Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Dansarna i gruppen med barn från sju till nio år dansar till låten Sunshine, moonlight, good times med The Jacksons. Lukne Padimanskaite i röda kläder och Ingrid Wats i svarta kläder tycker att det bästa med dans är att de slipper sitta stilla.
Foto: Sara Flodin

Kulturskolan spelar musikal

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Kommande helg spelar elever från Västerbergslagens Kulturskola musikalen ”Copacabana ta mig hem”. Då gör de fyra föreställningar under två dagar. Tio grupper är med i musikalen varav två från Smedjebacken.

Danspedagog Maria Lundin jobbar heltid för kulturskolan sedan ett år tillbaka. När Lokalt i gör ett nedslag under repetitionerna tränar barn åldern sju till nio år. Föreställningen har en handling i stället för att enbart vara en ”uppvisning” med dansnumren uppradade efter varandra.
– Eleverna ska själva förstå varför de gör det de gör. Då kan de sätta det i ett sammanhang förklarar Maria som även är auktoriserad drama och clownpedagog.
Musikalens handling utspelar sig i Rio de Janeiro i Brasilien. Publiken kommer få följa ett fattigt gatubarn i Brasilien och huvudrollen spelas av Miranda Faste som är en av skolans teaterelever. Maria är själv adopterad från Brasilien och den som gjort föreställningens manus, regi och koreografi.
– Jag bygger den här historien kring den här flickan och hennes dröm om att få bli dansare, men eftersom hennes levnadsförhållanden inte är så bra har hon inte råd att gå på någon dansskola.
Huvudrollen drömmer om att åka till Amerika och dansa på Broadway och musikalen handlar om flickans resa och frågan är om hon kommer att lyckas eller inte.
– Vårt budskap med vår föreställning är att våga tro på sina drömmar och gå sin alldeles egna väg, upplyser Maria.

Danspedagog Maria Lundin jobbar heltid på Västerbergslagens Kulturskola sedan ett år tillbaka. Kommande helg visar kulturskolans elever upp musikalen ”Copacabana ta mig hem”. Foto: Sara Flodin

Tolv danselever är med i gruppen denna kväll, bland andra Lukne Padimanskaite och Ingrid Wats.
Lukne har dansat under ett års tid och Ingrid ett halvår längre. Lukne tycker att det roligaste med att dansa är att få röra på sig och de påpekar att de sitter stilla för mycket i vanliga skolan. Kulturskolan har elever på nybörjar-, fortsättning- och avancerad nivå. Diana Khmaruk, 16 år, har dansat sedan hon var fem år och är en av de mest avancerade på kulturskolan. Hon är även skådespelare i förställningen och gör en stor roll med många klädbyten.
– Jag har provat på allt från street, hip hop, jazz och lite modernt. Allt har sin charm, säger hon.
Maria undervisar 13 olika grupper i dans, från 6 år upp till 20 år.
– Jag är van att undervisa så många grupper så det är inget konstigt, intygar Maria.
Flera i gruppen räcker upp handen på frågan om de skulle vilja jobba som professionell dansare.
Då Maria började på skolan såg hon att inte så många var vana att träna teknik.
– De hade inte hört orden pas de bourrée och chassé innan, men nu har de börjat förstå.
Eleverna håller med om att danslektionen ser lite annorlunda ut efter att Maria börjat, men att det blivit till det bättre.
– Enligt min chef ökade kön med elever efter att jag kom hit. Jag tror att de är tack vare dem eftersom de sprider att det är kul att gå hit så fler kommer. Maria påtalar dock att det viktigaste är att barnen lär känna varandra och blir trygga ihop.
– Har du en grupp som är trygg med varandra vågar du också bjuda på dig själv när du dansar. Gruppdynamiken är det viktigaste, så kommer dansen därefter. Allt sitter i kroppen.

William Langanger och Diana Khmaruk visar en vemodig koreografi från musikalen ”Copacabana ta mig hem”. Foto: Sara Flodin

Dansstilarna i föreställningen är blandad med jazz, street och modernt. Den moderna stilen, contemporary, var en ny dansstil för Kulturskolans elever.
– Det var väldigt nervöst för mig, men blivit väldigt uppskattat, förklarar Maria och att nästa föreställning blir med de äldre eleverna och att alla koreografier ska då består av modern dans.
William Langanger, 17 år, har dansat under ett år och det var hip hop som fick han att börja.
Tillsammans med Diana Khmaruk dansar han dock även en modern och vemodig koreografi som illustrerar huvudpersonens känsla när hon precis fått reda på att hon inte har råd att få gå med i någon dansskola.
– Skådespelarna är länken till musiken så man även förstår koreografin”, förklarar Maria som bland annat arbetat femton år i Hässleholm där hennes familj fortfarande bor.
– Så jag bor här själv för att ha ett jobb som jag brinner för och som jag älskar. Jag trivs jättebra säger Maria och påtalar att det bara är sex timmar att åka hem.

Fotnot: Musikalen spelas på Folkets hus i Ludvika lördagen den 27 april och söndagen den 28 april. Föreställningen är gratis för skolungdom.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!