ANNONS

Ett av momenten som de unga rugbyspelarna tränar är att försöka ta sig mellan två motspelare med bollen. Här är det Constantin Danemark Dahlin, 7 år, som gör ett lyckat försök att övermanna Emil Schneider och William Nyström.
Foto: Karin Diffner

Schyssta tacklingar på sommarskolan

GRÄNGESBERG. Att kunna tackla utan att skada sig själv eller motståndaren, lära sig ramla – och att sätta laget före jaget. Det är något av allt ett gäng barn och unga har tränat i rugbyskolan på Grängesvallen i sommar. – Tacklingen är verkligen kul, säger åttaåriga Alice Bringås från Smedjebacken.

Solen skiner över Grängesvallen och temperaturen är precis lagom när uppvärmningen sätter igång under den näst sista dagen av Ludvika Rugbyklubbs sommarskola. Alice Bringås var med redan i fjol vilket var första året skolan arrangerades. Och hon blev kvar, vilket precis är vad
klubben hoppas med sin skola.
–Vi har haft det kämpigt att rekrytera och hålla igång som vanligt under pandemin, säger sekreteraren Natali Asp.

På 1980-talet hade kommunen både en klubb i Grängesberg och en i Ludvika, men sedan dalade intresset och verksamheten lades ner helt under några år. 2015 tog man upp verksamheten på nytt och har nu drygt 20 medlemmar mellan sju och 84 år.
– Det är det som är så bra med rugby att alla kan hålla på med sporten. Många tror att det är en farlig och tuff sport, men den är tvärtom otroligt schysst och tillåtande, säger Natali som tack vare sin son själv hoppat med och tränat ibland.

Att rugby är schysst håller också de unga ledarna på sommarskolan med om.
– Det är en respektfylld sport, både mot motståndarna och lagmedlemmarna. Och man får absolut inte tala emot domarna, säger William Nyström.
– Man kan inte köra själv utan hela laget måste arbeta tillsammans. Det är bra, fortsätter Emil Schneider som själv började med rugby när han bodde i England där sporten är betydligt större.

Killarna betonar också att alla typer av kroppar passar in. Och på frågan varför de offrar en sommarlovsvecka på att träna yngre barn svarar Eddie Roswall:
– Förhoppningsvis får vi nya lagkamrater.
Killar och tjejer tränar och tävlar i blandade lag upp till 14 år. Att tackla stora tonårskillar är inga problem, tycker åttaåriga Alice.
– Nej, jag tränar med vuxna annars. Det är ungefär som att tackla dem, säger hon.

Fakta
Startade i Rugby
Sporten rugbyhar fått sitt namn efter den engelska internatskolan Rugby School där spelet enligt legenden uppfanns 1823 efter att en elev under en fotbollsmatch tog upp bollen och började springa med den.
Svenska Rugbyförbundet bildades 1932 och valdes in i Riksidrottsförbundet 1958.
Första SM-medaljerna för herrar delades ut 1943 och vann gjorde IK Göta. Första laget som vann SM för damer var Trollhättan RC 1983.

Facebook

ANNONS

ANNONS