Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Vi har haft något fler bostadsbränder än på ett antal år. Vad det beror på exakt vet vi inte, men vi tittar på detta fortlöpande”, berättar Anders Sörman vid Räddningstjänsten Dala Mitt.
Foto: Dreamstime

Räddningstjänst om bostadsbränder och livsviktiga tips

FALUN. Räddningstjänsten Dala Mitt är ständigt i eldens närhet, både direkt och indirekt. Man äger insikt i senare tids tendenser och hur brandfaran förebyggs bäst. – Det är tyvärr fortfarande så att alla inte har brandvarnare i sin bostad, konstaterar räddningstjänstens Anders Sörman.

Räddningstjänsten Dala Mitt har kommunerna Falun, Borlänge, Ludvika, Säter och Gagnef som uppdragsområden.
I cirkasiffror omfattar dessa orter totalt 160 000 personer.

Anders Sörman, räddningstjänstens presskontakt, ger sin syn på flertalet faktorer kring bränder, brandrisk och förebyggande arbete.
– Det finns många olika åtgärder man kan vidta, inleder han rörande metoder som kan bidra till att sänka dödstalen kopplade till bränder.
– Om vi fokuserar på bostäder så är det väldigt klokt att ha såväl brandvarnare som brandsläckare och brandfilt. Jag minns när vi på 70-talet skaffade brandvarnare hemma, men det är tyvärr så att det finns de som i dag inte har brandvarnare i bostaden.

Han fortsätter i ämnet:
– Det är det absolut viktigaste. Om du ligger och sover när det börjar brinna blir du varnad och kan undvika att dra i dig brandrök. Det är röken som dödar, det är den som är farligast, betonar han.

Vidare ser han gärna att hushållet har en brandsläckare á 4 eller 6 kilo, beroende på individuell fysik och lyftkraft. Därtill en brandfilt som är en stor tillgång om det exempelvis börjar brinna på spisen.
Det är också av största vikt, framhåller Sörman, att man har en strategi för att lämna en brinnande bostad.
– Det är viktigt att fundera på hur man ska ta sig ut om det är så att man inte kan släcka elden, så man inte blir kvar inomhus och drar i sig en massa rök. Först och främst kan man om möjligt ta sig ut genom ytterdörren, men om det inte går behöver en annan väg ut finnas. Det behövs både en plan a och en plan b, tipsar han i syfte att öka chanserna att undkomma fara.

"Det behövs både en plan a och en plan b", betonar Anders Sörman. Detta gällande hur man kan ta sig ut vid exempelvis en lägenhetsbrand. Foto: Räddningstjänsten Dala Mitt
“Det behövs både en plan a och en plan b”, betonar Anders Sörman. Detta gällande hur man kan ta sig ut vid exempelvis en lägenhetsbrand. Foto: Räddningstjänsten Dala Mitt

Han upplyser att man inte ska gå ut i ett rökfyllt trapphus utan att stänga dörren, stanna i lägenheten och ringa 112.
Bor man ej på markplan kan även tillgång till en brandrepstege vara klokt.

Ett säsongsbetonat råd är dessutom att inte ställa påsar med använt grillkol eller briketter på brännbart underlag efter avslutad grillning.
– Det kan finnas glöd kvar länge, betonar Anders.
Och utvecklar i sammanhanget:
– Det förekommer att folk ställer gasolgrillen på träaltan med tak över. Det ökar brandrisken. Där ska grillen inte stå. En annan sak som är bra att tänka på är om du är på en camping med husbil eller husvagn. Då gäller minst fyra meter till nästa ekipage på campingen som säkerhetsavstånd.

Sörman uppmanar också till att inte slänga cigarettfimpar hur som helst, då detta kan innebära brandrisk.

Med avstamp i ansvarsområdet för Räddningstjänsten Dala Mitt ger han en redogörelse för aktuella tendenser.
– Nu kan jag bara svara för just våra delar av Dalarna, men vi har haft något fler bostadsbränder än på ett antal år. Vad det beror på exakt vet vi inte, men vi tittar på detta fortlöpande. Det kan vara så att det svänger över tid.

Han nämner den stora branden på Elsborg i januari.
Efter denna har räddningstjänsten genomfört en träff med boende i området.
– Ja, det var en otäck brand, dessbättre dock utan personskador. Vi har i efterhand haft en informationskväll på kulturhuset med boende som berördes av branden. Vi förklarade och breddade bilden av det hela och gav lite tips på vad som kan vara bra att tänka på. Framöver kanske det kan bli aktuellt med fler möten liknande detta i förebyggande syfte, säger Sörman.

Anders Sörman, Räddningstjänsten Dala Mitt. Foto: Pressbild
Anders Sörman, Räddningstjänsten Dala Mitt. Foto: Pressbild

Vidare kommenterar han begreppet räddningstid och viktiga nyanser i detta.
– Vi mäter ju våra insatstider för att vi givetvis strävar efter att vara så bra som möjligt. Man behöver dock vara lite försiktig när man tittar på dessa tider, framför allt då geografin är en väldigt viktig faktor. Det är exempelvis stor skillnad för räddningstjänst i Stockholms innerstad att ta sig till brandplatsen, än om våra enheter i Ludvika rycker ut på en bostadsbrand i Fredriksberg. Då har de sex mil att färdas.
– Det vi kan göra är att kika på skillnader, detaljer och dylikt för att kunna göra eventuella justeringar i förbättrande syfte.

Han summerar med en välmenande uppmaning till försiktighet och säkerhetstänk hos gemene man.
– Information och kunskap är den röda tråden. Det är viktigt för oss att vi försöker underlätta för människor att göra rätt, säger Anders Sörman vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!