Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Traditionell jul firas i ett sanerat hem”

Många har en dröm om hur den perfekta julen ska se ut. För mig innebär julförberedelserna dagar av städning och jag anser att det finns vissa riktlinjer att förhålla sig till angående när julsakerna ska plockas fram och tas bort.

En av mina traditioner är att det ska vara ”kliniskt rent” i hemmet på julafton. Jag kan väl inte betecknas som pedant till vardags, men om det så kommer vara kaos resten av året så vill jag ha ordning just den enda dagen, men detta innebär en hektisk tid inför jul.
Förutom allt som hör vardagen till ska trägolven såpaskuras och soffklädseln maskintvättas, vilket görs till midsommar och jul. Det hela börjar dock med att taket dammsugs från spindelväv samt att alla ytor och spegeldörrar våttorkas.

En vän sa för länge sedan att ”det bästa inredningstipset är att städa”.
Tänk så många gånger dessa ord ekat i mitt huvud medan dammsugaren gått varm, samtidigt som jag tänkt att det stämmer så bra. Allt eftersom har julpyntet fått stryka på foten här hemma. Det räcker med juliga handdukar, gardiner och kuddvar i soffan.
Om adventsljusstakarna ställs fram i fönstret en tid inför första advent får dock inte dessa lysa förrän på första advent och julgranen tas in och kläs den 23 december för att kännas fräsch på julafton. Till min fasa har jag sett att vissa redan tagit in och klätt innegranen!
Jag dömer dock inte den som inte hinner med julstädningen. Det kan ju vara bra att tagga ner lite inför julafton och året har ju faktiskt 364 dagar till att städa på.

Den blir kanske inte som en Carl Larsson-jul, men kan bli skaplig i alla fall. Jag kan erkänna att det är mer än ett år som den rena soffklädseln trätts på dynorna efter midnatt när dan före dan gått över till julens afton och detta under svordomar då de är så förbaskat tighta och felsydda.
Förra året skippades julgranen helt. Faktum är att julgardinerna som sattes upp 2022 fortfarande sitter uppe. De är av det diskreta slaget, men den som kikar lite närmare ser ett mönster med julgranar.

De senaste åren har jag sett Facebookinlägg av folk som städat bort julen redan innan nyår.
Detta är något som jag hoppas slippa få se detta år för julen varar ju ända fram till tjugondag Knut.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!