Joakim Ambjörnsson guidar i den stora bussens moderna interiör och informerar om dess uppsättning av vårdmateriel.
Foto: Sonny Jonasson

26 ton tung vårdsatsning: ”En mycket viktig resurs”

FALUN/DALARNA. Regionens rullande jätte är ett välriggat nyförvärv. Tillskottet för länets mobila vårdstyrkor väger 26 ton och spås utgöra en stor resurs i flera avseenden. – Genom att ha den här i skytteltrafik mellan främst Falun och Uppsala kan vi ha kvar ambulanserna här hemma i länet, säger ambulanssjukvårdaren Joakim Ambjörnsson om en satsning där han och kollegorna varit direkt delaktiga i syfte att säkra bussens patientnära kapacitet.
Fordonet sticker ut markant i ordinarie trafikflöde. Region Dalarnas buss för sjuktransporter är ett utropstecken både till den gula kulören och inte minst sin storlek.
Bussens innanmäte har kapacitet för 28 sittande och 4 liggande patienter. Sistnämnda stationer (med kapacitet att klara 20 g-krafter) är ändamålsenligt placerade med lika robusta som smidiga och lättmanövrerade mekanismer för att låsa och lösgöra ambulansbårar.
Detta är beläget i bussens bakre halva och en speciellt utformad sidodörr med hissfunktion möjliggör varsam transport av liggande patienter som ska av eller på bussen.
Ambulanssjukvårdarna har själva kunnat påverka och komma med önskemål gällande bussens utrustning.
Urban Jonsson är biträdande avdelningschef och sjuksköterska inom regionens ambulanssjukvård.
Han ser positivt på en process tydligt präglad av expertis nära patienterna.
– Totalt har det tagit cirka två års tid från upphandling tills att den nu står helt klar.

“Vi har kunnat investera mycket tid och delaktighet i att jobba med utformningen av bussen och få den som vi vill”, säger Urban Jonsson. Foto: Sonny Jonasson
Vi har även kunnat investera mycket tid och delaktighet i att jobba med utformningen av bussen och få den som vi vill.
Han upplyser att bussen i grunden vilar på ett chassi från Scania och att fordonets fysiska egenskaper i övrigt lystrar till namnet Irizar i8.
Byggd i Spanien och nu på plats i Dalarna är så den gula bjässen redo att axla rollen som bokstavligt talat voluminös regionresurs.
– Den är Sveriges, om inte världens, största i sitt slag. En mycket viktig resurs som ger oss bättre beredskap vid bland annat stora evenemang eller olyckor, betonar Urban.
Ambulanssjuksköterskan Joakim Ambjörnsson framhåller även bussens betydelse för den vardagliga verksamheten för såväl ambulanssjukvården som patienter.
– Genom att ha den här i skytteltrafik mellan främst Falu lasarett och Akademiska sjukhuset i Uppsala kan vi ha kvar ambulanserna för akuta insatser här hemma i länet, säger han.
Och inflikar att strukturen kring tider, upphämtning och logistik är ett pussel som läggs med fokus på att få bästa möjliga kapacitet ur bussens användningsområde.

Ambulanssjuksköterskan Joakim Ambjörnsson. Foto: Sonny Jonasson
Längst bak i bussen hittas en vårdavdelning i kompakt format.
– Det mesta som finns i en ambulans finns också här, säger Joakim Ambjörnsson.
– Många av oss inom ambulanssjukvården har dessutom körkort för buss sedan tidigare, informerar han rörande själva framförandet av det 26 ton tunga fordonet.
Bussen kommer under färd att bemannas av ambulanspersonal och sjuksköterska, vars fokus i första hand är på liggande patienter.
Den rullande, regionägda vårdkraften utgör utöver detta således också en tillgång som vanlig sjuktransport, och Ambjörnsson upplyser att den även kan frakta exempelvis blod- och vävnadsprover mellan sjukhusen.
Urban Jonsson spår i likhet med Joakim att nyttan i den nya bussen är något som dessutom kommer att märkas i ett längre tidsperspektiv.
– Det kommer förmodligen att fortsätta vara behov av hög mobilitetsgrad inom vården, och då är en buss som den här ett bra hjälpmedel, säger Jonsson.
Fredrik Forselius (ambulanssjukvårdens verksamhetschef i Region Dalarna) och Sofia Jarl (ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden). Foto: Sonny Jonasson
Region Dalarnas hjulburna bamsing för medicinsk övervakning, läkemedelsadministration och allmän omvårdnad togs i bruk i måndags.
Urbans och Joakims entusiasm delas av ambulanssjukvårdens verksamhetschef Fredrik Forselius och Sofia Jarl (C) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Jarl ser det hela som ett led i att skapa en stärkt ambulanssjukvård, där rätt ambulans används för rätt patient och därför möjliggör kortare utryckningstider.
Bussen ingår även i Region Dalarnas krisorganisation, och Forselius omnämner att den kan ha en avgörande funktion om många människor skulle behöva omhändertas vid ett stort olyckstillbud.
Urban Jonsson och Joakim Ambjörnsson lyfter investeringens värden.
– Totalt har den här bussen kostat cirka sex miljoner kronor att skapa.
– Och då kan man jämföra med att en av våra ordinarie ambulanser kostar cirka 2,5 miljoner kronor. På så vis har vi fått mycket för pengarna, avrundar ambulanssjukvårdarna.
Joakim Ambjörnsson och kollega Lisa Larsbäck, som agerar patient, demonstrerar hur det kan se ut när en bår lyfts in i den nya bussen. Foto: Sonny Jonasson
Bussens vårdutrustning liknar till stor del den som finns i en vanlig ambulans, och i fordonets bakre ytor finns plats för fyra bårliggande patienter. Foto: Sonny Jonasson
Urban Jonsson, Lisa Larsbäck och Joakim Ambjörnsson tillskriver den nya bussen för sjuktransporter viktiga funktioner. Foto: Sonny Jonasson
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,350855" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS