Kelsey Filip och Sanna Regnander
Kelsey Filip och Sanna Regnander är två av föräldrarna som har barn på Stjärnsunds förskola. Efter att på nytt varit nedläggningshotad ser det ut som att förskolan blir kvar – trots allt. Detta efter att kommunstyrelsen beslutat att lyfta ut Stjärnsunds förskola ur förslaget på den nya skolorganisationsplanen. “Det känns helt underbart! Vi alla är så så så glada och tacksamma över detta”, säger Kelsey Filip.
Foto: Privat

Stjärnsunds förskola ser ut att bli kvar: “Alla är så tacksamma”

STJÄRNSUND. Efter att åter har varit nedläggningshotad ser förskolan i Stjärnsund ut att bli kvar – igen. Detta efter att majoriteten ändrat sig om planerna vid kommunstyrelsens senaste sammanträde. “Underbart! Vi är alla så så så glada och tacksamma över detta”, säger Kelsey Filip, en av föräldrarna som har barn på förskolan.

Stjärnsunds förskola var en av enheterna som har föreslagits läggas ner, i och med förslaget till den nya skolorganisationsplanen i Hedemora kommun som legat på politikernas bord den senaste månaden.
Läs även: Skolor och förskolor föreslås läggas ner: “Svårt och smärtsamt beslut”
Protesterna har inte låtit vänta på sig. Liksom i Västerby och Garpenberg har det skapats en namninsamling för att behålla Stjärnsunds förskola.

Förra torsdagen hölls en manifestation för förskolan (se filmklippet här ovanför). Barn, föräldrar och andra bybor deltog med ramsor och plakat.
– Våra barn tyckte att det var fantastiskt kul att vara med, att få göra skyltar och sjunga ramsor. De fick göra sina små röster hörda och det känns roligt att nu kunna visa för dem att det går att påverka, med dialog, att man kan göra sin röst hörd så här, säger Sanna Regnander, vars femårige son går på förskolan.

Förskolan i Stjärnsund
Förskolan i Stjärnsund huserar i den gamla skolbyggnaden. Skolan i Stjärnsund lades ner efter vårterminen 2012. Fram till i tisdags såg det ut som att förskolan skulle gå samma öde till mötes i sommar, tolv år senare. Foto: Pär Sönnert

I tisdags höll kommunstyrelsen ett sammanträde där förslaget om skolorganisationsplanen togs upp. Under mötet beslutade majoriteten att lyfta bort Stjärnsunds förskola ur förslaget och därmed ser förskolan ut att bli kvar. Ärendet ska nu tas upp i kommunfullmäktige den 12 december där det slutgiltiga beslutet väntas tas.
– Det känns helt underbart! Vi alla är så så så glada och tacksamma över detta, säger Kelsey Filip.

Hon törs dock inte jubla helt och hållet ännu.
– Det ska ju tas upp i fullmäktige den 12:e så vi måste vänta till dess innan det är helt klart. Men det känns konstigt om politikerna skulle ändra sig på nytt nu, säger Kelsey Filip.

Kelsey Filip, Stjärnsund
“Nu vill vi ha lite långsiktighet i förskolan. Vi tänker fortsätta att argumentera mot centraliseringen. Om Hedemora kommun ska växa så kommer inte alla nyinflyttade att kunna bo i lägenheter inne i Hedemora, många vill bo på landsbygden också”, säger Kelsey Filip. Foto: Pär Sönnert

Samma sak säger Sanna Regnander.
– Ja, vi väntar med att fira till efter mötet den 12 december. Men vi ser detta som en delseger, helt klart. Och det vi känner är att vi nu vill ha en långsiktighet i detta, en stabil lösning för förskolan så att vi inte har det här nedläggningshotet hängande över oss hela tiden, att det blir aktuellt igen om ett eller två år igen, säger Sanna.

Även för fem år sedan var förskolan nedläggningshotad men då kom en politisk vändning av den dåvarande majoriteten som räddade kvar förskolan. Nu verkar historien ha upprepat sig.
– Nu vill vi ha lite långsiktighet i förskolan. Vi tänker fortsätta att argumentera mot centraliseringen. Om Hedemora kommun ska växa så kommer inte alla nyinflyttade att kunna bo i lägenheter inne i Hedemora, många vill bo på landsbygden också, säger Kelsey Filip.

Läs även: I backspegeln: Nedläggningshot, protester och en politisk vändning

Sanna Regnander, Stjärnsund
“Byborna pratar fortfarande om vilket hårt slag det var för bygden när skolan lades ner. En nedläggning även av förskolan skulle vara rent förödande för hela bygden”, säger Sanna Regnander. Foto: Pär Sönnert

Politikerna och tjänstemännen har träffat berörda vårdnadshavare i de orter där skolan eller förskolan, bland annat i Stjärnsund – ett möte som Kelsey och Sanna tyckte var givande.
– Efter mötet som vi hade med politiker och tjänstemän så blev vi optimistiska. Flera i föräldragruppen blev förhoppningsfulla efteråt. Det var ett bra möte, de lyssnade på oss och såg det hela från vårt perspektiv, säger Sanna Regnander.

Skolan i Stjärnsund lades ner efter vårterminen 2012. Fram till i tisdags såg det ut som att förskolan skulle gå samma öde till mötes i sommar, tolv år senare.
– Byborna pratar fortfarande om vilket hårt slag det var för bygden när skolan lades ner. En nedläggning även av förskolan skulle vara rent förödande för hela bygden. Barnen är ju Stjärnsunds framtid. Om förskolan blir kvar så vågar ju fler barnfamiljer flytta hit, säger Sanna Regnander.

Stjärnsunds förskola.
Stjärnsunds förskola. Foto: Pär Sönnert

I den gamla skolbyggnaden pågår ett arbete med att bygga lägenheter. Kelsey Filip har ett annat förslag på vad byggnaden skulle kunna användas för.
– Jag har en fantastisk idé! Kommunen skulle kunna köpa tillbaka den och göra om huset till ett kombinerat äldreboende och förskola. Många gamla i bygden skulle behöva det, då kan de sälja sina hus som barnfamiljer kan köpa och så kan inflyttningen till Stjärnsund öka ännu mer, föreslår Kelsey Filip.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS