ANNONS

Efter att ha jobbat stenhårt i många år har entreprenören Anna Branzell insett att hon måste ta det lite lugnare för att må bra. “Ibland vill jag bara dra i handbromsen och pausa hela världen”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Tid för eftertanke för driftig entreprenör

SMEDJEBACKEN.  Efter att ha jobbat hårt i många år har entreprenören Anna Branzell nu börjat ner dra lite på tempot. En av anledningarna till det är coronavågorna som både drabbat och gett utrymme för eftertanke. – Visst har det varit tufft, men det har också gett tid för reflektion, människor har varit mer hjälpsamma och vi har fått upp ögonen för ensamhet och psykisk ohälsa, säger hon.

Anna Branzell är född i Ludvika och har numera sin bas i Smedjebacken. Däremellan har hon bott på en rad ställen både i Sverige och utomlands och arbetat inom allt från restaurang- till inrednings- och filmbranschen.
– Det känns som om jag levt många liv när jag bott på så många platser, men mitt hjärta har alltid varit här i Ludvika och Smedjebacken, säger hon.
Vi träffas en gråmulen vinterdag på Smedjebackens pensionat som Anna driver sedan ett par år tillbaka. Pensionatet har fem uthyrningsrum med tio bäddar och brokiga tapeter i de gemensamma utrymmena.
– Tapeterna är väldigt gammaldags, men jag gillar dem. Jag vill ha en mix av gammalt och nytt, säger hon.
Pensionatet öppnade 1946 och har haft samma verksamhet i 75 år.
– Det drevs i många år av fru Lindbergs. Jag har fortfarande stamkunder som berättar om henne och skulle själv ha velat träffa henne.
Anna visar in på pensionatets kontor som även är kontor för hennes andra företag, Dalavippan, som hon startade 2016.
– Husmorskunskap har alltid följt mig som en röd tråd sedan jag var liten och bodde i Brasilien. Vi hade en empregada, Maria, som jag älskade. Och jag älskade att få storstäda med henne.

Anna är klädd i svart och har ett smycke i form av ett stort A runt halsen. Hon pratar engagerat och beskriver sig själv som en hårt arbetande person med en “popcornsmaskin i huvudet” där det ständigt poppar upp nya idéer.
Hon har till exempel tillsammans med dåvarande maken sålt energidryck, antika möbler och leksaker. Hon har drivit familjehem, butiken Anna Panna Lingonkanna i Smedjebacken och en filial i Fagersta. Hon har arbetat som coach, givit ut en barnbok på eget förlag och en låt med hjälp av de lokala musikerna David Sundkvist och Andreas Holmlund.
– Den heter “När världen börjar om” och handlar om en företagare i coronatider. Jag vaknade med en slinga av den i huvudet och fick hjälp av David och Andreas att göra klar den, berättar hon.
Men att förverkliga idéer och jobba hårt har också haft sitt pris. Anna har kört på i för hög hastighet några gånger och – bildligen – kraschlandat. Så var det till exempel innan hon startade Dalavippan.
– Jag hade bara jobbat på i många år utan att känna in mig själv, så då gick in i väggen.

När Anna rest sig funderade hon på vad hon kunde göra – utan att ha några ekonomiska resurser.
– Jag frågade mig själv: “Vad kan jag göra? Jo, jag kan städa, laga mat och ta hand om ungar”.
Med en lånad bil och en lånad dammsugare startade hon sitt nya företag. Och det gick bra. I dag sysselsätter Dalavippan tolv personer på hel- eller deltid i Västerbergslagen, Borlänge och Falun.
– Jag är stolt över att jag kunde bygga upp företaget från ingenting.

2019 fick Anna tips av två väninnor om att köpa Smedjebackens pensionat. “Nu är ditt hus till salu”, sa de.
Anna själv hade drömt om att äga en mindre fastighet och hyra ut lägenheter men aldrig något pensionat. Men när hon kom till det vita eternithuset på Allégatan och gick ut i trädgården visste hon att hon hamnat rätt.
– Jag blev omfamnad av hela huset och kär i det, utbrister hon.

Planen var att snabbt renovera hela huset, men nu har Anna insett att det ska få ta tid i stället.
– Vi har fräschat upp rummen och byggt gym och tvättstuga i källaren; det går sakta men säkert.
Hon berättar att hon insett att samhället ofta snurrar på alldeles för fort och att hon måste vara mer rädd om sig för att må bra.
– Ibland vill jag bara dra i handbromsen och pausa hela världen.
Hur gör du för att ta hand om dig mer?
– Jag försöker vara mer eftertänksam och fråga mig mer vad jag känner än vad jag vill, att lyssna mer på mitt hjärta än på mitt huvud. Men det är inte så lätt.
– Och så försöker jag lära mig säga nej – även till mig själv, fokusera på en sak i taget och bli bättre på att delegera, våga ge andra ansvar.

Hon blir tyst en kort stund och brister sedan ut i skratt:
– Och jag har fått en idé om att starta en youtube-kanal där jag ska dela med mig av mina erfarenheter, intervjua andra och prata med en psykolog.
Vad ska den innehålla?
– Sådant som att våga gå framåt med sig själv och hur man kan kliva av ekorrhjulet. Jag tror det är många som känner igen sig och behöver hjälp med det.
Fotnot: Empregada betyder hemhjälp på portugisiska.

Fakta: Anna Branzell
Ålder: 49 år.
Familj: Sonen Teo, 19 år, och mopsen Bingo, 7 år.
Yrke: Entreprenör samt rådgivare åt näringslivsenheterna i Ludvika och Smedjebacken.
Intressen: Slalom, yoga, musik och att umgås med vänner och familj.

Facebook

ANNONS

ANNONS