Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Det här är positivt, och man bör även satsa på undersköterskor med lång och trogen tjänst”, säger undersköterskan och huvudskyddsombudet Eva Olsson om en nu presenterad lönesatsning för vidareutbildade undersköterskor.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Välkommen lönesatsning – önskar även lyft för trotjänare

FALUN/DALARNA. Region Dalarna aviserar en lönesatsning som ska tillfalla vidareutbildade undersköterskor. Löneökningen är i storlek om 10 procent och ska ses som ett led i redan etablerade initiativet “undersköterskelyftet”. – Vi hoppas att detta ska bidra till att fler känner att de kan växa och utvecklas på jobbet, säger Åsa Dedering som är regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

Som ett led i det så kallade undersköterskelyftet får nu specialistutbildade undersköterskor ett lönepåslag på 10 procent.
Undersköterskelyftet initierades i fjol och syftar till att förbättra arbetsvillkoren för denna yrkesgrupp samt locka fler till densamma.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Åsa Dedering kommenterar det aktuella lönelyftet:
– Möjlighet till vidareutbildning är en viktig del i en fungerande arbetsmiljö. Vi hoppas att detta ska bidra till att fler känner att de kan växa och utvecklas på jobbet.

I regionens kungörelse förklaras även de rent praktiska förutsättningarna och siffrorna kring det hela.
Satsningen innebär alltså ett lönepåslag i form av 10 procent av den genomsnittliga undersköterskelönen. Detta uppges generera 2 700 kronor extra i månaden, och målgruppen är anställda inom Region Dalarna som utbildat sig till specialistundersköterska med yrkeshögskoleexamen.

Region Dalarnas hälso- och sjukvårdsdirektör Åsa Dedering. Foto: Sonny Jonasson

Beslutet gäller från och med den 6 juni 2023, men retroaktiv tillämpning sker med avstamp i det senaste årsskiftet.
Åsa Dedering utvecklar:
– Verksamhetschefer kommer att besluta vilka specialistinriktningar som omfattas av satsningen.
– Innan utbildningen påbörjas ska samtal hållas mellan medarbetare och chef för att stämma av hur arbetsuppgifter och lön kommer att påverkas med hänsyn till arbetstagarens nya kompetens, upplyser hon.

För att ta del av lönesatsningen krävs att medarbetaren i fråga uppvisar relevant examensbevis samt har tillsvidareanställning inom specialiserat yrkesområde.
Om nämnda undersköterskelyft tydliggör också regionen rörande innebörden av detta:
▪ I mars 2022 fattade Region Dalarna beslutet som är tänkt att förbättra undersköterskors arbetsmiljö och villkor
▪ Undersköterskelyftet har tidigare lett till en arbetstidsmodell med lägre veckoarbetstid i samband med natt-och rotationstjänstgöring
▪ Utöver den nya arbetstidsmodellen föreslogs kompetenshöjande insatser på bland annat vidareutbildning

Regionrådet tillika hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Sofia Jarl (C) tar ett sammanfattande grepp om en framstöt som man önskar ska ge både direkta och långsiktiga resultat.
– Satsningen på kompetensutveckling är ett viktigt steg för att ge undersköterskorna fler karriärmöjligheter och för att kompetensutveckling ska löna sig i Region Dalarna, säger hon.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Sofia Jarl (C). Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Eva Olsson är undersköterska vid Falu lasaretts klinik för intensivvård, anestesi och centraloperation. Hon är även huvudskyddsombud för Kommunal mot Region Dalarna.
Hon ser överlag positivt på det nu presenterade lönelyftet.
– Ja, det är bara positivt. Det här är något som vi inom Kommunal kämpat länge för att få till, och nu är det äntligen rott i hamn.
Hon konstaterar att Region Dalarna är en väldigt stor organisation, och knyter an till undersköterskelyftets effekter.
– Precis, det är en tung organisation och därför har det hittills kanske inte hunnit hända så mycket i undersköterskelyftet, men nu börjar det lätta lite.
– Undersköterskelyftet är generellt en bra och välkommen satsning, precis som den här nya löneökningen för undersköterskor med vidareutbildning.

Eva inflikar dock att mer för fler finns att göra i vad hon betraktar som en eftersatt yrkeskår.
Därtill att man zoomar in på var kompetensen behövs bäst, vilket möjliggör för fler att kunna rikta sin utbildning mot såväl behovsbild som personlig löneutveckling.
– Ett viktigt nästa steg för Region Dalarna tycker vi är hur man även bör satsa på undersköterskor med lång och trogen tjänst. Dessa har enormt värdefulla erfarenheter i det här arbetet. Det här är ett yrke där man efter väldigt många år fortfarande kan stå på 26 000-27 000 kronor i månadslön.
– Har man arbetat 30 år och har så stor kompetens kan det också vara värt ett lönepåslag. De rutinerade undersköterskorna har även en viktig roll i att introducera nya medarbetare och föra kunskapen vidare, sammanfattar Eva Olsson.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,365397" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS