Olle Bengtsson och Liselotte Dahlin, från Garpenberg, har drivit LissEllas Senap sedan 1995. Hittills har de kammat hem hela 47 medaljer vid senaps-VM. Duon ligger även bakom Skördefest i södra Dalarna.
– Vi satt på restaurang Krubban i Vikbyn och åt med krögarparet och pratade om hur mycket bra mat det produceras här i trakten. Vi frågade oss: ”Varför visar man inte upp det mer?”. Och vi har rätt lätt för att gå från ord till handling, säger Olle Bengtsson, som är organisatör för Skördefest i södra Dalarna.
Det första mötet med lokala matproducenter om detta blev fullsatt och tack vare ett ekonomiskt stöd från Södra Dalarnas Sparbank kunde den första skördefesten äga rum redan samma höst, 2010.
– Då kom det 1 500 besökare. I fjol kom det 34 000 besökare, säger Olle Bengtsson.
Vad är framgångsreceptet?
– Att vi är sociala varelser som vill förstå det sammanhang vi befinner oss och lever i. När man får träffa den som producerar maten som vi äter så blir det mer gripbart. Allt handlar om att skapa det här mötet mellan konsumenter och producenter. Egentligen är det en fortsättning på en tradition, den här typen av möten har funnits i de här trakterna i hundratals år, säger Olle Bengtsson.
I år hålls Skördefest i södra Dalarna helgen den 1–3 september. De deltagande matproducenterna är verksamma i Avesta, Hedemora och Säters kommuner.
– Ett 40-tal matproducenter deltar i år. Vi har legat kring det antalet de senaste åren. Det här är ett helt unikt område, att det finns så många fantastiska matproducenter på en så liten yta. Vi sporrar varandra att göra fantastiska produkter. Och vi har hela tiden varit tydliga med att den här skördefesten handlar om lokal mat och inget annat, säger Olle Bengtsson.