Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Mat. Festmåltid
Therese Hammarberg lägger upp en festmåltid med märgpipa.
Foto: privat

Therese väljer gärna mat för både hälsan och plånboken

GRANGÄRDE/FALUN. En pastarätt med svenska frysta gröna ärtor kan vara en snabb, enkel, god och proteinrik måltid till en låg kostnad när det är ont om tid. – Det är jättebillig mat och exempelvis illgrön ärthummus gör ofta barn glada, säger kocken Therese Hammarberg.

Ibland måste det gå snabbt att laga mat för att mätta hungriga magar. Det vet Therese i Falun som är van att laga mat till ett stort antal personer, både yrkesmässigt och privat.
– Hemma har det varit barnen och ofta deras kompisar och numer är det flick- och pojkvänner.
I Falun äger hon familjeföretaget Falu partiaffär, ett grossistföretag för frukt och grönsaker och i Grangärde driver hon sedan 15 år tillbaka Grangärde Gästgiveri.
Ett par dagar i veckan har hon serverat dagens lunch i restaurangen, men det har blivit mer och mer beställningar, catering och fester, som bröllop, kalas och minnesstunder på plats.
– Överraskande nog har vi haft mer än någonsin att göra bara det senaste året så vi har till och med kunnat anställa mer personal.

Therese Hammarberg lägger upp en festmåltid med märgpipa.

Både privat och i företaget köper Therese lokalt producerade råvaror som kött, potatis och rotfrukter.
– Trenden är att många vill äta lokalproducerat och använder man alla styckningsdetaljer på ett djur behöver det inte bli dyrare. Jag tror vi måste tillbaka till hur det var förr, när vi köpte maten från den lokala bonden, säger Therese.
Hon tar som exempel biffstek, som många väljer att köpa i affären. Det går snabbt att tillaga men blir dyrt. Köttfärs är också populärt men det blir inte heller så billigt, enligt Therese.
Själv kokar hon exempelvis märgpiporna när hon köper ett halvt djur.
– Många tror att benen bara är till för hundfoder, men det är jättefint kött med mycket smak som sitter på benen. Tillsammans med rotfrukter blir det dessutom en smakrik buljong som det sedan går att göra en fin sås på.
Högrev är en annan styckningsdetalj med smakrikt kött. Det finns ofta i affären, annars kan säkert handlaren ta hem om man frågar, menar Therese.

Rotfrukter med bland annat olika betor i ugn.

Pepparrotskött och kalops tycker hon är bra vardagsmat till ett bra pris, vilket ligger henne varmt om hjärtat.
– Det är viktigt med protein, kroppen vill ha det för bli mätt och för att vi inte ska trilla dit och äta skräpmat.
Att äta efter säsong är ett annat tips Therese gärna delar med sig av till den som vill minska på matkostnaderna och den här årstiden är rotfrukter ett bra val.
– En köttgryta med rotfrukter är nyttig och det blir oftast mindre kött per portion så därför är det billigare också.
Vissa av styckningsdetaljerna kräver långkok för att bli möra och Therese poängterar att det inte är meningen att det ska bli stressigt och att någon ska känna kravet att vara duktig och laga tidskrävande rätter hela tiden. Då tycker hon att långkoken kan göras när det finns tid och kanske frysa in det som inte går åt. En snabb pastarätt som kan varieras med olika toppingar passar när det är bråttom. Det är också bra tillfällen att använda rester.

Till fest behöver det inte heller bara vara kalvfilé eller hummer.
– Jag pratar alltid med kunderna innan jag ordnar en fest och många uppskattar när jag föreslår andra råvaror och klurar på ett roligare alternativ. Det beror mycket på tillagningen och hur man lägger upp maten med mera för att det ska bli en festmåltid, och många blir förvånade efteråt, säger Therese Hammarberg.

Fakta Tips från Therese
Ha några basrecept med få ingredienser och variera allteftersom det finns tid.
Försök planera för några dagar i veckan. Det spar tid och är oftast mer ekonomiskt.

Pasta med toppingar: Fr v bacon, lök- och äggröra, ärthummus, morotshummus, fetaoströra och tomatsås i stekpannan. Även skålar med blandade nötter, majskorn, rödlök och rivna ostskalkar.

Recept Pastarätt med olika toppingar (ca 4 portioner)
Koka gärna pasta med längre koktid, mycket vatten och salt (10-100-1000).
Ärthummus
1 dl gröna ärtor
1-2 msk rapsolja
Salt/peppar
Vitlök efter smak (1/2 klyfta eller pulver)
Bra och billigt proteintillägg som står sig flera dagar i kylen. Gott även på macka.

Mototshummus
1 skalad och slantad morot kokas knappt mjuk.
Mixas med ½ msk rapsolja.
Salt/peppar, citron och spiskummin eller tacokrydda

Fetaoströra
50 g fetaost
½ tsk gräddfil/naturell yoghurt/creme fraiche
Salt
Vitlök (1/2 klyfta eller pulver)
Svartpeppar
Rosépeppar (ca 12 korn)
Mixa.

Bacon-, lök- och äggröra
Fint strimlad bacon (ca 4 skivor
Skivad lök (rödlök ger lite fin färg)
Fräs ordentligt i fett i stekpanna.
Knäck i 2 ägg i bacon- och lökblandningen och rör om tills äggen är ”stekta”.

Tomatsås
Dela och fräs några skrynkliga tomater i het panna/gryta tillsammans med lök.
Puttra i rikligt med vatten tills tomaterna kokat sönder.
Mixa och koka gärna en stund till.
Krydda med salt, svartpeppar och basilika.
Smaka av med exempelvis citron och honung/sirap/farinsocker.

Mustig köttgryta serverad med potatis- och palsternackpuré och rårörda lingon.

Recept Mustig köttgryta med rotfrukter
Använd en billig styckningsdetalj exempelvis märgpipa som har benet kvar och är smakrikt.
Bryn köttet i lite fett i en järngryta.
Bryn lök, morötter och palsternacka, eventuellt rotselleri (kan uteslutas).
Lägg kött och rotfrukter i långpanna och salta/peppra.
Lagerblad och kryddpepparkorn kan passa bra att tillsätta.
Täck med vatten och ställ i ugnen på låg temperatur, ca 120-140 grader i ca 2 timmar.
Använd buljongen till sås.
Mixa sönder rotfrukterna.
Plocka bort köttet från benet och skär i önskad storlek.
Skala, skär och bryn mera morötter, palsternacka och lök.
Koka mjuka i buljongen från köttet.
Smaka av med salt/peppar och red av med maizena.
För en festlig anrättning kan exempelvis strimlat bacon fräsas och tillsättas.
Kantareller passar också bra.
En skvätt rödvin kan med fördel koka med.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS