Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Jannike Wåhlberg är projektledare för Hittaut i Falun. “Det här ska finnas nära var i kommunen man än bor”, berättar hon. Här checkar hon in Lugnet i samspel med maken Kenneth, svärsonen Anders Fälted samt barnbarnen Ellen och Moa, snart 2 år respektive blott 4 veckor gamla.
Foto: Sonny Jonasson

Ute är det nya inne – succé direkt för friskvårdsprojekt

FALUN. Att vara ute är det nya inne. En friskvårdsnyhet i Falun får nu fler att fängslas av motionsidrottens och naturens tjus. Träningsdrivna Jannike Wåhlberg med kompanjoner förvaltar den lokala versionen av konceptet “Hittaut”. – Det här är premiäråret i Falun och vi har fått en succébetonad start, bekräftar Jannike som är projektledare för Hittaut i Falun.

Projektet är redan etablerat på många håll i både län och land. I Falun är det dock en nyhet för 2022.
Arrangörsskapet tillhör i huvudsak sex orienteringsklubbar i kommunen, och satsningen genomförs även i samarbete med just kommunen samt flera lokala företag.

Jannike Wåhlberg i OK Kåre upplyser att statistiken över antal deltagande utgör munter läsning.
– Vi hade som målsättning att få 1 500 registrerade deltagare, och med cirka 1,5 månad kvar av säsongen är i talande stund siffran 2 171. Och dessa har hittills svarat för mer än 56 000 checkpoints, säger hon och ger tummen upp för detta angenäma faktum.
Dessa checkpoints är kontrollplatser som deltagarna söker upp via fysisk eller digital karta.
De utgörs av rosamärkta stolpar som har en siffra som motsvarar nummermarkeringen på kartan. Stolparna har även en bokstavskod med en eller två bokstäver. Denna registreras vid aktuell checkpointsiffra i kartvyn.

Lokalt i Falun möter Jannike med sällskap på Lugnet. Här är hon precis i tagen att registrera närvaro vid den höga pelaren mellan hoppbackar och skidstadion, vilken inom Hittaut betecknas “68 PC”.
Hittaut-stråken är skapade i flera olika svårighetsnivåer för att på så vis tilltala så många som möjligt.
– Totalt finns 225 checkpoints i Falun och de är placerade i centrala miljöer, i bostadsområden eller till exempel skogspartier nära bebyggelse. På både landsbygd och inne i staden, förklarar Jannike.
– Vår ambition är att det här ska finnas nära var i kommunen man än bor. Alla ska kunna vara med. Därför är 60 av kontrollerna särskilt anpassade även för barnvagn och rullstol.

Tusentals Falubor hänger med i jakten på checkpoints. Foto: Svenska Orienteringsförbundet

I Faluns uppsättning av friskvårdsprojektet inkluderas därtill en god portion lokal kultur och egenskaper specifika för just residensstaden.
Jannike Wåhlberg:
– Det var ett önskemål från kommunen som föll väldigt väl ut. Hittaut har här en tydlig koppling till Världsarvet samt kultur och turism i Falun. Via en QR-kod vid vissa checkpoints kan man också få mer information om platsen i fråga.
– Vi har skickat ut en fysisk trycksak i Falubornas brevlådor, och den innehåller totalt sju kartor runtom i kommunen. Det går också hämta ut kartor i många butiker, klubbstugor eller hos lokala företag, informerar hon.

Och vidareutvecklar den bredd som utgör fundament i ett initiativ som detta.
– Jag brinner ju för motion och träning, men det fina i det här är att du gör det efter helt egna förutsättningar.
– Man kan gå, lunka eller löpa när det passar en bäst. Ensam eller med familjen, kollegor, kompisar och så vidare.

Jannike framhåller att det hela är kostnadsfritt och att det för intresserade också går att tävla både individuellt eller i lag.
Framöver hoppas man även kunna involvera skolan i en rörelse som i Falun alltså fått en flygande start.
– Det här passar alla och känslan är att det kan växa. Det är härligt att se att fler kommer ut och rör på sig och kanske även ser Falun på nya sätt, avslutar Jannike Wåhlberg, projektledare för Hittaut i Falun.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,384879" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!