Eva Karin Engdahl och Bigitta Lif bakade tunnbröd till hungriga besökare. Runt 30 degar gick åt och blev till flera hundra tunbröd som njöts med korv eller messmör.
Foto: Tharos Gröning

Tunnbröd och biodling avslutar skördedagarna i Folkärna

FOLKÄRNA. Skördedagarna i Folkärna firades på Gammelgården med tunnbröd och lokala varor och hantverk. Biodlarföreningen sålde lokal honung och informerade om biodling. – Det har varit gott om folk här. Många tar turen runt om i gårdarna här. Vi har haft fullt upp, säger Ingrid Achrén, ordförande i föreningen.

På söndagen, när Lokalti var på gammelgården, såldes det korv med hembakt tunnbröd och klämmor med messmör och kärnat smör. De flesta handelsbodar var öppna och besökarna kunde köpa lokala solrosor som såldes som insamling till Ukraina.
Ingrid Achrén, som gjorde deg till tunnbrödbaket, var nöjd med besökarantalet.
– Det blev kö till tunnbröden igår. Vi jobbade så mycket att jag inte hann ut och hälsa på någon.

Korvståndet var välbesökt och blev en samlingspunkt för alla deltagare inklusive arrangörerna. Foto: Tharos Gröning

Det kärnade smöret är något många köper och Ingrid Achrén berättar att det är ganska lätt att göra eget smör hemma.
Receptet är vispgrädde från affären och gräddfil som får stå till sig någon dag.
– Sedan kan man köra smöret i hushållsassistenten om man inte vill kärna för hand.

Göran Larsson, ordförande i Folkärnas biodlingsförening tog emot gäster med honungens historia och en visning av föreningens kupor. Foto: Tharos Gröning

Biodlarföreningen i Folkärna serverade kaffe vid sina föreningskupor en bit från Gammelgården. Föreningen har vuxit de senaste åren och många visar mer och mer intresse för egenodlad honung. Föreningen har 60 medlemmar och de flesta har egna samhällen.
– De flesta medlemmar har två till fem bisamhällen så vi producerar ganska mycket honung, säger Göran Larsson, biodlare och ordförande.
Området kring Folkärna är bra för biodling och föreningen uppstod 1901.
Och bina gör stor nytta för lantbruket. Honung är en produkt med höga kvalitetskrav och för att få en egen etikett måste honungen
testas för renhet och kvalitet.
– Det är viktigt att honungen inte innehåller orenheter och att den smakar bra. Och det gör våran honung, säger Göran Larsson.

Biodlingsföreningen har lånat in en kupa med glasdörr för att kunna visa hur biet lever och arbetar med att framställa honung. Foto: Tharos Gröning
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS