Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Saga Andersson och Julia Hjulström spelade ett parti ”Fia med knuff” med Nils Norrgård då de besökte äldreboendet Fågelsången. Under spelet blir det många skratt.
Foto: Sara Flodin

Unga besöker äldre i omsorgen

SÄTER. Säters kommun har ett samarbete med Stockholmsbaserade företaget Ung Omsorg. Genom företaget får unga personer möta äldre på Fågelsången i Säter. Varje helg besöker minst sex personer det särskilda boendet i ett pilotprojekt.

Nils Norrgård, 74 år, bor på Fågelsången. Han får ofta besök av barn, barnbarn och även sin fru.
– Det är mycket trevligt när någon kommer och hälsar på, säger han.
Han förklarar att han såg att det var tjejer med en ”sådan där tröja” som var på väg in i huset.
– Jag såg det från mitt rum och ville gå hit, förklarar Nils som tycker att det är roligt att yngre personer besöker boendet.

Saga hjälper Nils att flytta hans spelpjäser, men tärningen slår han själv. Foto: Sara Flodin

Ung omsorg startades 2007 av Arvid Morin och Benjamin Kainz i Växjö.
– De tyckte att det inte fanns så mycket möjligheter för unga att få ett jobb, säger Fanny Nell som är verksamhetsledare på Ung Omsorg.
Nu finns företaget i, bland annat, Uppsala, Karlstad, Göteborg, Simrishamn och Västervik.
– Vår vision är att skapa meningsfulla möten mellan generationer, men också att ge unga en utvecklande start i arbetslivet, berättar hon och informerar att företaget anställer ungdomar från att de fyllt 13 år.

Fanny Nell arbetar som verksamhetsledare på Ung Omsorg. Foto: Privat

Som ett ”pilotprojekt” besöker nu sex personer Fågelsången varje helg. Besöken varar i två timmar och i Säter ingår tio ungdomar i teamet.
Saga Andersson är teamledare och denna dag besöker hon Fågelsången tillsammans med Julia Hjulström. Saga är 16 år och går samhällsvetenskapliga linjen i Borlänge. Hon siktar på att bli psykolog i framtiden, medan Julia är 15 år och går på högstadiet.
Denna dag träffar de Nils och sitter först och pratar en stund med honom.
– Vi pratar om det som de känner att de vill prata om, förklarar Saga.

Saga Andersson är teamledare och Julia Hjulström är anställd av Ung Omsorg som Säter kommun har ett avtal med. Foto: Sara Flodin

Det dröjer inte länge förrän Nils föreslår att de ska spela Fia med knuff”. När Saga tagit fram spelet och Nils fått välja färg på sina spelpjäser börjar han med att slå två sexor. Gänget skrattar och skojar medan spelet fortskrider.

Denna dag får Nils Norrgård besök från Ung Omsorg. Saga Andersson är teamledare och Julia Hjulström ingår i teamet. Foto: Sara Flodin

Verksamhetsledaren Fanny på Ung Omsorg anser att det kan vara lättare att få till ett bra möte under en aktivitet.
– Vi kan ha högläsning, sittgympa, vara ute, plantera, baka eller sjunga, för musik går ofta hem.
Säter är, än så länge, enda kommun i Dalarna som anlitar Ung Omsorg, men Orsa är på väg att påbörja ett samarbete från och med december. Anna-Lena Lindkvister är aktivitetsamordnare för daglediga i Säters kommun.
– Visst underlättar det när de kommer, men personal finns hela tiden i närheten. Det blir ett komplement där de gamla får träffa ytterligare en generation. En guldstund i vardagen, säger hon.
Hon håller med om att det kan vara skönt för de gamla att träffa personer som inte är inblandade i själva vården.
– Jag har själv den rollen, att jag inte deltar i vården utan blir den roliga som hittar på saker med brukarna, säger Anna-Lena och lägger till att det även finns tid för personalen att göra detta.
– Vitsen är att våra unga får lära känna våra äldre. Vissa ungdomar har kanske inte någon farmor och farfar eller morfar och mormor. Framför allt får de en inblick i vård- och omsorgsarbetet, framhåller Anna-Lena.
Hon tror att det är nyttigt för ungdomar att träffa äldre och prata livserfarenhet och gamla tider.
– Vissa äldre kan känna sig ensamma och det finns ett värde i att man möts mellan olika generationer. De äldre kan berätta om hur det var förr och de unga kan berätta hur det är i dag.

Det ska alltid finnas ordinarie personal i närheten när Ung Omsorg besöker de gamla. Foto: Sara Flodin

Ungdomarna är endast där för att vara sociala med de äldre i allmänna utrymmen och får inte göra några vårduppgifter.
– De får inte vara inne på de äldres rum. De får inte heller gå på längre promenader. Då ska en personal vara med, av säkerhetsskäl. De får varken medicinera eller mata de äldre, upplyser Fanny.
Hon hoppas att företaget ska kunna ge en bra start eftersom ungdomarnas arbetsliv kommer vara långt.
– Vi hoppas kunna erbjuda ett jobb där ungdomar får känna sig viktiga och efterlängtade. Vi har en viktig roll att lära ungdomar vad tystnadsplikt innebär och vad det innebär att skriva på ett avtal, vara anställd och schemalagd.
Saga planerar att jobba kvar så länge hon går på gymnasiet och Julia säger att det kan vara ett alternativ att jobba inom vården även i framtiden.
– Man blir inspirerad av att jobba här och jag lär mig nya saker varje gång jag är här, konstaterar hon.
– Det behövs för det är ”smått om folk”, kommenterar Nils.

Efter en trevlig stund går Nils in till sig igen. Foto: Sara Flodin

En av Ung Omsorgs drivkrafter är att unga ska få inblick i hur det är att arbeta inom vården.
– Vi vet att det är ett växande behov på många platser i Sverige. Vi vill fånga ungdomarna innan de gör valet till gymnasiet, förklarar Fanny.
– Jag tycker att det här är en fantastisk idé, sammanfattar aktivitetssamordnare Anna-Lena Lindkvister.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!