Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Eva Norling steker prinskorv till julbordet medan Maria Bertilsson tar hand om kycklingen som ska bli gryta.
Foto: Sara Flodin

Välkomnar alla till julbordet

HEDEMORA Den 22 december välkomnar Röda Korset alla på julbord. – Många sitter ensamma hela julafton och behöver komma hit för att få sällskap, säger Gunborg Morén som är ordförande i Hedemorakretsen.

Redan för en vecka sedan började gänget att förbereda inför julbordet. Då fylldes Röda Korsets lokaler av doftande julmat.
Skinkan griljerades, Janssons frestelse förbereddes och prinskorvar stektes. Gunborg kommer själv ta ansvar för att lägga in sillen.
– Vi har allt som ska finnas på ett julbord, lovar Gunborg.
Men egentligen är det mer. De i köket gör, förutom den klassiska julmaten, även mat som de muslimska besökarna kan äta.
– Vi gör en kycklinggryta som vi kan bjuda dem på.

Gunborg Morén och Röda Korset bjuder på julbord den 22 december. Pepparkakshuset har de fått av Christina Arvidsson. Foto: Sara Flodin

Maten kommer från Hemköp, Ica Supermarket, Tempo och Lidl i Hedemora. Samma ställen som varje vecka bidrar med mat till matkassarna som delas ut till behövande tre gånger per vecka. Till julbordet har de även fått mat från Hotell Källarmästaren och Odd Fellow.
– Vi räknar med att det ska bli julmat över som vi kan dela ut i matkassarna dagen efter.
Röda Korset får även en del mat från allmänheten. Till julbordet önskas fortfarande köttbullar, rostbiff, gravad lax eller lax som de kan ugnsbaka, skumtomtar, pepparkakor och saffransbullar. Även chokladpudding som de annars kommer köpa in.

Annelie Strömberg fixar en klassisk Janssons frestelse. Maten kommer i framförallt från Hedemoras livsmedelsaffärer, men även Hotell Källarmästaren och Odd Fellow bidrar. Foto: Sara Flodin

Gunborg tar även tacksamt emot julklappar som de kan ge till besökarna.
– Det som är viktigt är att du skriver en lapp på paketet om vilken ålder och kön innehållet passar till. Och om det är till en kvinna eller man.
Julbordet pågår mellan 13.00 och 17.00. Gunborg tippar på att det kan komma närmare 175 personer, men att alla inte får plats samtidigt.
– Vi kan ta in ett 50-tal åt gången, informerar hon.
Gänget har förberett med specialkost, men är tacksamma om de i förväg får veta om någon med specialkost planerar att dyka upp.
Denna höst har behovet av Röda Korsets matkassar ökat. I somras kom cirka 20 personer för att hämta en kasse och nu mellan 40 och 50 personer. Gunborg säger att det är väldigt många som lever på marginalen just nu.
– De lever ur hand till mun. När allt blir dyrare, framför allt maten, så går det inte längre. Jag är rädd för att det blir fler, ju högre elräkningarna blir.

Eva Norling och Maria Bertilsson tar hand om julskinkan inför Röda Korsets julbord den 22 december. Foto: Sara Flodin

Gunborg prisar kommunens initiativ att skjuta till 500 kronor extra till de som har försörjningsstöd.
– Men alla av de som kommer hit har inte försörjningsstöd . Det är många som inte får pusslet att stämma och lever på marginalen. Många har klarat sig trots detta, men sedan kommer de ökade elräkningarna och maten blir dyrare, då tippar det över och det går inte ihop längre. De människorna har inte försörjningsstöd. De kan ha villa, arbete och barn och allt har tidigare går jämt upp.
Den som tar del av julbordet måste inte ha det svårt ekonomiskt. Gunborg uppmanar även den som är ensam komma och ta del av deras gemenskap.
– Hela den här verksamheten, som vi jobbar med, handlar om alla människors lika värde och alla människor ska ha samma möjlighet att komma hit. Det handlar om medmänsklighet. När det är kris i världen ska Röda Korset arbeta. Vi är en krisorganisation och finns till för de människor som behöver hjälp av oss. Det tycker jag är jätteviktigt, påtalar Gunborg.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS