ANNONS

Kent Forschner-Hell, Sverigedemokraterna, vill se småskaloga skolor inte som de stora som idag byggs.
Foto: Veronica Rigtorp

SD vill inte ha storskaligt: ”Räcker med Gylle skola”

BORLÄNGE. Sverigedemokraterna, SD, vill inte ha storskaliga skolor. – Det räcker med Gylle skola som byggs nu för 1 200 elever, säger Kent Forschner-Hell, ledamot i SD Dalarna.

Kent Forschner-Hell får medhåll i skolfrågan av partikamraten Bernt Andersson som själv är utbildad lärare och sitter som ersättare i barn- och utbildningsnämnden. Han sitter också i miljönämnden.
– Att bygga storskaliga skolor som man måste skjutsa eleverna till rimmar dåligt med miljönämndens arbete med att vi ska åka mindre bil, säger Bernt Andersson, ledamot SD.
Partiet vill också återöppna Idkerbergets skola och bevara Halvars – och Norr Amsbergs skolor, som de befarar är på väg att avvecklas.
– Det kommer vi att strida för att de ska bli kvar, säger Kent Forschner-Hell.
Han är också upprörd över bygget av Anemonens förskola på den nuvarande planerade platsen.
– Jag rekommenderar platsen bakom Hagakyrkan, intill nu befintliga förskolan, konstaterar han.

Bernt Andersson tar upp landsbygden och dess överlevnad som en av punkterna till att de mindre skolorna måste få finnas kvar, om folk ska vilja bo kvar.
Han påpekar att det behöver in mer lärande om naturen och hänvisar till den motion han skrivit den 22 april.
Motion om att införa Grön Flagg eller Skogen i skolan/Bonden i skolan i skolundervisningen i Borlänge kommun, står det bland annat i inledningen:
”Människan har tidigare alltid levt nära och med naturen. Kunskap om naturen som jord och skog och alla dess växter och djur har haft en stor betydelse för människans överlevnad och utveckling. Vi kommer allt längre bort ifrån livet på landet och naturen. Internet och smarttelefoner har gjort att vi alltmer lever sittande i en artificiell värld. Det gäller speciellt barnen i skolan. Stillasittande och brist på naturupplevelser och förståelse för det grundläggande gör att vi missar ro för själen och ett kroppsligt rörligt liv. Vilket inte är bra för hälsan. För att väcka barnens intressen och sinnen för något nytt grundläggande anser jag att natur och rörlighet ska komma in i skolverksamheten”.

Facebook

ANNONS

ANNONS