ANNONS

Projektet Blås Grönt i Avesta har prisats av IQ för sitt arbete med att minska ungdomsfyllan i samband med Avestafestivalen.
Foto: Privat

Projektet Blås Grönt har prisats av IQ

AVESTA. Projektet Blås Grönt i Avesta har prisats av IQ för sitt arbete med att minska ungdomsfyllan i samband med Avestafestivalen.

Organisationen IQ, som är ett dotterbolag till Systembolaget, jobbar för att skapa ett smartare förhållningssätt till alkohol. Ett led i detta är att dela ut diplom till olika projekt eller aktiviteter “som förebygger eller begränsar alkoholens skadeverkningar”, vilket kallas för ett IQ-projekt. Syftet med dessa IQ-projekt är att uppmärksamma dem som goda exempel.
Nyligen prisades projektet Blås Grönt i Avesta av IQ, som delade ut ett diplom till de ansvariga bakom Blås Grönt. De prisas för sitt arbete med att minska ungdomsfyllan som tidigare har varit ett problem i samband med Avestafestivalen.

Projektet Blås grönt startade år 2007 och drivs av en samverkansgrupp där representanter från skola, socialtjänst, polis, församlingar, studieförbundet Bilda och fritidsförvaltningen ingår.
Avesta kommun skriver i ett pressmeddelande att sedan projektet startade så har antalet ungdomar som har blåst ökat från 176 stycken (2007) till 1 354 stycken (2018). Av samtliga klasser som deltog under 2018 var det hela 38 klasser (högstadiet och gymnasiet) där samtliga elever blåste grönt.
– Projektet Blås grönt har minskat ungdomsfyllan avsevärt i samband med Avestafestivalen vilket naturligtvis är jätteroligt. Jag hoppas att vårt förebyggande arbete kan inspirera andra runt om i Sverige att starta liknande satsningar, säger Jimmy Stenberg, enhetschef på socialtjänsten i Avesta, i ett pressmeddelande.

– Projektet Blås grönt i samband med Avestafestivalen visar fantastiska resultat och är ett bra exempel på hur man kan jobba förebyggande mot alkohol bland unga i samband med exempelvis festivaler. För oss på IQ var det självklart att detta skulle bli ett IQ-projekt, säger Hanna Henriksen, projektledare för IQ:s nätverk, i pressmeddelandet.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 19 2019.

Pär Sönnert

Facebook

ANNONS

ANNONS