Ludvikas kommunalråd Håge Persson (M) och Leif Pettersson (S). Foto: Arkiv
Ludvikas kommunalråd Håge Persson (M) och Leif Pettersson (S).
Foto: Arkivbild

Satsningar på skola och tillväxt nästa år

LUDVIKA. På kommunfullmäktiges senaste möte klubbades Ludvika kommuns budget för år 2024 genom. – Utmaningen nu är att möta kostnadsutvecklingen. Vi har större fokus på det, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Pettersson (S).

2024 års budget får nästan 100 miljoner kronor mer än 2023 års budget. Ökningen grundas bland annat på högre skatteintäkter och en bättre prognos för pensionskostnader enligt Leif Pettersson.
Den totala driftbudgeten ligger på drygt två miljarder kronor i nettoomsättning.
Av de pengarna får vård- och omsorg drygt 662 miljoner kronor, vilket är drygt 25 miljoner kronor mer än år 2023. Pengarna ska bland annat täcka ökade lönekostnader samt ökade kostnader för LSS-boenden.
Även social- och utbildningsområdet får mer pengar att disponera; nära 30 miljoner kronor mer.
– De har kostnadsökningar på skolsidan. Och så öppnar Ljunghällens förskola, så det blir mer förskoleplatser.

Bild på pengar.
Nu är Ludvika kommuns budget för år 2024 klar. Foto: Dreamstime

Ludvika kommun avsätter även en pott på 14 miljoner kronor för tillväxtinsatser som har med det så kallade ”guldläget” att göra.
– I år har det skett en väldig ökning av aktivitet kring Hitachi. De anställer fler och det flyttar in fler. Det gäller att vi kan möta utvecklingen, inte minst med bostäder. Det kommer påverka mycket av verksamheten, hur många elever som flyttar in och som behöver skolgång och så vidare. Vi har lagt en pott som vi kan använda och fördela under året för att inte låsa pengarna innan vi vet var de behövs bäst.

Det sägs att 2024 ska bli ett tufft år för landets kommuner. Hur märks det i er budget?
– Vi har inte skurit ner på något, men vi har inte pekat ut specifika nya satsningar.
– Vi har valt att möta tillväxten som är med Hitachi i spetsen. Får vi fler kommuninvånare, får vi mer skattemedel framöver. 100 nya invånare ger ungefär 6,5 miljoner kronor i skatteintäkter. Det är en strategi, därför har vi de här 14 miljoner kronorna så att de som får jobb ges möjlighet att flytta in till Ludvika.

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS