ANNONS

Som tonåring drömde Calle Danielsson från Ludvika om att få filma e-sportlag och redigera filmer. Nu bor han sedan två år i Los Angeles och arbetar som videochef för e-sportföretaget Cloud9. “Det har gått fortare än jag trodde att nå hit”, säger han.
Foto: Privat

Tv-spelandet tog Calle från Ludvika till Los Angeles

LUDVIKA. Att spela dator- och tv-spel kan leda långt. I 26-åriga Calle Danielssons fall ända till Los Angeles där han numera jobbar som videochef åt Cloud9, ett av världens högst rankade e-sportföretag. – Det här är vad jag drömde om, men jag trodde inte att det skulle gå så fort, säger han.

Från en dagstemperatur på dryga 20 grader, vajande palmer och larmande biltrafik kom Calle Danielsson hem till tvåsiffriga minusgrader och ett sömnigt Ludvika.
– Det var väldigt kallt men skönt att få träffa familjen och polarna, särskilt efter att jag försökt åka hem flera gånger, säger han.
Vad som hindrat Calle från att resa över Atlanten under de två åren han bott i Los Angeles har förstås varit pandemin men även en del byråkrati som följer med att arbeta i USA som svensk. Men den här julen gick det ändå bra att få besöka hemstaden – som var sig lik.
– Ja, förutom att flera av mina kompisar fått barn och skaffat hus så är allt som vanligt, konstaterar Calle leende medan snöflingorna faller allt tätare utanför fönstret.

Som videochef ansvarar Calle och hans stab för allt filmat material runt Cloud9:s lag. Här syns ett av företagets lag till höger under en e-sportturnering. Foto: Cloud9

Som många andra barn ägnade sig Calle mycket åt tv- och dataspel när han var liten. Genom att titta på när storebror Sigge spelade kom han i kontakt med dataspelet Counter-Strike, CS.
– Det är ju tävlingsinriktat och många lägger ut filmer med höjdpunkter från spelet, förklarar han.
Så fort Calle fick en egen dator när han gick i sjunde klass började han själv göra filmer från sina spelomgångar.
– Det var kul att kunna göra filmer som också inspirerade andra, säger han.
Filmerna blev mer och mer avancerade och Calle fick uppdrag av kompisar att sätta ihop filmer med höjdpunkterna från deras spel. Han hade också en egen youtube-kanal där han la ut produktionerna.

Efter flera års arbetande på distans har Calle nu fått kollegor som han kan träffa på riktigt.

Medan Calle satt hemma på pojkrummet i Sörvik och redigerade film växte e-sporten stadigt i världen, framför allt i Los Angeles där många företag håller till och många turneringar utkämpas. E-sportföretagen har ofta flera olika lag och enskilda som tävlar i olika typer av spel, till exempel League of Legends och Valorant. När det världsledande bolaget Cloud9 värvade ett lag som började med Counter-Strike 2014 så tog Calle chansen.
– Jag hörde av mig och frågade om de behövde någon som gjorde film om det laget, berättar han.
Efter några intervjuer och ett par “gratisprov” var saken klar: Calle hade fått ett extraknäck som satte avtryck i spelvärlden.
– Min första film hade över 100 000 tittare, berättar han.

Efter gymnasiet jobbade Calle på ABB ett halvår men blev sedan anställd på heltid av Cloud9. Bortsett från att han fick resa till några stora tävlingar i Berlin och Köln jobbade han i flera år på distans från Ludvika.

– Det var tal om att jag skulle komma till USA redan från början, men det var en lång process att få tillstånd till det.

Calle planerar att bo kvar i Los Angeles ännu några år. “Det finns en stor koncentration av e-sportlag och ligor här, maten är god, vädret skönt och jag trivs bra”, säger han.

Så i februari 2020 satte Calle sig äntligen på flyget till Kalifornien för att kunna följa lagen på närmare håll och för att få kollegor att jobba med och prata med på riktigt.
Men i samma veva kom pandemin och med den ännu striktare restriktioner i USA än i Sverige. I stället för att sitta i sin lägenhet på Högberget och jobba på distans fick han nu sitta i sin lägenhet i Santa Monica och göra samma sak.
– Skulle jag filma ett lag så måste jag först sitta i karantän i några veckor och sedan flytta in med dem i ett hus som vi inte fick lämna på en månad, berättar Calle.

I takt med att allt fler blivit vaccinerade mot covid-19 så har dock arbetet blivit lättare och mindre isolerat. Under tiden har också Calle avancerat i företaget och är numera videochef eller head of content som det heter på engelska. Han basar över en avdelning som snart uppgår till nio personer plus ett antal frilansare.
– Vi ansvarar för allt videomaterial runt lagen både när det gäller marknadsföring och sponsorer, förklarar han.
En film som Calle regisserat där nyförvärvade superstjärnan Perkz skulle presenteras “trendade” på youtube i USA i höstas. Det innebär att den med cirka 450 000 visningar var en av de tio mest sedda filmerna den dagen i hela landet.

Nyligen regisserade Calle en sponsorfilm med den amerikanska tennisstjärnan Serena Williams i Florida.

Calle sköter också kontakterna när det gäller filmprojekt med stora sponsorer som Puma, Microsoft och BMW. Nyligen fick han chansen att regissera tennisstjärnan Serena Williams vars man är sponsor i en reklamfilm.
– Det var coolt att få prova på ett sådant projekt, säger han.
När du skickade iväg den där frågan 2014 kunde du då tro att den skulle leda så här långt?
– Ja, det har hela tiden varit min dröm. Från början ville jag redigera, men nu har jag också mer fått producent- och regissörrollen. Men det har gått fortare än jag trodde, särskilt ansvarsmässigt. Där har jag fortfarande mycket att lära.
Vad drömmer du om nu?
– Att göra ännu större produktioner och att göra dem bättre och bättre. Att utveckla kreativiteten är alltid målet.
Tror du att du blir kvar i Los Angeles?
– Ja, några år i alla fall. Det är ett attraktivt ställe att bo på; det finns en stor koncentration av e-sportlag och ligor här, maten är god, vädret skönt och jag trivs bra.

Fotnot: E-sport (elektronisk sport) är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra.

Efter att i flera år ha arbetat på distans från Ludvika åt e-sportbolaget Cloud9 bor Calle Danielsson numera i soliga Kalifornien.

Fakta/Calle Danielsson
Ålder: 26.
Bor: I Los Angeles men är född i Vansbro och uppvuxen i Ludvika.
Familj: Pappa Göran i Vansbro, mamma Anna i Ludvika och storebror Sigge i Ludvika.
Yrke: Videochef på Cloud9.
Intressen: Film, spel och foto.

Fakta/Cloud9
Cloud9 är ett e-sportbolag med säte i Los Angeles.
Företaget sysselsätter över 50 personer samt ett 100-tal spelare i drygt 15 lag.
Några av de grenar som spelarna för närvarande tävlar i är League of Legends, Valorant, schack och olika fightingspel.
Flera av lagen hör till de tio bästa lagen i världen.

Facebook

ANNONS

ANNONS