Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Solen skiner ikapp med skaparglädjen hos deltagarna på bygg- och bilkollot i Falun. I lekfull miljö skapas lådbilar som sedan testas i ett lådbilsrace. Till hösten delas lådbilarna ut till lokala förskolor.
Foto: Sonny Jonasson

Succé för lokalt kollo med nytänk

FALUN. Sommarens bygg- och bilkollo i Falun är en succé. Det meddelar företrädare för en satsning med flera potentiellt positiva effekter. – Det har varit otroligt uppskattat, konstaterar en glad Niclas Engberg vid Byggföretagen.

De senaste två veckorna har Lugnetgymnasiets inre och yttre miljöer välkomnat unga sommarlovsfirare till en kreativ fullträff.
Här har för andra året i rad genomförts ett sommarkollo, och som i år även utökats med nya inslag.

Niclas Engberg vid bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen redogör för upplägget:
–Byggkollo är något som vi etablerat runtom i landet och det här är andra året vi arrangerar detta i Falun. Det hela är ett samarbete mellan flera olika aktörer och i år har vi roligt nog alltså också fordonsbranschen med oss.
Bidragande krafter bakom kollot är Falu kommun, Byggföretagen, Byggbranschens yrkesnämnd GävleDala, Karl Hedin Bygghandel, Bilia, Din Bil och Rolf Ericson Bil.

Några av de tuffa lådbilsvarianter som barn födda 2015–2016 skapade förra veckan. Foto: Sonny Jonasson
Några av de tuffa lådbilsvarianter som barn födda 2015–2016 skapade förra veckan. Foto: Sonny Jonasson

Under veckans gång får barnen testa praktiska projekt nära de båda branscherna, vilket bland annat innebär bygget av en lådbil.
Förra veckan fylldes kollot av flinka förehavanden från barn födda 2015–2016. Denna vecka skedde skiftbyte i verkstaden då nyfikna sinnen sprungna ur årtalen 2013–2014 axlade skapanderollen på Lugnet.

Niclas Engberg:
– Vi har haft 25 deltagare per vecka, 50 totalt, vilket känns enormt roligt. Än roligare är att det verkar vara otroligt uppskattat. Vi har sett superpositiva utlåtanden och uppdateringar i sociala medier från både föräldrar och personal, berättar han entusiastiskt.

Den goda responsen visar sig också i att man hade hela 180 sökande till kolloplatserna. Detta upplyser Jan-Erik Jons som är lärare vid Lugnetgymnasiet och en av de ansvariga på plats under kollot.
Barnens bygg- och fordonsprojekt resulterar alltså bland annat i en egenskapad lådbil. Vid veckans slut genomförs ett sprudlande lådbilsrace med dessa fräsiga fordon, och den lekfullt uppmuntrande metodiken genomsyrar kollot. När höstterminen inleds delas dessa lådbilar ut till lokala förskolor, vilket skänker såväl glädje till barn som uppmuntrar återbruk, berättar Jan-Erik Jons.

En trio talangfulla lådbilsbyggare. Bland deltagarna finns också känsla för foto, då denna bild är tagen av ett av barnen på kollot. Foto: Bygg- och bilkollo
En trio talangfulla lådbilsbyggare. Bland deltagarna finns också känsla för foto, då denna bild är tagen av ett av barnen på kollot. Foto: Bygg- och bilkollo

Niclas Engberg förklarar vidare att bygg- och bilkollot har flera syften. Däribland det givande faktum att kollodeltagarna samarbetar med elever och personal från Lugnet- och Kristinegymnasiet. Veckorna involverar studieprogram inom bygg och anläggning, fordon och transport samt barn och fritid.
Gymnasieeleverna kan således göra detta i formen av sommarjobb.
Att väcka intresse för branschyrken är också det en välkommen sidoeffekt.

En kul och konstruktiv insats för barnen betonas emellertid vara i fokus.
– Visst, över tid kan det kanske även resultera i något bra för dessa och närliggande branscher. Det känns positivt att kunna ge en tidig bild av vilka yrken som finns, att väcka en nyfikenhet. Vi vill erbjuda ett alternativ till andra fina kollon som kanske ofta har idrottsinriktning.
– Det primära med detta är dock att barnen ska ha roligt och få prova på något nytt, framhåller Niclas Engberg.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!