Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Simone Reiche Nordström är sjuksköterska på elevhälsan och hon lär även ut första hjälpen för psykisk hälsa, MHFA. “Det är ett program till allmänheten för att lära sig att vara en god medmänniska och hjälpa den person som inte mår bra psykiskt”, förklarar Simone.
Foto: Sara Flodin

Sprider kunskap om psykisk ohälsa

LUDVIKA De flesta har någon gång gått en kurs i hjärtlungräddning. Simone Reiche Nordström är sjuksköterska på elevhälsan och lär ut första hjälpen för psykisk hälsa, MHFA. – Det är större chans att träffa på någon som mår psykiskt dåligt än en person som får hjärtstillestånd, konstaterar MHFA-instruktör Simone.

MHFA, Mental Health First Aid, har utvecklats i Australien och i Sverige är benämningen “Första hjälpen till psykisk hälsa”, vilket är ett utbildningsprogram avsett för allmänheten.
– Det är ett program till allmänheten för att lära sig att vara en god medmänniska och hjälpa den person som inte mår bra psykiskt till rätt instans, förklarar Simone som är certifierad instruktör genom Karolinska Institutet.

Utbildningsprogrammet liknar första hjälpen-utbildningen; kursdeltagaren ska få kunskaper som gör att denna kan ge en första hjälp till den som mår psykiskt dåligt till personen får professionell hjälp. Simone tycker att dessa grunder är lika viktiga att kunna som hjärtlungräddning. Genom att sprida kunskap om psykisk ohälsa och sjukdom kommer samtidigt fördomar och stigmatisering att minska, hoppas Simone.

I över 25 år har Simone Reiche Nordström, som är sjuksköterska, hållit kurser i att nyttja hjärnans kapacitet. Hon är även certifierad instruktör i MHFA, som i Sverige kallas för “Första hjälpen till psykisk hälsa”. Foto: Sara Flodin

En oförstående omgivning hindrar ofta den drabbade från att söka hjälp i tid och att få rätt sorts hjälp.
Simone berättar att enligt WHO, World Health Organization, ska den som mår bra vara helt utan tecken på psykisk ohälsa.
– Men vem har till 100 procent psykisk hälsa, frågar hon sen.

Att undvika sociala kontakter eller att en person inte kan sköta sitt arbete kan vara ett första tecken på att en person inte mår bra. Att personen i stället vilar och återhämtar sig mer. Fysiska tecken som Simone nämner är försämrad sömn, att inte orkar träna lika mycket eller missköta sitt födointag.
– Som vän eller bekant kan du se att personen inte är lika glad. Du ser ett förändrat beteende och att denna drar sig undan.

Simone tipsar medmänniskor att ställa öppna frågor till den som inte mår bra. Att säga att man finns tillhands om personen behöver prata och att inte vara dömande. En person kan må dåligt trots att denna har fått en ny befattning eller flyttat till ett stort, fint hus, som exempel.
Programmet riktar sig till både privatpersoner och företagare och är en tvådagarsutbildning. Simone arbetar även som sjuksköterska på elevhälsan och ska börja på Solviksskolan i Marnäs.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,284220" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!