ANNONS

Säterkonstnären Karl H Kruses potatistavla, gjord av ett ton närodlad potatis, avtäcktes vid invigningen av Skördefest i södra Dalarna.
Foto: Pär Sönnert

Skördefesten invigdes med avtäckning av potatistavla

SÄTER/HEDEMORA/AVESTA Skördefesten i södra Dalarna invigdes med att Säterkonstnären Karl H Kruses potatistavla avtäcktes. Konstverket är tillverkat av ett ton potatis.

Till fjolårets skördefest hade Karl H Kruse för första gången gjort en tavla av ett ton potatis. Det upprepade han i år, dock med ett annat motiv. Det böljande jordbrukslandskapet byttes ut till en EPA-traktor och med ett hållbart tänk.

– Vi hade tidigare en utställning med EPA-traktorer i Säter och jag ville fortsätta på det temat. Tidigare användes EPA-traktorer mest inom jordbruket men i dag är fordonen mer till för nöjesåkning för ungdomar, säger han.

Motivet har även en biogastank och ett par vindkraftverk.
– Jag ville inte fokusera på en enda sak utan på hela landsbygden. Just landsbygden är ett smörgåsbord av energier av olika slag. Det är här som energin skapas, säger Karl H Kruse.

Efter att förarbetet gjorts jobbade han praktiskt i två veckor med att göra tavlan och inte minst att sätta ut alla potatisar som fäst via spikar från baksidan.

– Jag fick mycket hjälp av mina vuxna barn samt av min hustru. Det gjorde att jag kunde fokusera på skapandet. Man är helt slut efteråt. Jag har drömt om potatis de senaste nätterna och vaknat svettig och trott att något hade gått fel med tavlan, berättar Karl H Kruse.

Lagom till invigningen hade motivet till tavlan redan tryckts på askar med chokladpraliner från Labys Choklad i Hedemora. Pralinerna fanns till försäljning under skördefesten.

– Det är en fördel med landsbygden, någon får en idé och så kan det fixas på en gång. Vi ska vara glada över alla producenter som finns här i bygden, säger Karl H Kruse.

Potatisen till tavlan kommer från Roslunds potatis, där invigningen också hölls.
– Jorden är väldigt fin här vid älven. Det är som ett enda stort potatisland, optimalt för potatisodling. Vi har odlat potatis här sedan 1970-talet. Potatistavlan har blivit en trevlig tradition och har gjort av fjolårets och årets skörd, berättar Per-Anders Roslund.

Invigningen lockade, av förklarliga skäl, betydligt färre besökare än under fjolåret. Olle Bengtsson, en av grundarna till Skördefest i södra Dalarna, påpekade dock att en fördel med arrangemanget är att det är så utspritt och att besökarna kunde hålla sig utomhus vid merparten av de deltagande gårdarna.

– Detta är elfte året med skördefesten som är en manifestation av den koncentration av matproducenter och mathantverkare som finns häromkring. Vi har väldigt många aktörer på en liten yta. Skördefesten är ett möte mellan producenter och konsumenter, som behöver varandra. Även om detta är en fest i tre dagar så pågår ju produktionen året om, ute på gårdarna, säger Olle Bengtsson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 38, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS