Säfsen Resort.
Foto: Pressbild

Säfsen Resort om elpriserna: “En väldigt avancerad kalkyl”

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Skidsäsongen närmar sig och många längtar efter att komma ut i skidbackarna. Men för de som driver dem ser årets vintersäsong delvis annorlunda ut. De höga elpriserna är tuffa och många har tvingats tänka några extra varv för att få ihop verksamheten. Lokalt i Ludvika och Smedjebacken har tagit tempen på skidbackarna i närheten. Den som tycks klara sig bäst är den största anläggningen Säfsen Resort, som har 20 nedfarter.

Påverkas ni av elpriserna?
– Självklart gör vi det. Alla anläggningar som ska tillverka snö kommer påverkas väldigt hårt av elpriserna. På Säfsen Resort har vi gjort många taktiska och smarta investeringar i bra teknik under många år. Tidigare i år gjorde vi en kraftig investering som innebär att vi kan få ut mycket mer snö. De är ett avancerat system för att bli mer kostnadseffektiv. Det är alltid en chansning och en stor risk att sparka igång en skidanläggning, men vi har alla förutsättningar för att det ska bli en bra säsong, säger Ola Svedman, destinationschef för Säfsen Resort.

Ola Svedman, Säfsen Resort. Foto: Privat

Hur påverkas ni?
– Vi har ett fast elprisavtal, men när man har en stor elförbrukning är 25 procent av det fasta avtalet alltid rörligt och de procenten blir ganska betydelsefulla om vi använder anläggningen till max. Förbrukningstopparna påverkar kilowattpriset. Man mäter dem och när vi använder som mest energi så avspeglas det på de 25 rörliga procenten och på vilket elpris vi får. Det kan bli kostsamt beroende på när vi lägger snö. Om vi kör micro, snökanon och bastuaggregat samtidigt – då blir det en väldigt kraftig topp, så det gäller att vi samarbetar. Vi behöver ha en planerad process och lägga snö under vissa tider och i vissa temperaturer. Det är en väldigt avancerad kalkyl.

När öppnar backarna på Säfsen Resort?
– Vi öppnar den 23 december och har öppet varje dag till och med 15 april. I år ser bokningsläget jättebra ut. Vi hoppas på ett liknande gästantal som vi hade förra året.

Säfsen skidanläggning. Foto: Arkiv

Något särskilt som händer under vintersäsongen?
– Vi fortsätter att utveckla vår skidåkning med features i backen. I en backe kan det finnas flera roliga, teknikhöjande, åk. Till exempel mega mogolds, hela havet stormar och vågliknande snökonstruktioner som man kan åka i. Det är inte ett jättestort berg, men roliga åk i backen. Vi har ett bra samarbete med Malungs freestylegymnasium och vi kan erbjuda dem jobb. De är duktiga åkare för parkåkning bland annat.

Kommer ni höja liftpriserna i år?
– Vi fortsätter jobba med att man måste förboka liftkort. Det gör att man kan skräddarsy sin åkning redan innan man kommer hit. Vi har runt 96 olika typer av liftkort så här finns det något för alla. Ett dagskort för vuxen kostar 435 kronor, ungdom 365 kronor och barn åker faktiskt gratis hela vägen fram tills de fyller åtta år.

Säfsen skidanläggning. Foto: Arkiv
Facebook

Populärt på webben