Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Caroline Dickson exemplifierar hur man kan gå tillväga vid insamlande av björnspillning.
Foto: Sonny Jonasson

Värdefull kartläggning av skogens bjässe

FALUN/DALARNA. Björnjakten i Dalarna inleddes den 21 augusti och avlystes den 19 september då årets kvot om 48 fällda björnar uppfyllts. Ett viktigt arbete som pågår parallellt och till och med den sista oktober är inventeringen av björnspillning. Länsstyrelsen och Jägareförbundet betonar betydelsen av detta för att kunna bedöma björnstammens storlek. – Via spillningen samlar vi in dna på så många björnar som möjligt och allmänheten får gärna hjälpa till, säger Caroline Dickson som är chef vid Länsstyrelsen Dalarnas viltenhet.
Inventeringen av björnspillning sker enligt rullande nationellt schema och genomförs därav i Dalarna vart femte år.
Arbetet beskrivs av Länsstyrelsen som förhållandevis kostsamt, och man önskar få in så många prover som möjligt.
– För fem år sedan var det totala antalet mellan 1 100 och 1 200. Denna gång hoppas vi på 1 500 spillningsprover eller gärna ännu fler, framhåller Länsstyrelsen Dalarnas vilthandläggare Erik Matsson.
För insamling av björnspillning bistår länsstyrelsen och Jägareförbundet med utrustning och information om tillvägagångssätt (se faktaruta nedan).
Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, poängterar inventeringens betydelse.
– Lite tillspetsat kan man säga som så att om spillningen inte kommer in så ”finns inte” den björnen, därför är vi och länsstyrelsen eniga i att det här är en viktig aktivitet.
Han utvecklar:
– Det finns ett mål för hur många björnar det bör finnas i Dalarna. Ett bra inventeringsurval är ett viktigt verktyg för att uppnå detta.
Detta mål är i dagsläget 240–280 björnar av rikets totala antal om cirka 3 500.
Länsstyrelsen och Jägareförbundet har till viss del olika uppfattningar om länets numerär av nallar.
Ulf Berg:
– Ja, vårt förbund tror att det snarare handlar om närmare 400 björnar (innan årets jakt, reds. anm.). Det tyder i så fall också på att ingångsvärdena från förra björninventeringen är lite låga.
Berg nämner bland annat antalet observationer av älgkor utan kalv som en indikation på detta.
– Vi har lite skilda åsikter om länets tillgång på björn, men Jägareförbundet och länsstyrelsen har tagit rejäla kliv framåt i vår dialog och det är väldigt positivt för alla inblandade, betonar Berg.
Länsstyrelsens Caroline Dickson och Jägareförbundets Ulf Berg. Foto: Sonny Jonasson
Caroline Dickson tar vid:
– Såväl jägare som allmänhet är viktiga för den här inventeringen, alla tjänar på så bra bedömningsunderlag som möjligt.
Hon fortsätter med en reflektion i ämnet björnjakt:
– Björnen är också speciell på så vis att om man skjuter av för mycket så kan återhämtningen ta lång tid.
Under jakten – där björnhona med ungar och björnungar i sällskap av hona är fredade – framhåller Ulf Berg även vikten av metod.
– Det är viktigt att den sköts på ett etiskt korrekt sätt och att man eftersträvar ett värdigt avslut för björnen. Så länge vi jägare sköter detta är det också vi som får förvalta björnstammen.
Berg berör också en potentiell fara vid björnjakt:
– Det är inte så mycket att skjuta på för bästa träff, och det är inte nödvändigtvis särskilt roligt med eftersök på en skadeskjuten björn.
Årets kvot utgörs likt både 2020 och 2021 av 48 björnar på dalamark.
Caroline klargör vad som händer när en björn skjutits.
– Efter varje fälld björn ringer man till länsstyrelsen som kommer ut med besiktningsman och som tar alla aktuella data. Dessa skickas sedan till Statens veterinärmedicinska anstalt och vi får sedan tillbaka data från dem.
– Alternativet är att man ombeds åka med björnen till en besiktningsstation. I Dalarna är dessa Karelius i Lima och Lenåsen vid Boda-Bingsjö, utvecklar hon.
Jägareförbundet Dalarnas Ulf Berg och Länsstyrelsen Dalarnas Caroline Dickson, Lina Leksell och Erik Matsson. Foto: Sonny Jonasson
Vilthandläggare Erik Matsson förklarar björninventeringens tekniskt betingade process.
– Insamlad spillning skickas till Naturhistoriska museet för analys, och därefter fortsätter forskare nästa steg i arbetet.
Han upplyser att första inventeringen i länet utfördes 2002, och formulerar ett par tips för att identifiera just björnspillning.
– Har björnen ätit kött kan spillningen vara formad som en klassisk korv, och det är ett stort djur så högen kan ibland också vara stor. Så här års är ett bra kännetecken att de äter mycket blåbär och lingon. Det syns ofta i spillningen och lingonen passerar nästan helt intakta igenom björnen.
Caroline Dickson inflikar:
– Men låt inte bli att lämna in spillningsprov även om det finns osäkerhet vilket djur det tillhör. Det är bättre med för mycket material att inventera, än tvärtom.
Detta för att i möjligaste mån komma nära skogarnas sanning.
Årets björninventering avslutas den 31 oktober och detaljerad information står att finna via länsstyrelsens digitala kanaler.
Ett exempel på björnspillning, som inte sällan bär spår från exempelvis blåbär. Foto: Sonny Jonasson
Fakta – samla in björnspillning
❚ Om man hittar björnspillning och ej har provtagnings-kit kan spillning samlas i en ren påse eller liknande
❚ Därefter skaffas provtagningskit via närmaste utlämningsställe eller Jägareförbundets lokala samordnare och spillning hanteras sedan enligt instruktion
❚ De flesta jaktlag har fått provtagnings-kit innan inventeringen startar
Tillvägagångssätt:
❚ Stoppa en bit spillning motsvarande en tumnagels storlek (cirka 1 kubikcentimeter) i provröret
❚ Markera med en kvist eller liknande att prov tagits från björnspillningen eller skrapa undan spillningen från vägen om den hittats där
❚ Märk rör och blankett med varsin identisk streckkodsetikett
❚ Skriv ditt namn och telefonnummer samt platsens koordinater på blanketten
❚ Posta snarast möjligt blankett och provrör i det förfrankerade svarskuvertet
(Källa: Länsstyrelsen Dalarna)
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,220249" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS