Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Trädgård – stress eller avkoppling?”

Jag måste fråga nu, det här med trädgård, det ska väl inte vara stressande? Det kan väl aldrig bli helt perfekt tillfixat överallt? I så fall kan man ju inte fullt ut njuta av trädgården om man hela tiden ser nya projekt att ta tag i?

Jag har tidigare aldrig förstått hur folk har kunnat tycka att det är kul att odla och rensa i rabatter och ursäktat hur vår trädgård sett ut med att säga att ”här har vi roligare saker för oss än att rensa ogräs!”. Men åren har gått och plötsligt står jag där själv; böjd över rabatten och petar … Helt frivilligt dessutom. Hur gick det till?

När vi flyttade till vårt hus fanns rabatter anlagda och det blommade från tidig vår till sen höst. Dessutom ramades rabatterna in av en grön, fin och frodig växt.
Men så fick jag en dag veta att det var kirskål, rabatternas största fiende. Den som tar för sig och kväver allt som står i dess väg.
Plötsligt var det inte så mysigt längre.
Självklart hade jag hört talas om kirskål men eftersom jag inte varit särskilt trädgårdsintresserad hade jag aldrig brytt mig om att ta reda på hur de såg ut. Men nu visste jag och insåg att kirskålen, som varje sommar fritt fått vinna mark, höll på att ta över totalt.

Efter att ha läst på en del förstod jag att jag inte fick rycka upp dem eller slita av dem – det skulle bara göra att rötterna stimulerades och att de skulle skjuta fler skott.
Man skulle klippa av dem typ ”27 gånger före midsommar” för att trötta ut plantan. Vem orkar det? Okej om man bara har några få rackare, men hos oss hade de fått gå bananas så länge att det var omöjligt att räkna hur många vi invaderats av.

Men efter några år av envis kamp lyckades vi ändå få bort ogräset från våra rabatter – utom från det förvildade, breda, långa hallonlandet. Där var det helt omöjligt att ens försöka gå emot naturens lagar.
Varje vår mår jag dåligt när kirskålens blad breder ut sig som en grön, tjock matta kring hallonplantorna, men har fått försöka släppa tanken på perfektion och låta de jäkla växterna leva lyckliga i alla sina dagar hos oss.
För att helt ta bort hallonhäcken känns inte så lockande, hallon är ju gott.

Tanken med trädgård är väl att det ska vara en plats där man ska kunna koppla av?
Det tycker i alla fall jag. Därför är det bäst att inte ens titta åt hallonhelvetet. Så gör jag. Jag plockar några hallon medan jag försöker blunda bakom solglasögonen. Sedan rundar jag husknuten och genast känns livet lite behagligare.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!