ANNONS

Anders Karlén ska åter vara med på Engelbrektsloppet.
Foto: Annonsbladet

För Anders är upplevelsen viktigast i Engelbrektsloppet

Anders Karlén gillar att träna och att krydda tillvaron med att genomföra längre tävlingslopp, som till exempel Engelbrektsloppet. I år ska han genomföra sitt 31:a sedan starten av loppet 1969. – Och man behöver inte vara bäst. Det är bara fruktansvärt roligt och att vara runt andra som tycker likadant, säger han.

Engelbrektsloppet lockar skidåkare i alla åldrar och en av de verkliga veteranerna är 81-årige Anders Karlén.
– 1966 åkte jag Vasaloppet för första gången och sen har det varit röda tråden och nu har jag åkt det 44 gånger. Parallellt dök Engelbrektsloppet upp och 1970 åkte jag mitt första Engelbrekt och i år kommer det bli mitt 31:a lopp, berättar Anders.

Anders är uppväxt i Västerbotten men han har till största del av sitt liv bott i Stockholmsområdet och blev Norbergsbo på äldre dagar. Men hans fru kommer från Norberg så kopplingen dit har funnits länge.
– När barnen kom så blev vår fritid mycket i Norberg och när vi blev pensionärer så skrev vi oss här.
Vad betyder då Engelbrektsloppet för en veteran som du?
– Det här är ju vår hemmaplan så visst har jag Engelbrektsloppet i mitt hjärta. Och jag har även varit invald i styrelsen i tio år, men jag är visserligen inte i styrelsen nu, säger Anders och fortsätter:
– Och jag tycker Norberg är unikt med så många föreningar runt omkring – Det är otroligt vad mycket folk som är engagerade och ställer upp. Och Norbergs kommun tycker jag också ska ha en eloge som ställer upp med Norbergs centrum som vi blockerar en vecka. Fredrik Persson (verksamhetschef) gör ett fantastiskt jobb, han är otrolig.

Att motionera är en livsstil för Anders och något han ser till att hinna med. När det sen är dags att genomföra någon tävling eller motionslopp så bryr han sig inte nämnvärt om själva resultatet.
– Resultaten har aldrig varit det viktigaste utan det är upplevelsen. Jag har alltid gillat att träna och vara i bra form och att vara med i ett sånt här arrangemang är ett äventyr. Och man behöver inte vara bäst, jag är bara en i högen. Jag har trivts med det här, det är bara fruktansvärt roligt och att vara runt andra som tycker likadant.
Ja, olika typer av äventyr är sannerligen något som Anders gillar. Allt från att paddla i sina egenbyggda kajaker till att skida Nordenskiöldsloppet över 20 mil.

Anders Karlén åkte sitt första Engelbrektslopp 1970. Foto: Annonsbladet

Hur många mil på skidor blir det på en säsong?
– Nja, det vet jag inte riktigt men om vi säger så här; jag lägger nånstans 400 till 450 timmar om året i träningsaktivitet. Vissa år är det väldigt många mil på skidor men det är även rullskidor, cykling och paddling. Men i vinter har jag åkt 50-60 mil.

När Anders åkte Arctic Circle Race på Grönland 2009 träffade han den tyske skidåkaren Thomas Freimuth, då drygt 20 år, som driver ett team och hjälper andra åkare på olika nivåer. De två fortsatte att hålla kontakten och nu använder sig Anders av ett träningsprogram som Thomas satt ihop.
– Han lärde mig bland annat staka och jag har mycket nytta av samarbetet med honom. Det är roligt att på äldre dagar hålla på med det och nu har jag tid med det. Att träna för att må bra och ha ett roligt och intressant idrottsliv på ett förnuftigt sätt.

Anders stortrivs och trots att han passerat 80 år så finns det absolut inga planer på att trappa ned.
– Jag har haft lyckan att inte haft någon skada eller sjukdom och så länge som det går så här bra så kör jag så länge det fungerar, tiden får utvisa.
Närmast på programmet står hans 31:a Engelbrektslopp.
– En höjdpunkt på året, säger han.

Facebook

ANNONS

ANNONS