Här på biblioteksväggen kommer experiment Vi-Cloud att utspela sig. Bakom projektet står från vänster Martin Lima de Faria, Kalle Mattsson, Anders Björnhager och Jan Forsstedt tillsammans med Kjersti Webb och Alfred Eriksson som inte var närvarande när bilden togs.
Foto: Karin Diffner

Unikt experiment ska lyfta samtalet

BORLÄNGE. Konstmoln med ord där Borlängeborna kan vara med och påverka sin stad. Det är ett experiment som ett gäng entusiastiska konstnärer nu håller på att skapa. – Det här kan vara världsunikt, säger Martin Lima de Faria som är den konstnärliga ledaren.

Bakgrunden till projektet Vi-cloud är en artikel av Simon Jerfström med rubriken “Extremism i fikarummet”.
– Det handlar om att åsikter som inte lämnar fikabordet eller det sociala forumet och som skapar polarisering i samhället, säger Martin Lima de Faria.
Han och hans konstnärskollegor vill i stället att de olika typerna av “stängda” fikabordssamtal ska möta varandra.
Därför har nu sex olika konstnärssjälar tillsammans bestämt att låta olika grupper av Borlängebors tankar mötas.
De har valt ut två Facebookgrupper: Borlänge-gruppen och Politik i Borlänge. Med hjälp av artificiell intelligens och it-teknikern Alfred Eriksson letar man sedan ut de vanligaste gemensamma orden i de olika grupperna.
Orden kommer att synas i två moln som är målade av Anders Björnhager och projicerade på biblioteksväggen av Kalle Mattsson. I ett tredje moln har Borlängeborna möjlighet att bidra med det de vill.
– Och så ändras detta i realtid på väggen och molnen interagerar med varandra, säger Lima de Faria.
Tanken är att överbrygga klyftor mellan Borlängebor, att starta “det goda samtalet” och påverka staden i en positiv riktning.
– Det är jättespännande; vi har ingen aning om hur det kommer att gå, säger Kalle Mattsson.
Om vilka ord och åsikter som helst ska tillåtas i Borlängeborna eget moln är ännu inte helt överenskommet i gruppen.
– Vi önskar att det blir ett demokratiskt och gott samtal, säger projektledaren Jan Forsstedt.
– Men censur ska vi inte ha, slår Martin Lima de Faria fast.
Installationen invigs den 30 september då även performanceartisten Kjersti Webb kommer att göra en interaktiv performance på Sveagatan. Därefter pågår projektet dygnet runt tills den 28 oktober då det avslutas med en paneldiskussion på biblioteket.
– Frågorna vi då ställer oss är: Vilka ord är gemensamma? Hur skiljer sig molnen? Hur överbrygger vi bubblorna och hur går vi vidare för att lyfta Borlänge? säger Jan Forsstedt.
Vi-cloud är en del av Borlänge Science festival, en teknik- och vetenskapsfestival med syfte att sprida kunskap på ett lekfullt och lättillgängligt sätt. Festivalen pågår under helgen 29 september-1 oktober.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS