Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Joacim Sandvall-Ljunglöf, och Christer Persson, Kiron Care.
Den 1 november slog det privata företaget Kiron Care upp dörrarna för sin barn- och ungdomspsykiatrimottagning i Företagshälsovårdens gamla lokaler i Hedemora. Här ses Joacim Sandvall-Ljunglöf, verksamhetschef inom psykiatri och HVB, och Christer Persson, utvecklingschef för Kiron Care. Efter två månader, vid årsskiftetn hade Kiron Care omkring 90 patienter i Hedemora.
Foto: Pär Sönnert

Privat BUP-mottagning har öppnat

HEDEMORA. Kiron Care har nyligen öppnat en barn- och ungdomspsykiatrimottagning i Hedemora. Man arbetar på uppdrag av Region Dalarna inom ramen för vårdval BUP. “Det känns väldigt bra med Region Dalarna. De satsar på BUP och gör det seriöst vilket är viktigt för oss”. säger Christer Persson, utvecklingschef för Kiron Care.

Den 1 februari 2022 startade Region Dalarna ett nytt vårdvalssystem inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin i öppenvård (BUP). Detta innebär att barn och ungdomar har rätt att välja mellan en privat och en offentlig vårdgivare för sin vård inom psykiatri.

I Hedemora har det privata företaget Kiron Care nyligen slagit upp dörrarna för sin barn- och ungdomspsykiatrimottagning.
– Vi blir likställda med Region Dalarnas egna mottagningar. Vi är imponerade av regionens sätt att jobba med detta. Vi började prata om detta den 27 juli. Regionen sade då att processen skulle ta tre månader och det stämde i stort sett på dagen. Allt har gått väldigt smidigt och vi har fått ett bra bemötande, säger Christer Persson.
– Allt har varit väldigt strukturerat och uppstyrt. Den 1 november var officiella startdatumet för oss. Nu har vi fått möjligheten att göra ett bra jobb inom BUP här i sydöstra Dalarna, säger Joacim Sandvall-Ljunglöf, verksamhetschef inom psykiatri och HVB på Kiron Care.

Joacim Sandvall-Ljunglöf, och Christer Persson, Kiron Care.
Joacim Sandvall-Ljunglöf och Christer Persson hyllar samarbetet med Region Dalarna, som Kiron Care har skrivit avtal med. “Det känns väldigt bra med Region Dalarna. De satsar på BUP och gör det seriöst vilket är viktigt för oss”, säger Christer Persson. Foto: Pär Sönnert

Sedan tidigare driver företaget en privat psykiatriklinik i Karlstad, för både barn och vuxna. Man driver även ett HVB-hem i Kolsva i Västmanland och har drygt 20 familjehem belägna på olika platser i Bergslagen.
– Så Hedemora ligger jättebra till geografiskt, sett till var våra andra verksamheter finns, säger Joacim Sandvall-Ljunglöf.

Christer och Joacim hyllar lokalen på Morgatan i Hedemora.
– En perfekt lokal för oss. Företagshälsovården höll till här tidigare så vi har redan den planlösning vi behöver med flera mindre rum. Mottagningen är på 180 kvadratmeter och vi har fått förtur från fastighetsägaren på ytterligare lokalyta i fastigheten om vi behöver utöka framöver, säger Christer Persson.

Vid intervjutillfället hade mottagningen bara haft öppet i drygt en vecka.
– Men vi har redan elva pågående neuropsykiatriska undersökningar som pågår. Man kan få kontakt med oss genom att själv söka hjälp via 1177. Det är främst vårdnadshavare som söker för sina barns räkning. Och man kan även få hjälp via Elevhälsan, vårdcentral, socialtjänsten eller primärvården, säger Joacim Sandvall-Ljunglöf.

Joacim Sandvall-Ljunglöf, och Christer Persson, Kiron Care.
Joacim Sandvall-Ljunglöf och Christer Persson jobbar för Kiron Care som sedan tidigare driver en privat psykiatriklinik i Karlstad, för både barn och vuxna, samt ett HVB-hem i Kolsva i Västmanland och man har även drygt 20 familjehem belägna på olika platser i Bergslagen. “Så Hedemora ligger jättebra till geografiskt, sett till var våra andra verksamheter finns”, säger Joacim Sandvall-Ljunglöf. Foto: Pär Sönnert

Hur många barn och ungdomar har ni kapacitet för?
– Jag skulle gissa att vi har hand om mellan 70 och 100 patienter vid årsskiftet*. Efter ett år tror jag att vi har kapacitet att ta emot 500 patienter, säger Christer Persson.

Och hur många personer jobbar här?
– I januari börjar ytterligare två här, då blir vi elva plus mig. Alla är knutna till oss men det är inte alla som är här på heltid, säger Joacim Sandvall-Ljunglöf.
– Det är inte så svårt att hitta personal. Vi har en kölista på personal som vill till oss, så vi behöver inte ens annonsera. Det känns kul att intresset är så stort. Vi tittar månadsvis på behovet så Joacim behöver bara meddela om vi behöver trycka på knappen och utöka personalstyrkan, säger Christer Persson.

Just rekryteringen är viktig för duon, att anställa rätt person.
– Vi är väldigt noga med vilka vi anställer. Bland annat måste de dela våra värderingar. Det är ingen klyscha, man ska verkligen brinna för att göra det bästa för barnen. När vi är en liten mottagning är det extra viktigt att det fungerar bra och att vi känner oss trygga med personen som vi anställer, säger Joacim Sandvall-Ljunglöf.
– Men vi har inget behov av att växa och bli jättestora. Visst kan vi bli något större men jag vill fortfarande kunna lära känna alla anställda väl. Vi är ett litet företag som alltid har barnens bästa i fokus. Det är skattepengar som det handlar om och då är det viktigt att de används på ett adekvat sätt för att göra verksamheten bättre, säger Christer Persson.

Hur fungerar det med ersättningen från regionen?
– Vi ska kunna tillhandahålla 21 olika så kallade vårdepisoder, exempelvis trauma, ångest och NPF-utredningar. Sedan har Region Dalarna prissatt de olika episoderna, vi har inget med den summan att göra. Vi får redovisa vilken episod som har används i behandlingarna och så får vi ersättning utifrån regionens prislista, förklarar Christer Persson.

Christer Persson och Joacim Sandvall-Ljunglöf, Kiron Care.
Framöver hoppas Christer Persson och Joacim Sandvall-Ljunglöf att Kiron Care även kan ha ett samarbete med vuxenpsykatrin i Hedemora. “Men nu är vårt fokus här i Hedemora på att ge den bästa tänkbara hjälpen till barnen och ungdomarna som söker sig till oss”, säger Joacim Sandvall-Ljunglöf. Foto: Pär Sönnert

Joacim och Christer kommer att alternera mellan verksamheterna i Karlstad, Kolsva, familjehemmen och Hedemora.
– Vi är rätt mobila av oss. Dessutom har ju många lärt sig efter pandemin att det går att hålla många möten digitalt så vi behöver inte ha fysiska möten alla gånger, säger Joacim Sandvall-Ljunglöf.

De visar runt i de stora lokalerna, som har inretts med många färgglada saker.
– Det ska inte vara ett kliniskt undersökningsrum, där allt är vitt, som man kommer till. Dessutom kan barnen springa av sig i vår långa korridor, om de skulle behöva det, säger Joacim Sandvall-Ljunglöf.

Framöver hoppas de att även kunna ha ett samarbete med vuxenpsykiatrin i Hedemora.
– Vi har sett det i Karlstad, att behovet för detta ökar även för vuxna. Men nu är vårt fokus här i Hedemora på att ge den bästa tänkbara hjälpen till barnen och ungdomarna som söker sig till oss, säger Joacim Sandvall-Ljunglöf.
– Tyvärr tror jag bara att vi har sett toppen på isberget när det gäller behovet av barn- och ungdomspsykiatri. Därför känns det bra att samarbeta med Region Dalarna som tar dessa frågor på allvar och satsar på detta. Barnet ska vara i centrum i detta, hela tiden, det är det absolut viktigaste, säger Christer Persson.

Fotnot: Vid årsskiftet hade mottagningen omkring 90 patienter, så Christer Perssons profetia från intervjun i mitten av november om “70-100 patienter vid årsskiftet” stämde på pricken.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,392024"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!