Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
I sommar är dags för en ny uppsättning av Madicken och här är delar av produktionsgruppen: Annika Borg, projektassistent, David Johansson, regissör, Conny Heed, kassör för teaterprojektet, Myra Windahl, ålderman och sonen Victor Windahl, allt-i-allo.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Skådespelare sökes när Madicken kommer till By

BY Efter succén sommaren 2019 är By sockengille redo för en ny uppsättning av Astrid Lindgrens berättelse om Madicken. Nu söker man både barn och vuxna till teaterföreställningen som genomförs i sommar.

Utomhusscenen ligger vackert och är spelplats för kommande teaterföreställning som genomförs i sommar.
Foton från tidigare föreställning och så den aktuella affischen där man söker barn och vuxna till den nya uppsättningen.
– Vi söker skådespelare till hela ensemblen, från huvudroll till minsta statistroll och sista ansökningsdag är 8 april, säger regissör David Johansson som driver Scenkonst Södra Dalarna.
David Johansson träffas i hembygdsgården tillsammans med Conny Heed, kassör för teaterprojektet, Myra Windahl, ålderman i sockengillet, Annika Borg, projektassistent samt Victor Windahl som är lite av allt-i-allo.
– Vi är fler som ingår i produktionsgruppen som inte kunde vara med i dag. Det är Lena Ericsson och Monica Danhög Johansson och alla funktioner har ju assistenter, säger Myra Windahl.
Arrangemanget är By sockengilles huvudansvar och teatern spelas på utomhusscenen vid By hembygdsgård.
– När vi satte upp föreställningen för tre år sedan blev det en otrolig respons och vi hade nära 700 besökare, säger Myra Windahl och tillägger att sockengillet också startat en fond för teaterföreställningar i föreningen.
David Johansson konstaterar att förra gången var det lätt att få ihop en grupp. Det var över 30 personer i ensemblen varav drygt hälften var barn.
– Nu kommer vi att begränsa antalet lite, men vi har inte tillsatt någon skådespelare än. Vi får se om någon från förra ensemblen kommer att ansöka, säger David Johansson och tillägger att det är främst deltagare från Avesta kommun.
– Vi har rättigheter från ATR, Amatörteaterns Riksförbund och vi följer ett givet manus, säger Myra Windahl.

Hur tillsätter ni rollerna?
– Vi har dragit ut en scen som vi mejlar ut och sedan får man öva in scenen, säger David Johansson.
Myra Windahl påpekar att förutom att de söker en ensemble söker de också sponsorer.
– Vi har ett bra samarbete med kommunen och även med studieförbundet Vuxenskolan. Men det krävs sponsorer med tanke på att det är mycket runt omkring som kostar. Det är snickare, skräddare, orkestrar, smink, ljud och ljus med mera, säger Myra.
Datumet för teaterföreställningen är satt till den 8 och 10 juli på utomhusscenen nedanför hembygdsgården.
– Arrangemanget är väderberoende. 2019 hade vi fantastiskt fint väder och vi håller tummarna för lika bra väder i år. Men om det regnar har vi en massa regncaper vi kan låna ut till publiken, säger Myra Windahl.
Förutom teaterprojekt har By sockengille en lång tradition av årsbundna högtider som firas vid hembygdsgården.
– Vi har många aktiviteter för barnfamiljer och de senaste två åren har vi även haft höstlovsaktiviteter. I år kommer vi också att erbjuda övningskörning på åkgräsklippare för lite äldre barn, säger Myra.
Hon berättar att de jobbat mycket med att handikappanpassa hembygdsgården som nu är framkomlig för alla.
– Hembygdsgården är till för att användas och ska inte stå som ett museum, säger Myra Windahl.
Närmast väntar nu tillsättandet av en ensemble som ska spela berättelsen om Madicken.
– Det är bara att skicka in en ansökan till mig på scenkonstsodradalarna@gmail.com, säger David Johansson.

Carl Larsson en drivkraft
Hembygdsföreningen By sockengille bildades år 1924. Initiativtagare och en drivande motor från starten var författaren och hembygdsvännen Carl Larsson i By (1877–1948) och kretsen kring honom. Han var även den drivande kraften vid tillkomsten av By hembygdsgård fyra år senare, 1928.
Syftet med gillet och hembygdsgården var från början att verka enligt principen ”konservera forntiden och kultivera nutiden”. Verksamheten har genom åren kommit att sprida traditionsmedvetande och historisk kunskap om livet i bygden i gamla tider, men man verkar även i samtiden genom att vara en samlingsplats för möten, kurser och fester.
Sockengillets styrelse kallas för tolvmannanämnden. Ordförande i nämnden betecknas ålderman och de övriga elva kallas bisittare. Av de senare har fem särskilda, fasta funktioner såsom vice ålderman, gilleskrivare, kassavårdare, bokstuguvårdare och samlingsvårdare. Det finns också en textilvårdare och en grupp för byggnadsvård. För att driva olika verksamheter på ett effektivt sätt finns även ett antal kommittéer.
Källa: hemygds.se/by

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!