ANNONS

Alexander Peterson Asplund är nyinryckt värnpliktig tillika aspirerande bandvagnsförare vid Dalregementet.
Foto: Sonny Jonasson

150 värnpliktiga på plats i Falun: “Växa som individ”

FALUN. Nu är en stor grupp nya rekryter aktiva på Dalregementet. Infanterister i vardande bevistar militärt historietung mark i Falun. Alexander Peterson Asplund är en av många nyinryckta som gör sin värnplikt i tider som också präglas av ett oroligt världsläge. – Det positiva väger absolut över, men en viss nervositet har jag känt. Det är mycket nytt, berättar han om sin nu inledda tjänstgöring i Försvarsmakten.

Vissa är blott några dagar in i sin militärtjänstgöring.
Andra har anslutit Falun efter att i mars respektive juni påbörjat sin utbildning i Boden respektive Östersund.
Bodengrupperingen fortsätter nu på Dalregementet i strävan att bli skytteplutonchefer, och de från Östersund ska bli skyttegruppchefer.

Resterande 105 individer är alltså helt nyinryckta och kliver in i militär träning som förser dem med kunskap och färdigheter som skyttesoldater.
De totalt 150 unga männen och kvinnorna härstammar från landets mellersta delar.
De är också del i ett unikt skede, då denna inryckning på det återaktiverade Dalregementet är den första på hela 22 år.

Alexander Peterson Asplund är till vardags hemmahörande i Avesta, och när Lokalt i besöker regementets serviceförråd har han precis slutfört packningen av den utrustning som ska medbringas till förläggningen uppe på Högbo.
– Har känt en viss nervositet på slutet, det är ju väldigt mycket nytt så här i början, konstaterar han.
Och utvecklar:
– Det positiva väger dock absolut över, och jag är lite förväntansfull inför vad detta kan ge. Framför allt tror jag mig kunna växa som individ. Tror att den här tillvaron både kan stärka en och även skänka personlig mognad.

Alexanders tjänstgöring vid Dalregementet utgörs av tio månaders uppdrag som utöver grundutbildningen också riktar tydligt fokus mot att bli bandvagnsförare.
– Kommer att lära mig köra bandvagn under utbildningens gång. Det blir något helt nytt och säkert även utmanande, redogör han.

Den unge rekryten blir 19 år i december och är således född 2003. Han har även en tvillingbror vars militärtjänst inleds i januari.
När han tidigare i år mönstrade så skedde det nära tidpunkten för Rysslands intåg i Ukraina.

Det råder nu ett mer ansträngt läge än på länge i Sveriges relativa närområde. Är det något man har i tankarna som nyinryckt värnpliktig?
– Började nyligen fundera lite mer på det där. Känner att värnplikten är viktig för att skaffa sig kunskap och beredskap. Men man hoppas ju givetvis slippa behöva använda det i verkligheten, i ett annat och allvarligare läge.
Alexander avslutar:
– I det stora hela ser jag fram emot det här. Det ska bli spännande och lärorikt.

Facebook

ANNONS

ANNONS