jättebra att han får börja om i Västerås. Det blev för traumatiskt för honom att vara kvar. Vi stöttar honom i det och han känner sig nöjd.
Arbetet med rekrytering av en ersättare har påbörjats och även rekrytering av en ny tränare/pro pågår. Den gamla styrelsen hade ett förslag på ny tränare, men inget är ännu klart.
– Vi kommer ha intervjuer med flera.
Själva anställningsformen för tränaren är ännu inte fastställd.

Vad händer nu?
– Det har varit en splittrad klubb och det är svårt att sätta fingret på vad det är, men vi behöver komma tillbaka till föreningskänslan, den har saknats. Vad det beror på är oklart, men vi strävar efter att ha god kommunikation och göra medlemmarna delaktiga. Vår vision är att involvera medlemmarna mycket mer. Någon typ av förändring kommer det bli för annars hade vi inte hamnat där vi är nu. Medlemmarna vill ha en förändring.
Har ni en tung börda på era axlar?
– Det är klart att det är svårt, men jag ser det positivt. Jag har varit på klubben i 27 år och känner “äntligen händer det något nytt här”, så jag är taggad och tror att det kommer bli jättebra om vi får landa lite.

Hagge Golfklubbs nya styrelse:
Jan Björnerud, ordförande
Rebecca Boström, vice ordförande
Johan Jansson, kassör
Lena Johnsson, sekreterare
Johan Halvarsson, ledamot
Henrik Widmark, ledamot
Andreas Boström, ledamot

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS