Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning (S), kommunchef Susanne Hedman-Jensen, Matilda Kilström (S) som är ordförande i familje- och utbildningsnämnden samt kvalitets- och kommunikationschef Niklas Sjödin har satt i gång en jämställdhetsutredning.
Foto: Sara Flodin

Tillsätter en jämställdhetsutredning

SMEDJEBACKEN. Smedjebackens kommun kommer tillsätta en jämställdhetsutredning som planeras vara klar om två år. – Det handlar om att vi vill förbättra jämställdheten mellan kvinnor och män i kommunen, förklarar kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning (S).

Fokus för utredningen är Smedjebackens befolkning och utredningen ska vara klar under våren 2026.
– Vi brukar inte hålla på och utreda saker så länge, men syftet är att hitta en bred förankring i det här arbetet och jobba med kunskapsspridning till den egna organisationen, organisationer, företag och föreningar i vår kommun, förklarar kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning.
– Vi tycker att det här är en otroligt viktig fråga. I samhällsbyggandet är jämställdheten en viktig del. I en kommun för alla blir jämställdhetsfrågorna naturliga. Oavsett om man är man eller kvinna ska man ha samma möjligheter att forma sitt eget liv och samma livsmöjligheter, påtalar kommunchef Susanne Hedman-Jensen som tycker att den ekonomiska biten är en viktig del för att skapa jämställdhet.
– Vi har kartlagt hur det ser ut inom kommunens verksamhet så att inte någon diskrimineras med löner och konstaterar att det ser bra ut, säger Fredrik som tycker att det även är intressant att titta på lönestrukturen bland befolkningen.
– Det är skrämmande hur stora inkomstskillnader det är mellan män och kvinnor. Det finns såklart många olika orsaker till att det ser ut så i världen. Allting går inte att påverka på kommunal nivå, påtalar Fredrik Rönning som dock framhåller att Smedjebackens kommun har höga ambitioner när det gäller jämställdhet och jämlikhet.
Susanne uppmärksammar att det är många saker som går in i jämställdheten och nämner hälsa och utbildning som viktiga parametrar.
– Alla de här frågorna hänger ihop och går in i varandra.

Smedjebacken är sämst i Sverige på jämställdhet, läs mer klicka HÄR!

“Vår förhoppning är att vi under åren med den här jämställdhetsutredningen kommer hitta nya metoder för att förbättra jämställdheten i vår kommun”, förklarar Fredrik Rönning (S). Foto: Sara Flodin 

I arbetet kommer kommunen utgå från de nationella målen. Först kommer en nulägesanalys göras och när arbetet är klart skall det finnas rekommendationer att följa.
– Under tiden ska vi göra analyser av hur det ser ut idag med jämställdheten. Vilka åtgärder jobbar vi med idag och vad jobbar andra kommuner framgångsrikt med, undrar Fredrik som tycker att det redan görs väldigt mycket i kommunen kring ämnet.
– Vi har precis gjort en handlingsplan för våld i nära relationer som är ett jämställdhetsarbete, inflikar Matilda Kilström (S) som är ordförande i familje- och utbildningsnämnden.

Är Smedjebacken en jämställd kommun? Läs vad befolkningen tycker, klicka HÄR!

Kommunen kommer utgå från all tillgänglig statistik. En dialog pågår med Högskolan Dalarna om ett eventuellt samarbete med dem. Niklas Sjödin, som är kvalitets- och kommunikationschef, är den som ska hålla i utredningen. Han berättar att statistik kommer plockas från LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken), medborgarundersökningen, elevhälsodata, Regionen och hälsoundersökningar från äldrevården samt från Folkhälsomyndigheten. Niclas ser även fram emot att få ta del av lärarens, undersköterskans, sjuksköterskans och lastbilschaufförens perspektiv i arbetet. Antalet män inom barnomsorgen är en siffra som gänget redan nu tror borde förbättras.

Niklas Sjödin ska leda arbetet med jämställdhetsutredningen. Foto: Sara Flodin

Fredrik påtalar att könsfördelningen på Hitachis fabrik i Smedjebacken är jämn:
– Vad är det som gjort att de lyckats där och vad kan andra arbetsplatser lära av det, frågar kommunalrådet som hoppas att utredningen kommer hitta metoder som kan förbättra jämställdheten i kommunen.
– Jag tror att det här kan leda till något som blir väldigt bra, sammanfattar kommunchefen.
Enligt Länsförsäkringars nya rapport ”Jämställdhetsindex 2024” har Smedjebacken allra sämst jämställdhet. Klicka HÄR för att läsa mer!

2016 fastslog riksdagen sex delmål som anger fokus och delmål för jämställdhetspolitiken:
En jämn fördelning av makt och inflytande.
Ekonomisk jämställdhet.
Jämställd utbildning.
Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet.
Jämställd hälsa.
Mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Jämställdhetsrapporten delas upp i fyra rapporter:
1. En nulägesanalys av jämställdheten i Smedjebackens kommun som geografiskt område.
2. En beskrivning av vad Smedjebacken gör idag för att främja jämställdhet.
3. En beskrivning av hur andra arbetar med frågan.
4. Rekommendationer framåt.

Fakta Jämställdhetsutredningen som är klar 2026:
Förbättra jämställdheten i Smedjebackens kommun.
Fokus på befolkningen inte organisationen.
Två års arbete med kartläggning och förslag på åtgärder.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!