Lite uppståndelse blev det i alla fall – pandemirestriktioner till trots – när nya närakuten i Ludvika invigdes i måndags. Gabriella Hult och Mia Rosendahl Nord, två av dem som ska jobba där, passade på att skåla i väntan på de första patienterna.
Foto: Karin Diffner

Skål för efterlängtad närakut

LUDVIKA. Musikkår och stor fest med personalen fick väljas bort, men det blev i alla fall en liten ceremoni med snittar, alkoholfritt bubbel och skratt då nya närakuten i Ludvika invigdes. – Det är fantastiskt stort att få vara med på, säger Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Efter många turer och nya datum kunde närakuten i Ludvika till sist invigas i måndags kväll. En liten skara politiker och landstingsanställda hade samlats för en miniinvigning.
– Förhoppningsvis kan vi ha något större och bättre till hösten, säger Andreas Dicander, verksamhetschef för medicin, geriatrik och rehabilitering i Ludvika.


Närakuten ersätter jourmottagningen och kommer att vara öppen dygnet runt. Syftet är att avlasta akutmottagningen i Falun och att öka Västerbergslagens invånare och turister möjlighet att få vård på närmare håll.
– Vi beräknar att det blir cirka 13 500-14 000 patienter per år, men det beror på vad patienterna hittar för sökvägar hit, sade Andreas Dicander.
Hur ska man veta om man ska vända sig till närakuten?
– Den enklaste vägen in i vården är via 1177, men man är alltid välkommen hit på drop in för akuta åkommor.
– Vi har inte samma resurser som Falun när det gäller hjärtinfarkt, stroke och svåra olyckor så de patienterna kommer att skickas dit. Men vi kommer att kunna göra mer för vissa grupper inom ortopedi, infektionssjukvård, multisjuka och barn, fortsätter Dicander.

Närakuten innebär också en rejäl personalförstärkning. Jourmottagningen hade nio sjuksköterskor medan närakuten kommer att sysselsätta ett 30-tal personer – förutom läkare. Det har gått lätt att rekrytera sjuksköterskor och undersköterskor men läkarsidan är inte helt klar, enligt Dicander.
– I början kommer vi bitvis att få lösa det med hyrläkare.
En av alla nyanställda är Mia Rosendahl Nord som blir biträdande chef. Hon är sjuksköterska i grunden men har arbetat som enhetschef på Solgärdet de senaste åtta åren.
– Det känns väldigt spännande att få vara med att öppna en ny verksamhet. Det här är positivt för hela Västerbergslagen. Jag hoppas att patienterna hittar hit nu, säger hon.
Har du märkt några reaktioner bland folk?
– Ja, bara positiva reaktioner och personalen vill verkligen igång nu, säger Mia Rosendahl Nord.

Det var inte bara personalen som var otålig att öppna närakuten. Skyltarna till den nya mottagningen har väntat länge på att bli avtäckta.
När det nu var dags att göra det i måndags skojade Andreas Dicander med de två politikerna om att en av dem måste välja snöret till vänster. Det blev regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) som drog det “kortaste” strået, men han verkade lika glad ändå.
– Det här är startskottet för en utveckling istället för en avveckling, kommenterade han.
Sofia Jarl (C) gav exempel på vilken typ av utveckling det kan handla om:
– Forskning här i Ludvika och en om- och nystart för familjecentralen.
På tisdagsmorgonen öppnade närakuten för de första patienterna.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS