ANNONS

Ungdomskonsulenten Per Eriksson och fritidssamordnaren Sara Sissala presenterar programmet för Sommarkul och Summer Camp, som är tillför sommarlovslediga barn och ungdomar i Säters kommun.
Foto: Pär Sönnert

Smörgåsbord med aktiviteter till sommarlovslediga ungdomar

SÄTER Även i år kommer barn och ungdomar i Säters kommun att ha massor av aktiviteter att ägna sig åt. Sommarkul, för de yngre, och Summer Camp, för de äldre ungdomarna, hålls efter skolavslutningarna. “Vi ger våra unga ett smörgåsbord av aktiviteter att välja mellan”, säger ungdomskonsulenten Per Eriksson.

Sommarkul riktar sig till barn 6-12 år, samt yngre barn som har en ansvarig vuxen med sig. Den första veckan, vecka 24, är ett par lokala föreningar med och visar upp sin verksamhet. Säters IF:s friidrottsförening, CK Natén (cykling) och Säters IF fotboll medverkar varsin dag och här är även äldre ungdomar välkomna att vara med.
– Det är kul att ha föreningarna på plats. Det blir inte bara prova på, utan föreningarna kan även verkligen lära ut sina sporten på ett helt annat sätt, säger Sara Sissala, fritidssamordnare i Säters kommun.

Utrustning lånas in från Fritidsbanken, där det går att låna sport-, fritids- och friluftsutrustning. Under vecka 25-27 görs en liten turné mellan Gruvplan i Säter, Multiarenan i Stora Skedvi och Slättgärdet (i närheten av ICA) i Gustafs.
– Där blir det triplebasket, speedshooter, hinderbana och hoppborg. Vi har sommarjobbare från årskurs nio som är med och hjälper till. Det viktigaste för oss är att arrangemangen är gratis och att det är lätt att ta sig till de olika platserna, säger Per Eriksson.
– Här samarbetar vi med Generation Pep, som vill förbättra ungdomars hälsa, bland annat genom mer rörelse, säger Sara Sissala.

Summer Camp hålls veckorna 24-26. Målgruppen är ungdomar som har slutat årskurs 6-9 och gått på sommarlov.
– Det kan vara bra för ungdomarna från Gustafs och Stora Skedvi, som slutat sexan och ska börja högstadiet på Klockarskolan i Säter till hösten, att vara med och lära känna sina nya skolkamrater. Då blir mötena mer avdramatiserade, säger Per Eriksson.

Under Summer Camp hålls flera arrangemang varje vardag under de tre veckorna, förutom midsommarafton. Summer Camp utgår från Ungdomens Hus, vid Klockarskolan.
– Vi har en del arrangemang här inne och när vi ska i väg till exempelvis padelhallen, golfbanan eller bågskyttet i Djupdalen så kan vi skjutsa deltagarna i vår minibuss, om de inte kan ta sig dit själv. Vissa arrangemang behöver deltagarna även föranmäla sig till, vi kan inte komma 25 stycken för att spela padel, säger Per Eriksson.

De är noga med att följa restriktionerna och om deltagarna blir för många så delas de upp i mindre grupper, för att minska risken för trängsel.
– Vi har elva sommarjobbare, som slutat nian eller ettan och tvåan på gymnasiet. Det är kul att vi kan erbjuda sommarjobb med detta. Sedan är vi fem vuxna som jobbar med Summer Camp. Det brukar kunna bli välbesökt, det kan vara mellan 60 och 90 ungdomar som cirkulerar mellan alla aktiviteter under en och samma dag. I de flesta fall behövs det ingen föranmälan så de kan komma och gå som de vill, säger Per Eriksson.

Alla arrangemang under Summer Camp är kostnadsfria och det finns möjlighet att köpa mat från skolrestaurangen Kungsklockan varje dag.
– Nu blir ju Sommarkul och Summer Camp samtidigt, men det är ju olika målgrupper. Vi ger våra ungdomar ett smörgåsbord av aktiviteter att välja mellan. Och de måste inte bo i Säter för att vara med, även sommargäster eller släkt och vänner som bor någon annanstans är välkomna, betonar Per Eriksson.

Även efter Summer Camp så kommer det att finnas aktiviteter att göra för ungdomarna.
– Ungdomens Hus kommer att hålla öppet tre kvällar i veckan fram till skolan börjar i höst, säger Per Eriksson.

Fotnot: Hela programmet för både Sommarkul och Summer Camp kommer att läggas ut på www.sater.se.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 24, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS