Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
RM Bygg
Torbjörn Rönnberg och Richard Forslund äger RM Bygg. Torbjörn är även vd för företaget som han var med och grundade 1989. Företaget har nischat sig mot att renovera gamla byggnader, med gamla metoder.
Foto: Pär Sönnert

Renoverar hus – med gamla metoder

HEDEMORA. I 35 år har RM Bygg varit verksamma i Hedemora. Företaget har nischat sig på att renovera gamla hus, med gamla metoder. “Det gäller att ha den rätta känslan när man jobbar med detta”, säger grundaren och vd:n Torbjörn Rönnberg som äger företaget tillsammans med Richard Forslund.

RM Bygg grundades 1989 och huvudkontoret ligger längs Ivarshyttevägen, i samma fastighet som Skrået.
– Tidigare satt vi tvärs över gatan men vi flyttade hit för knappt tio år sedan. Fast när jag började så satt vi ju hemma i ditt kök, Torbjörn, säger Richard Forslund.

Torbjörn heter Rönnberg i efternamn och grundade företaget tillsammans med barndomsvännen Mats Mattsson. Begynnelsebokstäverna i duons efternamn blev företagsnamnet RM, med tillägget Bygg.
– Men sedan fick Mats cancer och gick bort 1994. Ett par år senare kom Richard in i företaget och 2004 klev han in som delägare, säger Torbjörn Rönnberg.
– Jag utbildade mig till byggnadstekniker och så fick jag mitt första riktiga jobb här och har blivit kvar, konstaterar Richard Forslund.

Att renovera gamla hus, med gamla metoder, har blivit företagets nisch.
– I början gjorde vi många jobb tillsammans med Tremans Fasad och de jobbade mycket med kyrkor. Eftersom de var inriktade mot äldre byggnader så blev det naturligt att vi också nischade oss på det. Sedan har vi jobbat upp ett stort kontaktnät så vi blir hela tiden anlitade till olika projekt, berättar Torbjörn Rönnberg.

RM Bygg
Richard Forslund och Torbjörn Rönnberg inne i företagets lokaler på Ivarshyttevägen i Hedemora. RM Bygg har 35 anställda och även om i stort sett alla bor i Hedemora och Avesta kommun så är det bara fyra stycken som är stationerade i Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Fram till 2019 hade företaget ett 20-tal anställda.
– Då förvärvade vi Norbergs Bygg och Inredningar AB, som höll till här i Hedemora, och då växte vi och blev 35 anställda, säger Torbjörn Rönnberg.

I stort sett alla anställda bor i Hedemora eller Avesta och pendlar till jobben som mestadels är i Mellansverige, i synnerhet runt Mälardalen.
– Här i Hedemora är det bara vi två och tre till som sitter. Två som sköter ekonomin och en arbetsledare som även är bilansvarig. Resten är utspridda från Ockelbo i norr till Gnesta. Vi har många jobb i Stockholmsområdet men våra anställda bor här i södra Dalarna, säger Richard Forslund.

I Dalarna har man bland annat så kallade ramavtal med Borlänge och Falu kommun när det gäller kulturhistoriska byggnader.
– Och på hemmaplan hade vi länge ramavtal med Boliden i Garpenberg där vi skötte underhållsjobben, säger Torbjörn.
– När Boliden expanderade för tiotalet år sedan så fick vi göra alla betonggjutningar under jord, minns Richard.

RM Bygg
Torbjörn Rönnberg och Richard Forslund äger RM Bygg. Torbjörn är även vd för företaget som han var med och grundade 1989. Företaget har nischat sig mot att renovera gamla byggnader, med gamla metoder. Foto: Pär Sönnert

Företaget har även ramavtal med flera aktörer i Stockholm, som Kungliga Djurgårdens förvaltning och Skärgårdsstiftelsen.
– Vi gör allt möjligt som har med gamla hus att göra, kan man säga. Ett stort projekt som vi varit med om var att bygga upp Västsura herrgård, utanför Surahammar, som hade brunnit ner, säger Richard Forslund.

Hur gick det för er under coronapandemin?
– Vi märkte inte av det alls, i stort sett. Som tur var satt vi med flera långsiktiga projekt som löpte på, bland annat byggde vi ett laboratorium i Södertälje, säger Torbjörn.
– Och så höll vi på att renovera en gammal herrgård utanför Gnesta, tillägger Richard.

RM Bygg
I företagets entré, samt längre in i lokalen, sitter det fotografier på olika byggprojekt som RM Bygg varit involverade i under årens lopp. Men när Lokalt i:s utsände frågar efter något projekt som stuckit ut extra mycket så blir det locket på, på grund av sekretess. Foto: Pär Sönnert

I företagets entré, samt längre in i lokalen, sitter det fotografier på olika byggprojekt som RM Bygg varit involverade i under årens lopp.

Är det något projekt ni gjort som sticker ut lite extra?
– (tystnad) Jo… Men det är det sekretess på, enligt kundens önskemål, så det får vi inte berätta något om för dig, säger Torbjörn Rönnberg med ett skratt.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!