ANNONS

På ett år har patientstocken gått från noll till över 1500 och personalstyrkan utökats till fem personer hos Valhalla tandvård. Från vänster: Sari Andersson, Katarzyna Biernacka, Isabella Boman, Linda Hinz och Tanja Johansson.
Foto: Karin Diffner

Rekordstart för tandläkarklinik

LUDVIKA. Även om Katarzyna Biernacka länge hade velat öppna egen tandläkarklinik så kände hon en viss osäkerhet i att göra det mitt under pandemin – utan någon existerande patientstock. – Vi fick börja från noll, men det har gått jättebra och nu har vi över 1 500 patienter, säger hon.

När Dental Lab skulle flytta från den gamla villan på Valhallavägen i Ludvika blev tandläkaren Katarzyna Biernacka tillfrågad om att ta över lokalerna.
– Jag var lite tveksam eftersom min sambo också är egen företagare, men våra barn börjar bli stora nu, så då tänkte jag att det var lika bra att köra, berättar hon.
En fördel med lokalerna var att det tidigare också varit tandläkarmottagning där.
– Till exempel så är det redan bly i väggarna vilket vi måste ha, förklarar Katarzyna Biernacka som nu är chef för kliniken som fick namnet Valhalla Tandvård.

I maj i fjol tog paret över lokalerna och i september öppnade kliniken. Till att börja med anställdes tandsköterskorna Linda Hinz och Isabella Boman. I januari utökades styrkan med Sari Andersson som också är tandsköterska och med tandhygienisten Tanja Johansson.
– Jag ville ha folk som vill jobba och som kan jobba i team och det visste jag att de här kunde, säger klinikchefen.
Den nya kliniken fått cirka 1 500 patienter på ett år.
– Vi får flera nya varje dag, konstaterar Isabella Boman.
Orsakerna till det är flera, enligt personalgruppen. Några kliniker i Ludvikaområdet har försvunnit eller slagits samman. Pandemin är också en stor anledning
– Folktandvården tog ju bara emot de mest akuta problemen och hos de privata tandläkarna har personalen varit permitterad, säger Katarzyna Biernacka.

De flesta patienterna kommer från närområdet, men det finns också de som åker långt för att få tänderna lagade. De åker från orter där det helt saknas tandläkare eller är utsocknes som bott i sina fritidshus i Västerbergslagen under pandemin och vill fortsätta gå här.
Att det finns ett stort vårdbehov märker samtliga i gruppen.
– Många patienter blir så lättade och tacksamma för att de får en tid, berättar Sari Andersson.

När tidningen besöker kliniken så är bland andra Birgit Eklöw där för att få hjälp med en tand som hon bitit sönder.

– Den här kliniken öppnade precis när min förra tandläkare gick i pension så det kom väldigt lägligt. Här är så vänliga och professionella, så här blir jag och min man kvar, säger hon.

Nu siktar kliniken på att öka antalet patienter ytterligare. Något maxtak för antalet patienter finns inte uttalat.
– Det beror på hur man organiserar arbetet, säger Tanja Johansson.
Om kunderna fortsätter att strömma in kan det bli aktuellt med någon nyanställning och att göra i ordning ytterligare ett behandlingsrum.
En annan plan Katarzyna Biernacka har är att kliniken ska bli specialiserad på något som inte finns i Ludvika.
– Kanske kan vi nischa oss i att operera tandlossningspatienter, säger hon.
Valhalla Tandvård AB är dotterbolaget till Motor-Ola AB som ägs av Marcus Lindberg.

Facebook

ANNONS

ANNONS