Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Masooma Rahmani, Milena Voskanyan, Peace Chinaza och Fatemeh Afsar deltar i projektet ”Ung Livsstil” och tar därmed avstånd till tobak, alkohol och andra droger. ”Jag vill ha en bra framtid”, säger Fatemeh.
Foto: Sara Flodin

Ung Livsstil med ett kontrakt utan droger

HEDEMORA. Ung Livsstil i Hedemora är ett antidrog-projekt för högstadieelever. Den som vill ingå i projektet signerar ett kontrakt och förbinder sig därmed att inte röka, dricka alkohol eller ta några andra droger. Cirka tre fjärdedelar av Hedemoras högstadieelever brukar vara med i projektet, men siffran har sjunkit något detta år.

2014 startade projektet i Hedemora.
– Vi vill att ungdomarna ska ta ställning tillsammans med sina föräldrar och skriva under överenskommelsen om att avstå från tobak, alkohol och andra droger under högstadietiden, säger Therese Oljans Backlin som är marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank.
– Ungefär 75 procent av alla högstadieelever skriver under. I år har det gått ner lite i årskurs sju. Där är 68 procent med. Det beror på hur vi når ut till föräldrarna, tror Therese.

Peace Chinaza och Milena Voskanyan deltar i Ung Livsstil. De hjälptes åt att dekorera ett pepparkakshus vid senaste träffen då 45 ungdomar deltog. Foto: Sara Flodin

Fatemeh Afsar är 14 år och Masooma Rahmani är 15 år. De tyckte inte att det var något svårt beslut att ta ställning till.
– Det var inte svårt för jag kommer inte ta droger, säger Fatemeh som är muslim och lägger till att alkohol inte är tillåtet i religionen.
– Andra droger har inte med religionen att göra, men jag själv vill inte ta dessa. Jag vill ha en bra framtid och kunna få jobb, påtalar Fatemeh.
Hennes storasyster har också varit med i projektet.
– Hon tyckte att det skulle vara jättebra om jag kunde vara med. Även mina föräldrar tyckte att det var bra att skriva på kontraktet och säger att jag ska låta bli droger. Jag får inte röka eller dricka. När jag blir äldre får jag bestämma själv, men jag vill inte röka, dricka eller ta droger då heller.
Masooma nämner att hon inte vill att droger ska påverka hennes hälsa, men att hon själv fick ta beslutet utan några påtryckningar från hennes föräldrar.

Det snyggaste pepparkakshuset dekorerades av Tyra Björknäs, Majken Eriksson och Emma Wård. Sara Flodin

Fatemeh konstaterar att ställningstagandet kan bli ett vägskäl mellan den som vill dricka och den som inte vill.
– Som tur är har jag inte mött någon kompis som dricker. Självklart kommer jag ta avstånd om jag ser att min kompis dricker, säger hon men lägger till att hon först skulle försöka hjälpa sin vän tillrätta.
I projektet anordnas träffar, cirka sex gånger per år, med olika aktiviteter. Denna kväll har gänget samlats i Sparbankens lokaler för att dekorera pepparkakshus. Husen ställs sedan ut i kommunhuset Tjädern där det finaste huset utses. Denna gång deltog 45 elever, vilket är rekord för arrangemanget. Fatemeh och Masooma tycker att de olika aktiviteterna påverkar till att de vill vara med.
– Vi var till Yoump i höstas och i februari kommer vi hyra slalombacken i Garpenberg. Då bjuder vi på allt från hyra till liftkort samt korv och bröd, informerar Therese.
När eleverna gått ut nian lottas körlektioner, till ett värde av 10 000 kronor, ut till fyra personer. Den som visar upp sitt medlemskort får även rabatt i lokala butiker.
Den som bryter överenskommelsen får inte vara med i Ung Livsstil längre.
– Det händer ibland att någon bryter avtalet och då tar skolan ett samtal med personen. En del kommer själva och säger att de inte vill vara med i utlottningen för de har rökt. Föräldrar har också hört av sig och sagt att deras barn inte ska vinna något körkort på grund av att denne brutit kontraktet. Vi kan inte övervaka och vara Poliser. Det bygger på samvete, förklarar Therese.

Therese Oljans Backlin. Foto: Sara Flodin

Tidigare fanns det en ”andra chans”, men inte nu längre.
– Vi har sagt att vi ska vara hårdare nu och att eleverna inte får bryta kontraktet över huvud taget. Då blir det tydligare om vad det är som gäller. Eleverna fick själva vara med och bestämma detta. De var hårdare än vad vi var, påtalar Therese.
Milena Voskanyan är 15 år. Hon har inte sett eller hört att några av hennes vänner har druckit. Hon vill vara en bra förebild och planerar att påverka sina yngre syskon att bli med i projektet, men antyder även att det kan vara svårt att säga ifrån om någon skulle dricka och hon får medhåll av Abdul Hakim och Tedor Emiliev. Therese tror att Ung Livsstil kan vara ett bra skäl för att argumentera att man inte vill smaka alkohol.
– Att anledningen är att man vill vinna körkortet, påtalar Therese och hoppas att projektet kan bidra till ett ”positivt grupptryck”.
Södra Dalarnas Sparbank är en sparbank och måste därmed ge tillbaka en del av vinsten till bygden.
– Vi diskuterade med Hedemora kommun om vad vi kunde göra och kom fram till det här projektet. Genom detta vill vi bidra till en god livsstil.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS