Den politiska mandatfördelningen ser inte ut att förändras så mycket inför kommande mandatperiod.
Foto: Arkivhuset

Relativt oförändrat efter valet i Ludvika

LUDVIKA. När 93 procent av rösterna var räknade och den här tidningen skulle tryckas, var Socialdemokraterna, med 29,8 procent av rösterna fortfarande störst i Ludvika. Dock tappar partiet en plats i kommunfullmäktige. – Det har inte rört sig så jättemycket, men det är trist att förlora ett mandat, säger kommunalrådet Leif Pettersson (S).

Att Socialdemokraterna tappar ett mandat behöver inte göra så stor skillnad säger Leif Pettersson, som ännu inte hunnit analysera förlusten och hänvisar till kommande diskussioner i partierna.
– Det beror på vad det blir för utfall om samarbete. När alla röster är räknade ska partierna diskutera och ta kontakt med varandra. Det kan ta någon vecka eller mer innan vi vet vad det blir för konstellation som ska styra i Ludvika.
Det var dock fler av Ludvikaborna som röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet. I det röstade 35,5 procent av invånarna på Socialdemokraterna.
Vad beror det på?
– Vi har haft bättre resultat i riksdagen flera år i rad. Vi förlorade till vänstern i detta val och i förra valet förlorade vi till kommunisterna. Jag har inte tittat på valdeltagandet, men det kan variera också, säger Leif Pettersson (S).

Ann-Christin Anderberg, Kristdemokraterna.foto: Jonas Wide

I årets kommunala val hade Vänsterpartiet nio procent av rösterna. Det är en ökning med 0,8 procentenheter jämfört med föregående val. Kommunistiska partiet minskade däremot en aning och fick 1,9 procent av rösterna vilket innebär att det förlorat sin enda plats i kommunfullmäktige, enligt de preliminära beräkningarna.
Samtidigt får det nybildade partiet Dalademokraterna med Benny Rosengren, som tidigare varit medlem i Sverigedemokraterna, ett mandat i kommunfullmäktige. Benny Rosengren hade dock hoppats på fler.
– Vi hade hoppats på två eller tre mandat i alla fall. Men vi har haft så kort tid på oss och vi har inte haft några resurser som de andra. Men vi har tänkt, och kommit fram till att vi ändå får vara nöjda. Det är ett nytt val om fyra år och nu har vi en plats i fullmäktige. Vi kan vara med i debatter och intervjuer och vi kommer att jobba för att det ska bli bättre i skolan.

Benny Rosengren, Dalademokraterna.foto: Lisa björklund

Kommunalvalets största vinnare i Ludvika är Kristdemokraterna som preliminärt får 3,6 procent av rösterna. Det är en ökning med 1,3 procentenheter.
– Vi är jättenöjda. Det är ett tecken på att folk har uppskattat det vi gjort under den mandatperiod som varit. Folk har uppenbarligen uppskattat att vi har synts, säger Jonas Wide (KD) som varit Kristdemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige mellan 2018 och 2022.

Leif Pettersson, Socialdemokraterna. foto: arkiv

Under kommande mandatperiod kommer han, av personliga skäl, att ta ett steg tillbaka och lämna plats för Ann-Christin Anderberg (KD) som numera är partiets förstanamn och ordförande för Kristdemokraterna.
– Vi kommer att satsa på de mjuka värdena. Vi prioriterar den internationella skolan som är på gymnasienivå och den engelskspråkiga skolan som är på grundskolenivå. Vi vill också satsa på språkförskola för de som behöver, det vill säga extra språkstöd i svenska. Sedan vill vi satsa på alternativ äldrevård. Det kan vara personalkooperativ eller privata alterniv, samt utveckla den kommunala äldrevården, säger Ann-Christin Anderberg (KD).
Siffrorna är hämtade från Valmyndigheten den 13 september. Under onsdagen den 14 september räknas sent inkomna förtidsröster och utlandsröster. På torsdagen den 15 september är hela rösträkningen troligtvis klar. Om de siffrorna utgör någon skillnad från det preliminära valresultatet gällande mandatfördelning så kommer det att presenteras i nästa tidningsutgåva.

Kommunvalet i Ludvika
Preliminärt valresultat. Skillnaden jämfört med 2018 års resultat inom parentes.
Socialdemokraterna: 29,8 procent (-2,5)
Moderaterna: 21,1 procent (-0,1)
Sverigedemokraterna: 15,1 procent (-0,6)
Vänsterpartiet: 9 procent (+ 0,8)
Centerpartiet: 8,7 procent (-0,1)
Miljöpartiet: 3,9 procent (-1)
Kristdemokraterna: 3,6 procent (+1,3)
Liberalerna: 2,9 procent (+0,3)
Dalademokraterna: 2,7 procent
Kommunistiska partiet: 1,9 procent (-0,2)
Nordiska motståndsrörelsen: 0,9 procent (-0,4)
Övriga: 0,5 procent

Mandatfördelning i kommunfullmäktige (preliminärt). Skillnaden jämfört med 2018 års resultat inom parentes.
Socialdemokraterna: 14 (15)
Moderaterna: 10 (10)
Sverigedemokraterna: 7 (7)
Centerpartiet: 4 (4)
Vänsterpartiet: 4 (4)
Miljöpartiet: 2 (2)
Kristdemokraterna: 2 (1)
Liberalerna: 1 (1)
Dalademokraterna: 1

Så röstade Ludvikaborna i riksdagsvalet
Så här röstade Ludvikaborna i riksdagsvalet. Skillnaden jämfört med 2018 års resultat inom parentes.
Socialdemokraterna: 35,5 procent (+0,1)
Sverigedemokraterna: 28 procent
Moderaterna: 14 procent (-0,1)
Vänsterpartiet: 6,1 procent (-2,2)
Kristdemokraterna: 4,7 procent (+0,2)
Centerpartiet: 4,6 procent (-2)
Liberalerna: 2,9 procent (-0,6)
Miljöpartiet: 2,8 procent (-0,1)

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS