Till helgen, den 1-3 september, äger folkfesten rum – hos ett 40-tal matproducenter i de tre kommunerna.
– Vi sitter och förbereder materialet som ska skickas ut till alla deltagare, bland annat kartor och skyltar. Sedan ska vi åka ut med detta i början av veckan, så att det finns på plats inför helgen, säger Olle Bengtsson, organisatör för Skördefest i södra Dalarna.
För femte året i rad kommer Säterkonstnären Karl H Kruse att göra en tavla av potatis. Avtäckningen av den sker hos Roslunds potatis i Orrsta, Stora Skedvi, i samband med att skördefesten invigs, vilket sker klockan 10.00 fredagen den 1 september.
– Jag är väldigt nyfiken på årets potatistavla, Karl kommer att överraska, säger Olle Bengtsson.
Lite senare samma dag, klockan 14.00, delas priset Årets Skördefesthjärta ut under Genuin Dalamarknad, vid Tvikstarondellen i Hedemora.
– Styrelsen för skördefesten utser vinnaren. Jag tror att pristagaren kommer att vara populär.
Vad tittar ni på när ni utser vinnaren?
– Många olika saker, vi vill premiera saker som inte alltid är synligt. Det är otroligt mycket arbete som görs bakom kulisserna.
Förra året noterade deltagarna hela 34 000 besök under de tre dagarna.
– Det blir inte köer på vägarna men det fylls upp med besökare hos matproducenterna. Detta är Dalarnas största matevent och fördelen är att det är så nära mellan besöksmålen, säger Olle Bengtsson.
En nyhet för i år är en interaktiv karta över de deltagande gårdarna.
– Vi kommer att länka till kartan från skördefestens hemsida. Då kan man ha kartan med sig i mobilen när man åker runt och besöker matproducenterna, tipsar Olle Bengtsson.
För närvarande städas och fejas det ordentligt hos matproducenterna.
– Man klipper gräsmattor och ordnar med parkeringsplatser. Och så producerar man sina varor så att de ska vara klara till skördefesten. Just nu kokar det av lokal mat i södra Dalarna, det är otroligt mycket aktivitet ute bland våra matproducenter, säger Olle Bengtsson.
Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 35, 2023