ANNONS

Våffelbruket i Ludvika har gjort succé på bara ett år och nu fortsätter satsningen. “Det här hade man inte kunnat drömma om”, säger vd:n Katarina Unemar.
Foto: Johan Bodin

Våffelbruket prisas och satsar vidare

LUDVIKA. Efter ett år har Våffelbruket på Hammarbacken gjort succé och öppnat på ytterligare sju platser. – Det här hade man inte kunnat drömma om. Det är en unik resa som inte många får vara med om, säger vd:n Katarina Unemar.

Katarina Unemar hade länge drömt om att skapa ett eget koncept, något hon och maken Claes funderat över när de varit ute på resor.
Förra året jobbade hon som verksamhetsledare på hembygdsgården i Fagersta och startade där ett glasscafé, en idé som hon sedan spann vidare på.
– Det finns ett stort intresse för glass och glass och våfflor hör ihop, tycker jag. Sedan har vi ju breddat med matvåfflor, säger hon.
Men det viktiga var också att skapa en helhet runt sin idé, som en vacker miljö och aktiviteter. Valet föll på Hammarbacken i Ludvika, där Katarinas man är uppvuxen.

Tillsammans med Ludvikabon Per Bergkvist med stor erfarenhet från besöksnäringen drog Katarina igång Våffelbruket den 10 juli förra året. Och det blev succé.
– Det är helt galet vilken spridning det här har fått. Det kunde jag inte drömma om för ett år sedan, utbrister hon.
Vad beror det på, tror du?
– Vi hade en tydlig strategi om en digital marknadsföring, att det skulle vara instagramvänligt. Sedan tror jag också att Hammarbacken, som en fantastisk fin plats med stora ytor, har varit bra. Det blev en rolig nyhet under pandemin.
– Dessutom gillar alla i familjen någon form av våffla. Ofta kan det komma tre generationer hit och äta, fortsätter Katarina.

Just nu har företaget drygt 30 timanställda i Ludvika, där man också numera säljer sina berömda våfflor säsongsvis i Säfsen och vid Väsmans strand. Företaget har också expanderat med filialer i Fagersta, Gnesta, Bollnäs, Kristinehamn och Gottskär. Och fler är på gång.
– Ja, vi stoppar inte – även om det blir en paus under sommaren.
Tänker ni öppna på fler ställen i Dalarna?
– Det hoppas jag.
Nyligen fick företaget 10 000 kronor i stipendium från Sparbanksstiftelsen.
– Jag blev stolt, glad och rörd. Det betyder väldigt mycket, säger Katarina Unemar.
Vad ska ni göra för pengarna?
– Någonting tillsammans med våra medarbetare, när det blir lättare att göra saker.

Fakta/Katarina
Ålder: 53 år.
Bor: I Ludvika dit hon flyttade från Fagersta i höstas.
Familj: Maken Claes, 55, och hunden Picasso.
Yrke: Vd på Våffelbruket.
Intressen: Just nu är jobbet mitt stora intresse, men när jag har tid tycker jag att det är skönt att vara i skogen och landa eller hålla på med yoga.

Fakta/Stipendiet
Sparbanksstiftelsens stipendium på 10 000 kronor tilldelas någon som gett positivt avtryck inom näringslivet i Västerbergsslagen. I år gick det till Våffelbruket som drivs av Katarina Unemar och Per Bergkvist.
Juryns motivering:
”Katarina och Per har med Våffelbruket satt Hammarbacken och Ludvika på kartan genom att servera unika våffelkreationer. Ett nytänk vad gäller att nyttja den vackra miljön runt magasinet med caféverksamhet och aktiviteter som en naturlig mötesplats för stora och små. Våffelbruket har även skapat en hel del nya arbetstillfällen för många ungdomar i Ludvika. Allt detta har blivit en succé trots pandemitider”.

Facebook

ANNONS

ANNONS