Utbildning läggs ner på grund av minskade anslag

FOLKÄRNA Minskade bidrag från staten gör att Sjöviks Folkhögskola lägger ner flera utbildningar till hösten. De deltagare som går kursen Språk och samhälle måste nu avbryta sina studier och de flesta har ingen given plan för framtiden. – Vi måste satsa på de utbildningar som fyller vårt internat, förklarar Anneli Karlsson som är skolans rektor.

Förutom att lägga ner kursen Språk och samhälle drar skolan in flertalet av sommarens kortkurser samt distanskursen i ekohushållning och återbruk.
Detta gör Anneli Karlsson av strategiska skäl.
– Vi har ett internat och en konferensverksamhet som vi behöver ha full täckning på. Därför är det viktigt för oss att ha kurser med deltagare som bor på internatet. Nu drabbas den här gruppen som behöver oss som mest. Det är inte kul, tycker Anneli.

På grund av lägre bidrag från staten tvingas rektor Anneli Karlsson, som är rektor på Sjöviks Folkhögskola, lägga ner flera utbildningar till hösten. Foto: Sara Flodin

– Det gör mig väldigt ont för jag vet hur bra utbildningen är för att lära ut språk till våra nyanlända som behöver en lite längre tid på sig än den som är studievan. Det finns de som kommer från krig och aldrig gått i skolan. Då har de inte någon studievana och det måste få ta lite längre tid, påtalar Anneli.
Denna dag är Sara Kahsay glad eftersom hon klarat ett prov som motsvarar SFI:s B-kunskaper. Sara bor i Krylbo och började på Språk och samhälle i höstas, men bott i Sverige i snart åtta år. Hon är på Sjövik två dagar i veckan och går en introduktion för att få arbeta inom vården tre dagar i veckan.
– Det har varit jättebra här. Jag känner mig ledsen över att sluta eftersom jag tycker om att studera, men om de säger att jag ska jobba så gör jag det.

Läraren Anna-Karin Andersson hjälper Sara Kahsay från Eritrea som går kursen Språk och samhälle. Till hösten kommer utbildningen vara nedlagd. Foto: Sara Flodin

Anneli tror att flera av deltagarna från Språk och samhälle nu kommer bli ett ansvar för kommunens AME.
– Ingen här inne vet vad som händer den 5 juni, men deltagarna kommer få träffa sina handläggare på Arbetsförmedlingen eller kommunen för att diskutera hur de kan gå vidare, förklarar läraren Anna-Karin Andersson som tycker att alla på kursen behöver arbeta vidare med språket.
– De måste hitta något för dem, annars blir det försörjningsstöd. Då är det bättre att de får studera här, tycker Anneli.
Att folkhögskolorna ska få lägre statliga anslag är sprunget ur Tidöavtalet.
– Många partier vill arbeta för folkbildning, men här har det skett någon form av systemändring när Sverigedemokraterna får för stort inflytande, tycker Anneli.

För sju år sedan kom Mohamad Tayeb från Syrien till Sverige. Han har inte studerat innan han kom till Sverige och tycker att det varit svårt att komma igång. Han har gått på SFI, men hade svårt att förstå svenskan då. “Utbildningen på Sjövik har varit mycket bra”, tycker Mohamad Tayeb som även driver en livsmedelsbutik i Krylbo. Foto: Sara Flodin

I februari besökte Kent Ekeroth (SD), tillsammans med andra politiker, Sjövik.
– Jag hoppas han fick en annan syn på folkhögskolan än den han har haft. Jag bjuder in alla partier för att de ska få reda på varför skolformen är bra.
Anneli hoppas nu få till ett gemensamt arbete för de som är ”hemmasittare” tillsammans med kommunen.
– De vill som regel studera, men när den kommunala formen inte fungerar har vi något annat att erbjuda i miljö och vårt sätt som arbetar mot samma mål, men på ett annat sätt.

I höst kommer flera av kurserna på Sjöviks Folkhögskola att läggas ner. Bland annat utbildningen Språk och Samhälle. Foto: Sara Flodin

Anneli vill poängtera att hon har goda relationer med kommunen och upplever att de har en vilja att samarbeta med folkhögskolan.
– Vi behöver bara hitta vägarna och det måste gå ganska så fort. Vi kan inte vänta. Då kommer vi tillbaka till ”ruta ett” igen. Det måste bekostas av någon och då är kommunen en given samarbetspart, konstaterar Anneli Karlsson.

Anna Palmer har varit deppig på grund av omständigheter i hennes liv. Den 9 januari började hon på textilhantverkskursen på Sjöviks Folkhögskola. “På mindre än fem månader på folkhögskolan är jag tillbaka och mår så jäkla bra. Det är det bästa jag gjort”, säger hon. Foto: Sara Flodin
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS